Ispravka: Graviola ne liječi rak i nije “10.000 puta” učinkovitija od hemoterapije

ISPRAVAK: BN portal objavio je tekst pod nazivom "Graviola uništava ćelije raka ", portal "Raskrinkavanje" analizom je utvrdio da graviola ne liječi rak i nije “10.000 puta” učinkovitija od hemoterapije, a kako se navodi u tekstu. Ovi navodi nemaju uporište u činjenicama. Informaciju da "Graviola uništava ćelije raka i da je 10.000 puta učinkovitija od hemoterapije" nije tačna i ovom prilikom je ispravljamo.

Republika Srpska 03.09.2013 | 10:38
Ispravka: Graviola ne liječi rak i nije “10.000 puta” učinkovitija od hemoterapije

Istraživanja su pokazala da ova biljka ne ubija ćelije raka u našem tijelu i to 10 000 puta uspješnije od obične hemoterapije i lijeka Adriamycin (najčešće korišten pri hemoterapiji).

Posljedice liječenja graviolom su vraćanje snage i imunosti za razliku od hemoterapije koja je izvanredno iscrpljujuća.

Biljci imenom graviola (annona muricata) se ne pripisuju čudesne sposobnosti ozdravljenja.

Graviola sadrži hemikalije koje bi mogle pomoći u borbi protiv raka, kao i bakterija, virusa i parazita. Ljudi koriste graviolu protiv humanog papiloma virusa (HPV), bakterijskih infekcija, raka i mnogih drugih stanja, ali nema valjanih naučnih dokaza koji podržavaju ove upotrebe. Takođe, to može biti opasno.

Ova biljka ne uništava ćelije raka bez ikakvih štetnih nuspojava i ne može poslužiti mnogima u liječenju malignih oboljenja.

Netačno je da su farmaceutske kompanije tek u posljednje vrijeme počele ozbiljnije govoriti o ovoj biljci koja bi mogla biti spas za mnoge oboljele.

Ne postoje dokazi da farmaceutska industrija krije lijek protiv raka.  Naprotiv, velike farmaceutske kompanije ulažu milijarde u razvoj novih lijekova. 

Graviola ( lat. Annona muricata) raste u Meksiku, Kolumbiji, Peruu, Venecueli, na Karibima, ali isto u zemljama podsaharske Afrike i jugostočne Azije.

Upravo prema navedenim staništima, može se zaključiti kako ovoj biljci odgovaraju područja visoke vlage i relativno tople zime ( ne manje od 5 celzijusevih stepeni).

Stablo graviole nije posebno  veliko, ali je zato cijela biljka iskoristiva. Upravo zato je južnoamerički indijanci koriste čitavu: koru, lišće, korijen,sjeme i plod – i to za liječenje mnogih bolesti kao što su astma, artritis, problemi sa jetrom i bolesti srca.

Slatkastog je okusa, a podsjeća na kombinaciju ananasa i jagode. Čudotvorna graviola – lijek za mnoge bolesti Najviše pažnje ova biljka je privukla upravo u liječenju raka.

Istraživanja su pokazala da ova biljka ne liječi mnoge vrste tumornog oboljenja, i ne  pomaže kod bakterijskih i gljivičnih infekcija, niti snižava krvni pritisak, liječi astmu, artritis, pomaže kod depresije, stresa i nervnih poremećaja…

Tačno je da su rađene brojne studije o utjecaju supstanci u gravioli na kancerogena oboljenja. 

One koje su se fokusirale na ćelije raka pluća, debelog crijeva i jetre jesu pokazale da ekstrakti graviole imaju mogućnost da izazovu programiranu ćelijsku smrt, kako se i pretpostavljalo.

Ali, istraživanja su pokazala kako ova biljka ne ubija stanice raka u našem tijelu i nije 10 000 puta uspješnije od obične hemoterapije i lijeka Adriamycin (najćešće korišten pri hemoterapiji) – netačne su tvrdnje da posljedice liječenja graviolom su vraćanje snage i imunosti za razliku od hemoterapije koja je vanredno iscrpljujuća.

Netačna su istraživanja na ovoj biljci koja pokazuju da:

- uništava stanice raka potpuno prirodno i sigurno, te ne uzrokuje ekstremne mučnine, gubitak težine i vlasišta; ekstrakt iz ove biljke ubija maligne stanice 12 vrsta raka

- tijelo postaje osjetno jače i zdravije kroz tijek liječenja - štiti imunosni sistem i jača ga, zahvaljujući tome pomaže u borbi protiv smrtnosnih infekcija

- budući da pomaže kod depresije i stresa pomaže u borbi kod bolesti i u poboljšanju pogleda na život, vraća duhovnu snagu Obmane oko graviole Težnje farmaceutskih firmi da patentiraju i materijalizuju ovu čudesnu biljku pronašle su zapreku jer je nemoguće (za sada) patentirati prirodni sastojak ili biljku.

Čak je nemoguće proizvesti ni GMO biljku koja će biti nalik izvornoj gravioli jer se plod ne želi replicirati. Upravo zato, zbog straha od gubitka profita konvencionalnim liječenjem i nemogućnošću profita izvornom biljkom priča o gravioli je maknuta u stranu.

Dakle, iako pojedine studije zaista jesu pokazale da supstance iz graviole imaju potencijal da ubiju kancerogene stanice, ne postoje klinička testiranja koja bi dokazala da se ova biljka može smatrati lijekom za rak. 

Tvrdnje o saznanjima da je ova biljka moćan ubica raka još od 70- tih godinja, nisu dokazane .

Posljednje zapaženo istraživanje, koje je učinilo Katolički univerzitet u Južnoj Koreji ukazuje kako graviola selektivno ubija stanice raka, dok zdrave stanice ostavlja po strani.

Tako ostavlja nedirnuto i reprodukcije stanica želuca i kose koje kod mnogih oboljelih kod hemoterapije uzrokuje mučnine i gubitak kose.

Komentari / 0

Ostavite komentar