Za EU više od 85 odsto građana BiH

Više od 85 odsto ispitanih građana BiH ima pozitivno mišljenje o pridruživanju Evropskoj uniji, što je za pet procenata veća podrška pristupanju Uniji u odnosu na februar prošle godine.

Bosna i Hercegovina 25.04.2012 | 09:38
Za EU više od 85 odsto građana BiH

Ovaj podatak naveden je u Informaciji Direkcije za evropske integracije BiH o rezultatima istraživanja javnog mnjenja provedenog u februaru ove godine, a koju je juče usvojio Savjet ministara BiH.

"Pristupanje podržava 90 posto ispitanika iz FBiH te oko tri četvrtine ispitanika iz RS. Da je stvaranje novih radnih mjesta najveća prednost ulaska u EU smatra 40 od 100 ispitanika, što je dva puta više u odnosu na broj građana koji misle da će ulazak u EU garantuje mir i političku stabilnost", istaknuto je u informaciji Direkcije, u kojoj piše i da samo sedam posto ispitanika misli da nema prednosti od ulaska u EU.

Većina ispitanika vjeruje da su glavni nedostaci ulaska u EU veći troškovi života i porezi, ali je ovaj odgovor značajno manji u odnosu na istraživanje iz 2012. godine. Istraživanje je pokazalo i da gotovo dvije trećine građana smatra da je borba protiv korupcije najznačajnija reforma koju treba provesti.

Komentari / 0

Ostavite komentar