Босић: Додик и Лагумџија су показали шта могу

 

Младен Босић, предсједник Српске демократске странке и посланик у Представничком вијећу Парламентарне скупштине БиХ, у интервју за "Дневни Аваз" говори о очекивањима од октобарских избора, реторици предсједника Републике Српске и СНСД-а Милорада Додика, "гријесима" СДП-а и СНСД-а, те о томе зашто је СДС одустао од националне, а окренуо се економској причи.
  

Република Српска 27.04.2014 | 10:23
Босић: Додик и Лагумџија су показали шта могу

 

Да ли се искристалисао начин на који ће опозиција у Републици Српској уједињена ући у Савез за промјене и супротставити се владајућој коалицији?
 
"Начин је јасан и грађани ће на изборима у октобру имати једноставан задатак да се опредијеле да ли су задовољни стањем у којем се налазе и да ли тим путем треба да настави Република Српска или требају промјене.

Ако мисле да им је добро, гласаће за Додика, ако мисле да су неопходне дубоке реформе и заокрет, гласаће за кандидате блока који се окупља као Савез за промјене.

Када завршимо формирање блока за промјене, онда ћемо договорити ко су наши заједнички кандидати за функцију предсједника Републике Српске и члана Предсједништва БиХ", рекао је Босић.
 
БиХ октобарске изборе дочекује без договора о имплементацији пресуде “Сејдић-Финци”, без рјешења за Мостар, као и бројних других измјена Изборног закона. Има ли наде да се бх. политичари икада договоре о овим питањима?
 
"Главни кривац за стање у којем се налазимо су СДП и СНСД. То су двије странке које су добиле највише гласова на претходним изборима и биле главни носилац власти и на ентитетским и на нивоу БиХ.

У свом владању су промијенили скоро све партнере на политичкој сцени и то је до сада овдје невиђена промискуитетна политика.

Вјероватно је то посљедица нарцисоидности, а не осмишљене стратегије. Они су доказивали ко је од њих важнији и моћнији и у томе су прошле четири године мандата.

Јасно је свима да са истим политичким снагама на власти друштво неће моћи напријед.

Зато сам убијеђен да ће гласачи дати подршку другим странкама и људима који ће имати шансу да промијене ствари", сматра Босић.

Додик и Лагумџија су показали шта могу
 
СДС, умјесто досадашње националне реторике, све више потенцира економска питања.
Како знати да ли је то само дио предизборне приче или истинска намјера да се нагласак стави на истинске животне, проблеме с којима се суочавају обични грађани?
 
"Република Српска се убрзано урушава криминалом, корупцијом, економским заостајање и сиромаштвом. Додик је преузео квази-националну политику, јер је видио да му то доноси гласове оних који не могу да схвате реално стање.

Он манипулише страхом грађана, убјеђујући их да је Република Српска угрожена и из Сарајева и споља и да је он једини који је од тога може спасити.

Када неко осјећа егзистенцијални страх, онда није битно што има најнижу пензију, што му дјеца не могу живјети од свог рада, што тамо неко краде његове паре.

То је једноставан модел, али ако имате контролу над медијима, може бити ефикасан.

Ми ћемо се потрудити да грађанима разјаснимо ту ситуацију и да им објаснимо да је овај пут којим сада иде Република Српска пут у сиромаштво и безперспективност", каже Босић.
 
Ипак, СНСД и Милорад Додик, опет предњаче причом о "угрожености" Републике Српске и референдуму.  Ви често говорите да је то обмањивање грађана.
Без икакве сумње је да би огромна већина грађана на референдуму подржала да Република Српска буде или самостална, или у савезу са Србијом.

"Ми Додику постављамо само два питања – ко би признао такав референдум у овом тренутку и ко би гарантовао безбједност грађанима Републике Српске послије тога?

Ми не желимо поново насиље и сукобе и уколико Република Српска није угрожена, СДС не жели да се због самосталности пролије ни једна кап крви и заплаче и једна мајка.

По нама су промјене Дејтонског споразума могуће једино унутрашњим договором, а како видите за сада тог договора нема", сматра Босић.
 
Вјерујете ли да у БиХ власт може освојити иједна партија чије је дјеловање базирано на економско- социјалном програму?
 
"Мислим да је развој и запошљавање кроз покретање приведе у овом тренутку највећи национални интерес и Срба и Бошњака и Хрвата.

Не видим зашто би Србима било добро, ако је Бошњацима лоше и обрнуто.  Политика ''да комшији цркне крава'' је цивилизацијски промашај.

Од политике распиривања страха и мржње, треба прећи на политику заједничког интереса. А то је управо економија, образовање, боља здравствена заштита, функционисање институција у интересу грађана.

Зар није заједнички интерес свих у БиХ да заједничким новцем не финансирају нараслу администрацију по разним агенцијама и институцијама које ништа не раде, осим што удомљавају страначке кадрове".

Трговине и наплате

"Нажалост, и тај њихов нерад неко представља као национални интерес. Свакаква глупост се може представити као национални интерес, а многи који су били најгрлатији у његовој заштити су највише покрали народног новца.

Знате, не смијете питати гдје су паре, ако су отишле у ''националном интересу''.  Тако је било и у вријеме рата, па све до данас.

Државне фирме су продаване тајним уговорима у ''националном интересу'', кеш је скупљан за имагинарно лобирање у свијету у ''националном интересу, ако питате како је потрошен новац и какви су вланички удјели у Андрићграду онда угоржавате ''национални интерес и сада имате класу супербогатих ''заштитника националних интереса''.

Зато ми предлажемо закон о испитивању поријекла имовине оних који су располагали државним новцем и доносили одлуке у корист свог џепа. Нека почну од мене и Додика.
 
Очигледно је трговина политичких партија када су у питању одређени закони, поготово на државном нивоу.

Видјело се то у случају Закона о пребивалишту и боравишту који је СДП креирао и подржавао, а пред изборе се утишао, као и на случају "Електропреноса БиХ", којем се СДА противила, а онда га подржала", сматра Босић.  

Очекујете ли у периоду до избора “затишје” у политичком трговању или има још комбинација?
 
"Ми у томе нисмо учествовали. Додик је политички трговац и то лош када се не ради о личним интересима. Тако је изтрговао подршку Лагумџије и Човића избоцивање СДС-а из Савјета министара и платио удјелом у хидроелектрани на средњој Дрини, као и подршком хрватима за контролу над Електропреносом.

Када је спасавао Лагумџију од смјене са министарске позиције, нисам видио да је то наплатио неким интересом Републике Српске.

Сада кука како Лагумџија неће да да одобрење за гасовод Јужни ток. Или је Додик лош трговац или је то наплатио нечим што не смије рећи у јавности",  каже Босић.
 
Шта сматрате највећим пропустима и “гријесима” власти у БиХ, односно ентитетима у посљедње три и по године?
 
"Нису ништа урадили на борби против криминала и корупције, напротив били су њихови заштитници. Ни једно обећање нису испунили и нису имали никакав стратешки циљ.

Код ове власти нису постојали никакви приоритети, него су пожаре покушавали гасити локално. Двије ''социјалдемократске странке су главни кривци за апатију и безнађе које све више изједа друштво", тврди Босић.
 
Колико ће Вашој и другим опозиционим странкама у РС у изборној години одмоћи СНСД-ово најављено преузимање челне позиције Регулаторне агенције за комуникације (РАК)?
 
"Додик не скрива да жели да стави под своју контролу РАК. То значи додатна могућност притиска на медије.

Под апсолутном контролом држи јавни сервис у РС,  а сметају му независни медији и ја се прибојавам да је обрачун са њима преко РАК.а Додиков циљ. Ако он постави свог човјека, од независности РАК-а нема ништа", сматра Босић.
 
Цвијановићева возала авионом Владе Српске родбину на љетовање

Колико ће опозицији у предизброној кампањи уз ову претходну одмоћи чињеница да су јавна средства у ствари у рукама странка на власти, првенствено СДП-а и СНСД-а поготово, јер је познато да управо јавна средства странке на власти често злоупотребљавају за предизборне кампање?
 
"То је већ на дјелу. Дали су налоге директорима посрнулих Јавних предузећа да хитно запошљавају активисте СНСД-а на фиктивна радна мјеста.

То је класична злоупотреба власти у педизборне сврхе. Пошто се створио јак анимозитет јавности према бахатости и показивању моћи, већ сада примјећујем да се скривају авион и хеликоптере.

До сада су их користили као своје приватно власништво, па је тако премијерка РС своју родбину возала авионом Владе Републике Српске на љетовање.

Сада покушавају, послије осам година апсолутне власти, да прикажу како се они наводно боре против раскалашности", каже Босић.
 
Вучићева подршка

Потпредсједник Српске народне странке Никола Селаковић, у име Александра Вучића, исказао је подршку Вама и СДС-у на недавној Скупштини Српске демократске странке .
Шта значи Вучићева подршка Вама у изборној години И може ли она утјецати на број оних који ће глас у октобру дати баш кандидатима Ваше странке?
 
"Ми смо имали коректне односе са Николићем и Вучићем од оснивања СНС-а и они су се наставили и даље. Ми ћемо користити њихова искуства у отпочињању борбе против корупције и криминала. Слични изазови чекају и нас када дођемо на власт.

И раније смо говорили да странке из Републике Српске не треба да се отворено мјешају у изборе у Србији и обрнуто, поготову послије штете коју је Додик направио начином на који се  умјешао у Тадићеву кампању 2012.

Вјерујем да ће Вучић заузети такав став и вјерујем да ћемо и надаље имати коректне односе, а побједника избора ће одредити одговор на питање: ''Да ли сте за дубоке промјене и реформе, или не''?- закључио је Босић.

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Боске

26.04.2014 12:54

Браво Босицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

днк

26.04.2014 13:26

Босиц је закон! СДС је у власти од октобра!

ОДГОВОРИТЕ
Name

САША

26.04.2014 13:34

Додик и Лагумџија су показали шта могу - на жалост свих нас...

ОДГОВОРИТЕ
Name

саса

26.04.2014 14:12

Сад је вријеме да Босиц и Изетбеговиц показу ста могу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубомир Марковић

26.04.2014 15:28

Наравно да нисмо задовољни тренутним стањем у држави и зато хоћемо промјене. Вријеме је за промјене, овако више не може, нема смисла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан 74

26.04.2014 16:46

Браво Босицу, доста је било национализма, политика треба да се окрене према економији и подизању привреде, то ко уради у овој земљи тај ће бити прави патриота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДРАГО КНЕЖЕВИЋ

26.04.2014 18:19

ДЕРВЕНТА ТЕ ВОЛИ.ИМАШ МОЈ ГЛАС

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

26.04.2014 19:20

Браво предсједнице Републике Српске !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стара Херцеговина

26.04.2014 19:24

Показали су да смо прва земља по корупцији и криминалу у региону..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вукоје

26.04.2014 20:07

Јасна ствар...и лоше су водили ову државу на батерије...вријеме је за промјене народе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ми сами

26.04.2014 21:17

Време је да неки људи оду у прослост. Има ту много хамеља. Лагумдзија, Радмановиц, Спириц... има их на стотине. Нема код њих енергије нити било цега да би се кренуло напред. Време их је претекло. Ајде да нова генерација додје на власт. Кренути напред ка Европи, сад одмах... посао, радна мјеста. Какав 1. март какав референдум какве пм... Памет у главу Босицу мене и моју породицу имате за гласаце након 10 година. Немојте нас разоцарати као ови пре вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрки

27.04.2014 06:41

Босић као личност и политичар није споран. Проблем су чланови СДС-а на општинским позицијама. Шта се ради у општини Пале и Источни Стари град гдје су начелници чланови СДС-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја

27.04.2014 09:24

Могло је бити у Републици Српској боље економски да је Додик пристао на све сто ЕУ трази, али ста би онда остало од Републике Српске, систем какав јест у цијелој БИХ је сан за сваког лопова. Једино да мјењас устав БиХ, а знас ста то знаци? Није пут лаган до Независне Републике Српске, не мозе и једно и друго, цим мало заскрипи ви би Републику Српску под тепих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош983

27.04.2014 15:02

Показали су да не могу ништа, осим што су нас довели до финансијског колапса!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вожд

28.04.2014 07:59

У једном дијелу овог интервјуа госп. Босић каже да је премијерка своју родбину возила авионом Владе РС-а на љетовање..Заиста бих био срећан кад би тим авионом СИПА-а у Суд БиХ довезла прву гарнитуру лопова из СНСД-а, а заштићене свједоке у блиндираном Бајином ауту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојковци6

28.04.2014 09:23

Одавно су они показали ста могу, јаки на ријецима а дјело једна велика О, Босиц за предсједника...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

28.04.2014 09:29

Политика СДС-а од 1992. године до данас је јасна и усмјерена ка очувању Срба на овим просторима. Само су различити нељуди који су користили чланство у овој странци за нечасне работе, повремено кварили тај општи утисак.И данас нажалост има добар број таквих, којих се странка мора одрећи.

ОДГОВОРИТЕ