Strukturalni dijalog se nastavlja

Evropska komisija neće odgoditi tematsku sjednicu posvećenu predstojećem strukturalnom dijalogu između EU i BiH, poručio je direktor za zapadni Balkan u Generalnom direktoratu EU za proširenje Žan Erik Pake u pismu koje je uputio zvaničnicima u BiH uključenim u strukturalni dijalog.

Bosna i Hercegovina 25.04.2012 | 09:38
Strukturalni dijalog se nastavlja

Pismo je upućeno predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Vjekoslavu Bevandi, ministru pravde BiH Bariši Čolaku, ministru pravde Republike Srpske Gorani Zlatković, ministru pravde Federacije BiH Zoranu Mikuliću, direktoru Direkcije za evropske integracije BiH Nevenki Savić i na još nekoliko adresa zvaničnika uključenih u strukturalni dijalog.

Pake u pismu potvrđuje da je primljen k znanju zaključak Savjeta ministara BiH, kojim se traži odgađanje tematske sjednice posvećene strukturalnom dijalogu između EU i BiH o pravosuđu, koji je trebalo da bude održan u Briselu 29. aprila, iako BiH nije stupila u zvanični kontakt sa kancelarijama Evropske komisije.

"U svakom slučaju, službe Evropske komisije namjeravaju da održe praktične sastanke kao što je predviđeno prvobitnim rasporedom o čemu su vaše kancelarije obaviještene 27. marta posredstvom zvanične komunikacije", ističe Pake i dodaje da, zbog izuzetno kratkog roka, sastanak ne može biti odgođen.

On naglašava da su svi aranžmani za seminar ranije završeni i implementirani, prenosi Federalna televizija.

"Kako je ranije objašnjeno, službe Evropske komisije smatraju da je predstojeća tematska vježba tehnički seminar. U skladu s praksom strukturalnog dijaloga, tematska diskusija organizovana je kako bi bila obezbijeđena temeljna pravna rasprava uz doprinos i u korist predstavnika iz institucija koje se bave planovima reformi, predlagača relevantnih zakona, predstavnika drugih nadležnih organa i institucija iz pravosuđa i vlasti u BiH", navodi se u pismu.

Savjet ministara BiH juče je donio zaključak kojim se od Brisela traži odgađanje tematskog sastanka za održavanja sedmog plenarnog sastanka strukturalnog dijaloga o pravosuđu, koji je zakazan za 29. april, dok Savjet ministara ne riješi prethodna pitanja neophodna za njegovo održavanje.

Komentari / 0

Ostavite komentar