BiH će imati najmanje navijača u Brazilu

Od 32 zemlje učesnice Svjetskog fudbalskog prvenstva u Brazilu Bosna i Hercegovina biće jedna od onih sa najmanjim brojem navijača.

Fudbal 25.04.2012 | 09:38
BiH će imati najmanje navijača u Brazilu

U najboljem slučaju izabranike selektora Safeta Sušića u nekoj od utakmica na stadionu moglo bi bodriti 5.000 navijača.

Najveću podršku BiH bi mogla imati u susretu prvog kola grupne faze, koji će odigrati u Rio de Ženeiru protiv Argentine 15. juna (meč će početi u 19 sati po lokalnom vremenu, odnosno 16. juna u ponoć po
srednjoevropskom) na stadionu „Marakana“ kapaciteta 76.000 sjedećih mjesta.

„Ulaznice za našu utakmicu sa Argentinom na 'Marakani' rasprodane su odavno, što nam čini veliku čast. Mogu kazati da će na stadionu biti od 3.500 do 4.000 navijača BiH. To su egzaktni podaci na osnovu prodanih ulaznica, koje su kupovali naši građani sa bh. i dvojnim državljanstvima. U najboljem slučaju na stadionu će biti do 5.000 naših navijača“, rekao je za Anadolu Agency Adnan Džemidžić, menadžer  Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine  za ulaznice utakmica Svjetskog prvenstva u Brazilu.

Napominje da će u susretu drugog kola grupne faze sa Nigerijom, u Cuiabi 21. juna, BiH bodriti manji broj navijača.

„Teški uslovi transporta su limitirajući faktor, odnosno velika udaljenost između gradova u Brazilu predstavljaće problem i našim navijačima. Sigurno je da u odnosu na meč sa Argentinom, protiv Nigerije na stadionu biće 30 do 50 posto manje pristalica bh. reprezentacije“, kaže Džemidžić.

Treći meč prve faze takmičenja BiH će odigrati u Salvadoru, kada će 25. juna snage odmjeriti sa Iranom. Za ovu utakmicu za sada vlada najmanje interesovanje od svih koje će biti odigrane na Mundijalu, potvrdili su i u N/FS BiH.  

„Tačno je da je najmanje interesovanje gledalaca za našu utakmicu sa Iranom. No, pošto bi ona mogla odlučivati o plasmanu u drugu fazu takmičenja nadamo se da će to nagnati neke od naših navijača da produže boravak u dalekom Brazilu. Vjerujem da ćemo u utakmici protiv Irana imati veći broj navijača u odnosu na trenutno stanje“, istakao je Džemidžić, koji je pohvalio organizovanost navijačke grupe „Bh. fanaticos“:

 

Za razliku od Bosne i Hercegovine, Hrvatsku će u Brazilu bodriti znatno veći broj navijača. To će se desiti zahvaljujući jakoj hrvatskoj  dijaspori u zemljama Latinske Amerike, odnosno velikom broju emigranata u taj dio svijeta, posebno poslije Drugog svjetskog rata.

Komentari / 0

Ostavite komentar