Pandurević: Bećirović se dodvorava biračima

Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Aleksandra Pandurević smatra da je pismo zamjenika predsjedavajućeg ovog doma Denisa Bećirovića, koje je uputio predstavnicima međunarodne zajednice, a u kojem od njih traži zaštitu srebreničkih žrtava, namijenjeno za predizborno dodvoravanje biračima u FBiH.

Republika Srpska 25.04.2014 | 18:10
Pandurević: Bećirović se dodvorava biračima

Komentarišući otvoreno pismo koje je Bećirović danas uputio visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku i šefu Delegacije i specijalnom predstavniku EU u BiH Peteru Sorensenu, Pandurevićeva je rekla da je "Bećirović najobičniji skriboman, koji je tokom mandata napisao stotine pisama koja su predmet podsmijeha u diplomatskim krugovima".

"Sorensen bi morao da nagažuje dodatnog službenika samo da isčitava šta mu gotovo svako treći dan piše Bećirović. Očito je da je Bećirović umislio da je možda novi Ivo Andrić, pa bi jednog dana sva ta svoja pisma da sabere u knjigu pisama", izjavila je Pandurevićeva Srni.

Ona smatra da Bećirović ovakvim postupcima samo pokazuje svoju nemoć, te da je smiješan i patetičan sa svojim pismima, a da je najtužnije to što je to odraz slike BiH koja govori kako "nedorasli ljudi obavljaju tako ozbiljne i značajne funkcije".

Pandurevićeva je podsjetila da je Bećirović napravio neviđen diplomatski skandal kada je pisao predsjedniku švedskog parlamenta i protestovao što je tamošnji javni servis prikazao film o Srebrenici u kojem se o dešavanjima u Srebrenici govori na način koji se nije dopao Bećiroviću.

"On misli da u demokratskim društvima politika uređuje javne servise", konstatovala je Pandurevićeva.

Prema njenim riječima, takav njegov postupak je još jedan primjer kako je neko iz ljevice otišao u ekstremnu desnicu, a zna se šta se dobije kad se napravi spoj ljevice i ekstremne desnice.

Komentarišući Bećirovićeve proteste zbog saslušanja Hatidže Mehmedović i Aiše Omerović u Policijskoj stanici u Srebrenici, jer su prošle godine bespravno ušle u krug Zemljoradničke zadruge u Kravici, Pandurevićeva naglašava da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u tom slučaju postupilo u potpunosti u skladu sa zakonom.

"Tada su policajci Srpske bili izloženi fizičkim nastrajima, a sami nisu upotrebljavali silu. Sve je dobilo epilog na sudu. U demokratskim društvima pravosudne institucije svoj posao rade nezavisno", konstatovala je Pandurevićeva.

Bećirović je danas uputio otvoreno pismi Incku i Sorensenu u kojem od njih traži da iskoriste svoja ovlaštenja i preduzmu konkretne poteze s ciljem zaštite srebreničkih žrtava.

Komentari / 0

Ostavite komentar