10 mračnih tajni Samsunga i Epla

Suđenje između dva IT giganta traje već nekoliko godina i na nekoliko različitih sudova. Iako su par puta bili na ivici da se razmirice reše, do toga nije došlo, a upravo zbog ovog suđenja javnost je dobila zanimljive informacije koje su se do sada krile iza kulisa.

Informacione tehnologije 26.04.2014 | 12:40
10 mračnih tajni Samsunga i Epla

1. Epl je vodio „sveti rat“ protiv Gugla
Nekadašnji prvi čovek kompanije Apple, Stiv Džobs je svojim zaposlenima slao mejlove u kojima je navodio se protiv Gugla vodi „sveti“ rat. Sa vodećim ljudima se sastajao samo kako bi diskutovao o tome.

2. Samsung odavno planira da odustane od Androida
Dokumenti koji su pokazani na suđenju svedoče o tome kako se južnokorejski proizvođač bori sa brojnim nadogradnjama ovog operativnog sistema i da će joj biti mnogo lakše kada bude koristila svoj.

3. Epl razmišlja o konkurenciji
Iako u svojim nastupima čelni ljudi Epla vole da istaknu kako se ne obaziru na to šta rade druge kompanije, na suđenju je otkriven dokument koji je deo istraživanja o tome šta konkurentski telefoninude kupcima i zbog čega su popularni.

4. Epl je bio ljubomoran na Samsungov marketing
Još jedan dokaz da je hladan stav čelnika kompanije Apple samo maska pokazuje činjenica da su reklame u medijima od strane Samsunga izazvale blagu zavist kod zaposlenih u Eplu.

5. Samsungov glavni cilj je da prestigne Epl
Prema strateškom planu iz 2011. godine koji je naslovljen „POBEDITI APPLE“ jasna je bila ideja predstavnika Samsunga. Na dve strane se nalazi ceo plan u kom je podvučeno da sve mora biti podređeno ovom cilju.

6. Android nije bio namenjen za osetljive ekrane dok se nije pojavio ajfon
Dokument iz jula 2006. godine otkriva da je projekat Androidkompanije Gugl prvenstveno bio namenjen uređajima sa jako malim tasterima. Tek kada se pojavio ajfon došlo je do promene u ovom sistemu.

7. Galaxy Tab je bio promašaj
Izveštaji od pre tri godine da je Samsung uspeo da proda više od dva miliona tableta Galaxy Taba su bili lažni, jer je ova kompanija računala jedinice koje su naručivali preprodavci, a ne korisnici. Prava cifra je manja od jednog miliona.

8. Epl je planirao „magični štapić“ umesto daljinskog upravljača
U nekim mejlovima u kom se govorilo o „svetom ratu“ protiv Gugla, Stiv Džobs je navodio naredne planove za Epl TV. Već je tad razmišljao o aplikacijama za televiziju, kao i o „magičnom štapiću“ umesto daljnskog.

9. Samsung obraća pažnje na glasine o ajfonu
Ukoliko Epl želi da naškodi kompaniji Samsung, najjednostavniji način je da „pusti buvu“ da će njihov novi telefon sadržati neku nebulozu, poput detektora metala, jer južnokorejski proizvođač pažljivo sluša svaku glasinu i odmah reaguje novim modelima.

10. Svi kopiraju
Više dokumenata na suđenju između Samsunga i Epla da su obe kompanije uzimale određene delove od suprotnih strana kako bi nadogradile svoje uređaje i unapredile softver u polju gde su zaostajali za konkurencijom.

Komentari / 0

Ostavite komentar