Muslimani obilježili početak Ramazana

 Muslimani Balkana sinoć su molitvama u džamijama širom jugoistočne Evrope obilježili početak svetog muslimanskog mjeseca ramazana.

Republika Srpska 09.07.2013 | 08:00
Muslimani obilježili početak Ramazana

 Muslimani Balkana sinoć su molitvama u džamijama širom jugoistočne Evrope obilježili početak svetog muslimanskog mjeseca ramazana.

Dočekujući sveti mjesec islamskog kalendara, u džamijama širom Bosne i Hercegovine muslimani su sinoć klanjali prvi teravih-namaz ili teraviju, izvještava novinar agencije Anadolija.

Veliki broj građana Sarajeva ni obilna kiša nije spriječila da prvom ramaznskom teravijom izraze dobrodošlicu ovom mubarek mjesecu, kako kažu, dragom gostu. Mnogi od njih svoju glavu na tlo spustili su upravo u Gazi Husrev-begovoj džamiji ili Begovoj džamiji, centralnoj džamiji u BiH.

Muslimani koji žive u Srbiji okupili su se u više od 170 džamija i mesdžida na prvom teravih-namazu.

Beogradski muslimani su u značajnom broju došli u beogradsku Bajrakli džamiju, jedinu džamiju u Beogradu, ali i u još 15 mesdžida koji se nalaze u gotovo svakoj od beogradskih opština - Voždovcu, Borči, Surčinu, Zemunu.

Kako je saopšteno iz Islamske zajednice Srbije, vjerski život na užem području Srbije i Vojvodine biće organizovan u preko pedeset džemata.

Na području Sandžaka, gdje vjerski život posebno zaživi tokom ramazanskih dana, vjerska molitva se obavlja u svih šest opština u srbijanskom dijelu.

U Preševskoj dolini, gdje žive albanski muslimani, takođe, se na nekoliko destina mjesta obavljaju namazi i osjeti se dolazak mjeseca ramazana.

Povodom početka mjeseca ramazana u prepunim džamijama u Prištini sinoć su održane prve teravije. U najvećoj džamiji Fatih Sultan Mehmet okupilo se oko 400 ljudi, javlja dopisnik agencije Anadolija.

Početak mjeseca ramazana, kojeg postom i molitvom obilježavaju muslimani širom svijeta, sinoć je prvim teravih-namazom obilježen i u Podgorici.

Muslimani u Makedoniji prvu noć mubarek mjeseca ramazana dočekali su u velikom broju džamija širom te države,

Sveti muslimanski mjesec ramazan nastupio je sinoć sa akšam-namazom, zalaskom sunca. Nakon sinoć klanjanog teravih-namaza, muslimane danas očekuje prvi dan posta.

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH), kojoj gravitira najveći dio muslimanskih zajednica Balkana, ovogodišnji mjesec ramazan ima 30 dana i završava se u četvrtak, 08. augusta 2013. godine, kada nastupa Ramazanski bajram.

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Božije zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu.

Komentari / 0

Ostavite komentar