Protestima traže povratak Morsija

Hiljade islamista demonstriralo je danas u Egiptu tražeći povratak na vlast bivšeg predsjednika Muhameda Morsija, koga je vojska svrgnula početkom jula.

Republika Srpska 13.09.2013 | 19:16
Protestima traže povratak Morsija

Hiljade islamista demonstriralo je danas u Egiptu tražeći povratak na vlast bivšeg predsjednika Muhameda Morsija, koga je vojska svrgnula početkom jula.Demonstranti su uzvikivali parole protiv vojne vlasti i nosili transparente sa fotografijama svrgnutog predsjednika.

U Kairu se gotovo svakodnevno okuplja više hiljada demonstranata od kada su vojska i policija 14. avgusta nasilno rastjerali Morsijeve pristalice. U sjevernom dijelu zemlje došlo je do sukoba pristalica i protivnika svrgnutog predsjednika. Policija je upotrijebila suzavac da bi spriječila sukobe u mjestima Mahala i Tanta, u delti Nila, objavili su egipatski mediji. U Aleksandriji je sporadično bilo sukoba dva tabora, javila je egipatska agencija Mena. Egipat je juče saopštio da će produžiti vanredno stanje za još dva mjeseca zbog bezbjednosne situacije. Odluka se odnosi na čitavu zemlju i odmah je stupila na snagu. Vanredno stanje uvedeno je u avgustu, nakon što su vlasti uklonile dva improvizovana logora demonstranata koji su podržavali Morsija. U narednim danima uslijedilo je nasilje širom zemlje u kojem je poginulo skoro 1.000 ljudi.

Komentari / 0

Ostavite komentar