Личани на Фрушкој Гори граде нови “Теслин дом”

Док се једни препиру где ће бити постављена урна Николе Тесле, други чији је он у ствари, трећи кажу да само имају вољу да сачувају сећање на једног од највећих светских научника и све што је за човечанство урадио.

Република Српска 25.04.2012 | 09:38
Личани на Фрушкој Гори граде нови “Теслин дом”

У подножју Фрушке горе, 16 километара од Сремске Митровце, лежи манастир Шишатовац, стар 500 година.
У његовој околини вековима су се, између осталих, насељавали и Личани – међу њима и рођаци Николе Тесле.

На манастирском гробљу сахрањен је Теслин сестрић, архимандрит Петроније Трбојевић, некадашњи игуман Шишатовца. Николу Теслу и манастир повезује и извор Свете Анастасије.

Легенда каже да је манастирска вода излечила Николу од колере када је био мали. Када је устао из болесничке постеље угледао је светлећу белу голубицу која га је пратила до краја живота. Прича се и да је тада одлучио да уместо богословије учи технику.

Колико је оздрављење Николе Тесле значајно данас зна цело човечанство. Зато и Срби, углавном Личани, који су пре и после рата отишли на Запад, желе да укажу част славном научнику али и да оживе легенде о њему.

“Теслина научна фондација замишља да се на овом простору за почетак направи један део меморијалног комплекса, који подразумева да се поред потока изгради реплика цркве, родне куће Николе Тесле. Након тога ту би био још музеј”, каже директор пројекта “Нови Смиљан” Драган Сабљов.

Било би, кажу, места и да се направе Теслин торањ и лабораторија. Међутим, воља поштовалаца и благослов владике Василија да се уступи манастирско земљиште за Нови Смиљан нису довољни.

Отац Андреј из манастира Шишатовац рекао је да они ту земљу још нису добили кроз реституцију.
“И сада је највећи проблем око тога јер физички не можемо рећи да ће бити ту, зато што то није наше да бисмо ми њима то могли уступити”, рекао је отац Андреј.

Док чека решење о враћању земљишта, идејни творац не одустаје ни од пројекта ни од нових идеја. Жеља му је да Теслин центар овај крај учини туристички препознатљивим.

Председник Теслине научне фондације “Филаделфија” Никола Лончар рекао је да у том крају постоји доста напуштених плацева и кућа.

“Идеја је да се доста људи који су заинтересовани да се врате у стари крај, а немају где да се врате, не могу да се врате у Хрватску или већ где, да населе тај део кад се пензионишу”, рекао је Лончар.

Код мештана, међутим, постоји и нада и сумња да ће село опет оживети. У Шишатовцу је више викендаша него мештана. У неколико десетина кућа живи свега 170 становника. Има много нежења и само три ђака.

Уколико идеја о Теслином селу постане стварност, новац за изградњу комплекса сакупљаће се донацијама Теслине научне фондације из Филаделфије и поштовалаца светског научника.

Коментари / 0

Оставите коментар