Incko: Evropski koncept primjeren za BiH

Visoki predstavnik Valentin Incko ocijenio je da razvijanje koncepta modernog evropskog građanstva predstavlja model za BiH.

Bosna i Hercegovina 26.04.2014 | 15:40
Incko: Evropski koncept primjeren za BiH

Učestvujući na međunarodnoj konferenciji o nacionalnim manjinama u Trstu, Incko je podsjetio da je BiH, u vrijeme kada su drugi dijelovi Evrope bili preplavljeni vjerskom i ideološkom netolerancijom, bila mjesto gdje se cijenila različitost i gdje su Jevreji prognani iz Španije krajem 15. vijeka našli utočište, saopštio je OHR.

Prema njegovim riječima, BiH se sada oporavlja od neuspjelog pokušaja da se stavi tačka na vijekove zajedničkog života, a napredak je omogućen jer su utvrđene političke i administrativne garancije kojima se štite interesi konstitutivnih naroda.

Incko je naveo da BiH, osim 3 konstitutivna naroda, ima i 17 nacionalnih manjina.

"Kao što je jasno pokazala presuda u predmetu 'Sejdić-Finci', zaštita interesa jedne grupe može podrivati interese drugih grupa", rekao je Incko.

Visoki predstavnik je uvjeren da je, ako se unaprijede i promovišu koncept građanstva, manja vjerovatnoća od suočavanja sa situacijama u kojima prednosti jedne grupe, zajednice, jednog konstitutivnog naroda, manjine djeluju kao faktor uzajamne isključivosti i idu na štetu druge grupe, zajednice, drugog konstitutivnog naroda ili manjine.

Incko smatra da je evropski koncept građanstva u skladu s bh. tradicijom uključivosti, navodeći da su nedavni protesti građana okupili različite grupe koje je povezalo razumijevanje da trenutna situacija predstavlja uvredu za osnovno pravo građana - pravo na život i rad u bezbjednosti i dostojanstvu.

Konferenciju o nacionanim manjinama organizovao je projekat "Evropa za građane" uz podršku Evropskog parlamenta.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Gledano sa strane

26.04.2014 16:38

Tako je. Medjutim, zašto Vam smetaju evropska pravila po pitanju prijave prebivališta u RS i BiH?! Zašto u BiH ne nametnete zakon o prebivalištu kakav postoji u zemljama EU, vec hoćete da reagujete na odluku RS u kojoj su primjenili pravila EU?

ODGOVORITE