Tajna dugovječnosti Japanki

Japanke unose 25 odsto manje kalorija nego žene na Zapadu, a zdravijem načinu života doprinose i manje porcije hrane, kao i korišćenje štapića umesto viljušaka, što usporava proces jedenja.

Zdravlje 26.04.2014 | 12:33
Tajna dugovječnosti Japanki

Japanke u proseku žive 86,4 godine! Tajnu dugog i zdravog života žene iz "zemlje izlazećeg sunca" duguju ishrani bogatoj žitaricama od celog zrna, povrću, soji, zelenom čaju i sirovoj ribi koju jedu tri puta nedeljno.


One takođe unose gotovo 25 odsto manje kalorija nego žene na Zapadu, potvrdilo je istraživanje britanskog Državnog zavoda za statistiku.


Zdravijem načinu života doprinose i manje porcije hrane, kao i korišćenje štapića umesto viljušaka. Štapići usporavaju proces jedenja zbog čega organizam ima dovoljno vremena da registruje šta i koliko jede umesto da se pretera, piše Daily Mail.


"Japanke osim povrća i žitarica jedu puno tofua, algi, hobotnica i lignji koje su bogate taurinom, aminokiselinom koja smanjuje holesterol i krvni pritisak", istakao je Kreg Vilkoks, naučnik koji se bavi proučavanjem starosti.


Za razliku od Japanki, njihove jače polovine ne žive dugo kao one. Njihov očekivani životni vek je 79,9 godina.
Zbog svega toga, ne treba da čudi što je najstarija žena na svetu koja ima 116 godina upravo Japanka.

Komentari / 0

Ostavite komentar