Helmut Kol i Vučić razgovarali o budućnosti Srbije

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić sastao se danas u Nemačkoj sa bivšim kancelarom Helmutom Kolom sa kojim je razgovarao o putu Srbije ka Evropskoj uniji i njenom ekonomskom oporavku, a Kol je istakao da posebno ceni ulogu koju Srbija ima u političkoj stabilnosti regiona.

Republika Srpska 13.03.2014 | 21:00
Helmut Kol i Vučić razgovarali o budućnosti Srbije
Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić sastao se danas u Nemačkoj sa bivšim kancelarom Helmutom Kolom sa kojim je razgovarao o putu Srbije ka Evropskoj uniji i njenom ekonomskom oporavku, a Kol je istakao da posebno ceni ulogu koju Srbija ima u političkoj stabilnosti regiona.Vučić je posebno naglasio značajnu ulogu nemačkih investitora u Srbiji i izrazio uverenje da će Nemačka još snažnije podržati Srbiju u ostvarivanju njenih evropskih ciljeva, saopštio je kabinet potpredsednika vlade. Helmut Kol je istakao da podržava političku stabilnost celog balkanskog regiona, a da posebno ceni ulogu koju Srbija ima u tome. Sastanku je prisustvovao i Filip Misfelder, spoljnopolitički izvestilac frakcije CDU-CSU stranke kancelarke Angele Merkel. Kol je u razgovoru sa Vučićem pričao i o nekadašnjem predsedniku SFRJ Josipu Borzu Titu i između ostalog rekao da je i Tito jednom bio u Manhajmu. Helmut Kol je ušao u istoriju Evrope 20. veka kao premijer sa najdužim stažom, pošto je na čelu nemačke vlade bio punih 16 godina. Kola nazivaju i ocem nemačkog jedinstva, s obzirom na to da je za vreme njegovog mandata Nemačka ponovo ujedinjena. Bivši nemački kancelar zaslužan je i za novu etapu ujedinjenja zemalja Evrope i stvaranje Evropske unije. U toku popodneva Vučić se u Manhajmu sastao i sa potencijalnim investitorima, predstavnicima kompanije BASF, sa kojima je razgovarao o mogućim ulaganjima u Srbiju, navedeno je u saopštenju. BASF je vodeća kompanija u svetu u proizvodnji hemikalija. Zapošljava 112.000 radnika u 80 zemalja sveta.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Aleksandar

11.07.2014 23:00

Zaboravili ste da napišete da se Helmut Kol zalagao za hitno priznavanje Hrvatske kao države, raspad Jugoslavije i posledično početak užasnog rata koji je unazadio privredu svih zemalja u regionu. Sad čovek opet hoće da nam pomogne. Stvarno je nesebičan i plemenit.

ODGOVORITE