Ličani na Fruškoj Gori grade novi “Teslin dom”

Dok se jedni prepiru gde će biti postavljena urna Nikole Tesle, drugi čiji je on u stvari, treći kažu da samo imaju volju da sačuvaju sećanje na jednog od najvećih svetskih naučnika i sve što je za čovečanstvo uradio.

Republika Srpska 25.04.2012 | 09:38
Ličani na Fruškoj Gori grade novi “Teslin dom”

U podnožju Fruške gore, 16 kilometara od Sremske Mitrovce, leži manastir Šišatovac, star 500 godina.
U njegovoj okolini vekovima su se, između ostalih, naseljavali i Ličani – među njima i rođaci Nikole Tesle.

Na manastirskom groblju sahranjen je Teslin sestrić, arhimandrit Petronije Trbojević, nekadašnji iguman Šišatovca. Nikolu Teslu i manastir povezuje i izvor Svete Anastasije.

Legenda kaže da je manastirska voda izlečila Nikolu od kolere kada je bio mali. Kada je ustao iz bolesničke postelje ugledao je svetleću belu golubicu koja ga je pratila do kraja života. Priča se i da je tada odlučio da umesto bogoslovije uči tehniku.

Koliko je ozdravljenje Nikole Tesle značajno danas zna celo čovečanstvo. Zato i Srbi, uglavnom Ličani, koji su pre i posle rata otišli na Zapad, žele da ukažu čast slavnom naučniku ali i da ožive legende o njemu.

“Teslina naučna fondacija zamišlja da se na ovom prostoru za početak napravi jedan deo memorijalnog kompleksa, koji podrazumeva da se pored potoka izgradi replika crkve, rodne kuće Nikole Tesle. Nakon toga tu bi bio još muzej”, kaže direktor projekta “Novi Smiljan” Dragan Sabljov.

Bilo bi, kažu, mesta i da se naprave Teslin toranj i laboratorija. Međutim, volja poštovalaca i blagoslov vladike Vasilija da se ustupi manastirsko zemljište za Novi Smiljan nisu dovoljni.

Otac Andrej iz manastira Šišatovac rekao je da oni tu zemlju još nisu dobili kroz restituciju.
“I sada je najveći problem oko toga jer fizički ne možemo reći da će biti tu, zato što to nije naše da bismo mi njima to mogli ustupiti”, rekao je otac Andrej.

Dok čeka rešenje o vraćanju zemljišta, idejni tvorac ne odustaje ni od projekta ni od novih ideja. Želja mu je da Teslin centar ovaj kraj učini turistički prepoznatljivim.

Predsednik Tesline naučne fondacije “Filadelfija” Nikola Lončar rekao je da u tom kraju postoji dosta napuštenih placeva i kuća.

“Ideja je da se dosta ljudi koji su zainteresovani da se vrate u stari kraj, a nemaju gde da se vrate, ne mogu da se vrate u Hrvatsku ili već gde, da nasele taj deo kad se penzionišu”, rekao je Lončar.

Kod meštana, međutim, postoji i nada i sumnja da će selo opet oživeti. U Šišatovcu je više vikendaša nego meštana. U nekoliko desetina kuća živi svega 170 stanovnika. Ima mnogo neženja i samo tri đaka.

Ukoliko ideja o Teslinom selu postane stvarnost, novac za izgradnju kompleksa sakupljaće se donacijama Tesline naučne fondacije iz Filadelfije i poštovalaca svetskog naučnika.

Komentari / 0

Ostavite komentar