Bosić: Dodik i Lagumdžija su pokazali šta mogu

 

Mladen Bosić, predsjednik Srpske demokratske stranke i poslanik u Predstavničkom vijeću Parlamentarne skupštine BiH, u intervju za "Dnevni Avaz" govori o očekivanjima od oktobarskih izbora, retorici predsjednika Republike Srpske i SNSD-a Milorada Dodika, "grijesima" SDP-a i SNSD-a, te o tome zašto je SDS odustao od nacionalne, a okrenuo se ekonomskoj priči.
  

Republika Srpska 27.04.2014 | 10:23
Bosić: Dodik i Lagumdžija su pokazali šta mogu

 

Da li se iskristalisao način na koji će opozicija u Republici Srpskoj ujedinjena ući u Savez za promjene i suprotstaviti se vladajućoj koaliciji?
 
"Način je jasan i građani će na izborima u oktobru imati jednostavan zadatak da se opredijele da li su zadovoljni stanjem u kojem se nalaze i da li tim putem treba da nastavi Republika Srpska ili trebaju promjene.

Ako misle da im je dobro, glasaće za Dodika, ako misle da su neophodne duboke reforme i zaokret, glasaće za kandidate bloka koji se okuplja kao Savez za promjene.

Kada završimo formiranje bloka za promjene, onda ćemo dogovoriti ko su naši zajednički kandidati za funkciju predsjednika Republike Srpske i člana Predsjedništva BiH", rekao je Bosić.
 
BiH oktobarske izbore dočekuje bez dogovora o implementaciji presude “Sejdić-Finci”, bez rješenja za Mostar, kao i brojnih drugih izmjena Izbornog zakona. Ima li nade da se bh. političari ikada dogovore o ovim pitanjima?
 
"Glavni krivac za stanje u kojem se nalazimo su SDP i SNSD. To su dvije stranke koje su dobile najviše glasova na prethodnim izborima i bile glavni nosilac vlasti i na entitetskim i na nivou BiH.

U svom vladanju su promijenili skoro sve partnere na političkoj sceni i to je do sada ovdje neviđena promiskuitetna politika.

Vjerovatno je to posljedica narcisoidnosti, a ne osmišljene strategije. Oni su dokazivali ko je od njih važniji i moćniji i u tome su prošle četiri godine mandata.

Jasno je svima da sa istim političkim snagama na vlasti društvo neće moći naprijed.

Zato sam ubijeđen da će glasači dati podršku drugim strankama i ljudima koji će imati šansu da promijene stvari", smatra Bosić.

Dodik i Lagumdžija su pokazali šta mogu
 
SDS, umjesto dosadašnje nacionalne retorike, sve više potencira ekonomska pitanja.
Kako znati da li je to samo dio predizborne priče ili istinska namjera da se naglasak stavi na istinske životne, probleme s kojima se suočavaju obični građani?
 
"Republika Srpska se ubrzano urušava kriminalom, korupcijom, ekonomskim zaostajanje i siromaštvom. Dodik je preuzeo kvazi-nacionalnu politiku, jer je vidio da mu to donosi glasove onih koji ne mogu da shvate realno stanje.

On manipuliše strahom građana, ubjeđujući ih da je Republika Srpska ugrožena i iz Sarajeva i spolja i da je on jedini koji je od toga može spasiti.

Kada neko osjeća egzistencijalni strah, onda nije bitno što ima najnižu penziju, što mu djeca ne mogu živjeti od svog rada, što tamo neko krade njegove pare.

To je jednostavan model, ali ako imate kontrolu nad medijima, može biti efikasan.

Mi ćemo se potruditi da građanima razjasnimo tu situaciju i da im objasnimo da je ovaj put kojim sada ide Republika Srpska put u siromaštvo i bezperspektivnost", kaže Bosić.
 
Ipak, SNSD i Milorad Dodik, opet prednjače pričom o "ugroženosti" Republike Srpske i referendumu.  Vi često govorite da je to obmanjivanje građana.
Bez ikakve sumnje je da bi ogromna većina građana na referendumu podržala da Republika Srpska bude ili samostalna, ili u savezu sa Srbijom.

"Mi Dodiku postavljamo samo dva pitanja – ko bi priznao takav referendum u ovom trenutku i ko bi garantovao bezbjednost građanima Republike Srpske poslije toga?

Mi ne želimo ponovo nasilje i sukobe i ukoliko Republika Srpska nije ugrožena, SDS ne želi da se zbog samostalnosti prolije ni jedna kap krvi i zaplače i jedna majka.

Po nama su promjene Dejtonskog sporazuma moguće jedino unutrašnjim dogovorom, a kako vidite za sada tog dogovora nema", smatra Bosić.
 
Vjerujete li da u BiH vlast može osvojiti ijedna partija čije je djelovanje bazirano na ekonomsko- socijalnom programu?
 
"Mislim da je razvoj i zapošljavanje kroz pokretanje privede u ovom trenutku najveći nacionalni interes i Srba i Bošnjaka i Hrvata.

Ne vidim zašto bi Srbima bilo dobro, ako je Bošnjacima loše i obrnuto.  Politika ''da komšiji crkne krava'' je civilizacijski promašaj.

Od politike raspirivanja straha i mržnje, treba preći na politiku zajedničkog interesa. A to je upravo ekonomija, obrazovanje, bolja zdravstvena zaštita, funkcionisanje institucija u interesu građana.

Zar nije zajednički interes svih u BiH da zajedničkim novcem ne finansiraju naraslu administraciju po raznim agencijama i institucijama koje ništa ne rade, osim što udomljavaju stranačke kadrove".

Trgovine i naplate

"Nažalost, i taj njihov nerad neko predstavlja kao nacionalni interes. Svakakva glupost se može predstaviti kao nacionalni interes, a mnogi koji su bili najgrlatiji u njegovoj zaštiti su najviše pokrali narodnog novca.

Znate, ne smijete pitati gdje su pare, ako su otišle u ''nacionalnom interesu''.  Tako je bilo i u vrijeme rata, pa sve do danas.

Državne firme su prodavane tajnim ugovorima u ''nacionalnom interesu'', keš je skupljan za imaginarno lobiranje u svijetu u ''nacionalnom interesu, ako pitate kako je potrošen novac i kakvi su vlanički udjeli u Andrićgradu onda ugoržavate ''nacionalni interes i sada imate klasu superbogatih ''zaštitnika nacionalnih interesa''.

Zato mi predlažemo zakon o ispitivanju porijekla imovine onih koji su raspolagali državnim novcem i donosili odluke u korist svog džepa. Neka počnu od mene i Dodika.
 
Očigledno je trgovina političkih partija kada su u pitanju određeni zakoni, pogotovo na državnom nivou.

Vidjelo se to u slučaju Zakona o prebivalištu i boravištu koji je SDP kreirao i podržavao, a pred izbore se utišao, kao i na slučaju "Elektroprenosa BiH", kojem se SDA protivila, a onda ga podržala", smatra Bosić.  

Očekujete li u periodu do izbora “zatišje” u političkom trgovanju ili ima još kombinacija?
 
"Mi u tome nismo učestvovali. Dodik je politički trgovac i to loš kada se ne radi o ličnim interesima. Tako je iztrgovao podršku Lagumdžije i Čovića izbocivanje SDS-a iz Savjeta ministara i platio udjelom u hidroelektrani na srednjoj Drini, kao i podrškom hrvatima za kontrolu nad Elektroprenosom.

Kada je spasavao Lagumdžiju od smjene sa ministarske pozicije, nisam vidio da je to naplatio nekim interesom Republike Srpske.

Sada kuka kako Lagumdžija neće da da odobrenje za gasovod Južni tok. Ili je Dodik loš trgovac ili je to naplatio nečim što ne smije reći u javnosti",  kaže Bosić.
 
Šta smatrate najvećim propustima i “grijesima” vlasti u BiH, odnosno entitetima u posljednje tri i po godine?
 
"Nisu ništa uradili na borbi protiv kriminala i korupcije, naprotiv bili su njihovi zaštitnici. Ni jedno obećanje nisu ispunili i nisu imali nikakav strateški cilj.

Kod ove vlasti nisu postojali nikakvi prioriteti, nego su požare pokušavali gasiti lokalno. Dvije ''socijaldemokratske stranke su glavni krivci za apatiju i beznađe koje sve više izjeda društvo", tvrdi Bosić.
 
Koliko će Vašoj i drugim opozicionim strankama u RS u izbornoj godini odmoći SNSD-ovo najavljeno preuzimanje čelne pozicije Regulatorne agencije za komunikacije (RAK)?
 
"Dodik ne skriva da želi da stavi pod svoju kontrolu RAK. To znači dodatna mogućnost pritiska na medije.

Pod apsolutnom kontrolom drži javni servis u RS,  a smetaju mu nezavisni mediji i ja se pribojavam da je obračun sa njima preko RAK.a Dodikov cilj. Ako on postavi svog čovjeka, od nezavisnosti RAK-a nema ništa", smatra Bosić.
 
Cvijanovićeva vozala avionom Vlade Srpske rodbinu na ljetovanje

Koliko će opoziciji u predizbronoj kampanji uz ovu prethodnu odmoći činjenica da su javna sredstva u stvari u rukama stranka na vlasti, prvenstveno SDP-a i SNSD-a pogotovo, jer je poznato da upravo javna sredstva stranke na vlasti često zloupotrebljavaju za predizborne kampanje?
 
"To je već na djelu. Dali su naloge direktorima posrnulih Javnih preduzeća da hitno zapošljavaju aktiviste SNSD-a na fiktivna radna mjesta.

To je klasična zloupotreba vlasti u pedizborne svrhe. Pošto se stvorio jak animozitet javnosti prema bahatosti i pokazivanju moći, već sada primjećujem da se skrivaju avion i helikoptere.

Do sada su ih koristili kao svoje privatno vlasništvo, pa je tako premijerka RS svoju rodbinu vozala avionom Vlade Republike Srpske na ljetovanje.

Sada pokušavaju, poslije osam godina apsolutne vlasti, da prikažu kako se oni navodno bore protiv raskalašnosti", kaže Bosić.
 
Vučićeva podrška

Potpredsjednik Srpske narodne stranke Nikola Selaković, u ime Aleksandra Vučića, iskazao je podršku Vama i SDS-u na nedavnoj Skupštini Srpske demokratske stranke .
Šta znači Vučićeva podrška Vama u izbornoj godini I može li ona utjecati na broj onih koji će glas u oktobru dati baš kandidatima Vaše stranke?
 
"Mi smo imali korektne odnose sa Nikolićem i Vučićem od osnivanja SNS-a i oni su se nastavili i dalje. Mi ćemo koristiti njihova iskustva u otpočinjanju borbe protiv korupcije i kriminala. Slični izazovi čekaju i nas kada dođemo na vlast.

I ranije smo govorili da stranke iz Republike Srpske ne treba da se otvoreno mješaju u izbore u Srbiji i obrnuto, pogotovu poslije štete koju je Dodik napravio načinom na koji se  umješao u Tadićevu kampanju 2012.

Vjerujem da će Vučić zauzeti takav stav i vjerujem da ćemo i nadalje imati korektne odnose, a pobjednika izbora će odrediti odgovor na pitanje: ''Da li ste za duboke promjene i reforme, ili ne''?- zaključio je Bosić.

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Boske

26.04.2014 12:54

Bravo Bosicu.

ODGOVORITE
Name

dnk

26.04.2014 13:26

Bosic je zakon! SDS je u vlasti od oktobra!

ODGOVORITE
Name

SAŠA

26.04.2014 13:34

Dodik i Lagumdžija su pokazali šta mogu - na žalost svih nas...

ODGOVORITE
Name

sasa

26.04.2014 14:12

Sad je vrijeme da Bosic i Izetbegovic pokazu sta mogu.

ODGOVORITE
Name

Ljubomir Marković

26.04.2014 15:28

Naravno da nismo zadovoljni trenutnim stanjem u državi i zato hoćemo promjene. Vrijeme je za promjene, ovako više ne može, nema smisla.

ODGOVORITE
Name

Goran 74

26.04.2014 16:46

Bravo Bosicu, dosta je bilo nacionalizma, politika treba da se okrene prema ekonomiji i podizanju privrede, to ko uradi u ovoj zemlji taj će biti pravi patriota.

ODGOVORITE
Name

DRAGO KNEŽEVIĆ

26.04.2014 18:19

DERVENTA TE VOLI.IMAŠ MOJ GLAS

ODGOVORITE
Name

marko

26.04.2014 19:20

Bravo predsjednice Republike Srpske !!!

ODGOVORITE
Name

Stara Hercegovina

26.04.2014 19:24

Pokazali su da smo prva zemlja po korupciji i kriminalu u regionu..

ODGOVORITE
Name

Вукоје

26.04.2014 20:07

Јасна ствар...и лоше су водили ову државу на батерије...вријеме је за промјене народе.

ODGOVORITE
Name

mi sami

26.04.2014 21:17

Vreme je da neki ljudi odu u proslost. Ima tu mnogo hamelja. Lagumdzija, Radmanovic, Spiric... ima ih na stotine. Nema kod njih energije niti bilo cega da bi se krenulo napred. Vreme ih je preteklo. Ajde da nova generacija dodje na vlast. Krenuti napred ka Evropi, sad odmah... posao, radna mjesta. Kakav 1. mart kakav referendum kakve pm... Pamet u glavu Bosicu mene i moju porodicu imate za glasace nakon 10 godina. Nemojte nas razocarati kao ovi pre vas.

ODGOVORITE
Name

mrki

27.04.2014 06:41

Bosić kao ličnost i političar nije sporan. Problem su članovi SDS-a na opštinskim pozicijama. Šta se radi u opštini Pale i Istočni Stari grad gdje su načelnici članovi SDS-a.

ODGOVORITE
Name

baja

27.04.2014 09:24

Moglo je biti u Republici Srpskoj bolje ekonomski da je Dodik pristao na sve sto EU trazi, ali sta bi onda ostalo od Republike Srpske, sistem kakav jest u cijeloj BIH je san za svakog lopova. Jedino da mjenjas ustav BiH, a znas sta to znaci? Nije put lagan do Nezavisne Republike Srpske, ne moze i jedno i drugo, cim malo zaskripi vi bi Republiku Srpsku pod tepih.

ODGOVORITE
Name

Miloš983

27.04.2014 15:02

Pokazali su da ne mogu ništa, osim što su nas doveli do finansijskog kolapsa!

ODGOVORITE
Name

Vožd

28.04.2014 07:59

U jednom dijelu ovog intervjua gosp. Bosić kaže da je premijerka svoju rodbinu vozila avionom Vlade RS-a na ljetovanje..Zaista bih bio srećan kad bi tim avionom SIPA-a u Sud BiH dovezla prvu garnituru lopova iz SNSD-a, a zaštićene svjedoke u blindiranom Bajinom autu.

ODGOVORITE
Name

Gojkovci6

28.04.2014 09:23

Odavno su oni pokazali sta mogu, jaki na rijecima a djelo jedna velika O, Bosic za predsjednika...

ODGOVORITE
Name

Mrki

28.04.2014 09:29

Politika SDS-a od 1992. godine do danas je jasna i usmjerena ka očuvanju Srba na ovim prostorima. Samo su različiti neljudi koji su koristili članstvo u ovoj stranci za nečasne rabote, povremeno kvarili taj opšti utisak.I danas nažalost ima dobar broj takvih, kojih se stranka mora odreći.

ODGOVORITE