Муслимани обиљежили почетак Рамазана

 Муслимани Балкана синоћ су молитвама у џамијама широм југоисточне Европе обиљежили почетак светог муслиманског мјесеца рамазана.

Република Српска 09.07.2013 | 08:00
Муслимани обиљежили почетак Рамазана

 Муслимани Балкана синоћ су молитвама у џамијама широм југоисточне Европе обиљежили почетак светог муслиманског мјесеца рамазана.

Дочекујући свети мјесец исламског календара, у џамијама широм Босне и Херцеговине муслимани су синоћ клањали први теравих-намаз или теравију, извјештава новинар агенције Анадолија.

Велики број грађана Сарајева ни обилна киша није спријечила да првом рамазнском теравијом изразе добродошлицу овом мубарек мјесецу, како кажу, драгом госту. Многи од њих своју главу на тло спустили су управо у Гази Хусрев-беговој џамији или Беговој џамији, централној џамији у БиХ.

Муслимани који живе у Србији окупили су се у више од 170 џамија и месџида на првом теравих-намазу.

Београдски муслимани су у значајном броју дошли у београдску Бајракли џамију, једину џамију у Београду, али и у још 15 месџида који се налазе у готово свакој од београдских општина - Вождовцу, Борчи, Сурчину, Земуну.

Како је саопштено из Исламске заједнице Србије, вјерски живот на ужем подручју Србије и Војводине биће организован у преко педесет џемата.

На подручју Санџака, гдје вјерски живот посебно заживи током рамазанских дана, вјерска молитва се обавља у свих шест општина у србијанском дијелу.

У Прешевској долини, гдје живе албански муслимани, такође, се на неколико дестина мјеста обављају намази и осјети се долазак мјесеца рамазана.

Поводом почетка мјесеца рамазана у препуним џамијама у Приштини синоћ су одржане прве теравије. У највећој џамији Фатих Султан Мехмет окупило се око 400 људи, јавља дописник агенције Анадолија.

Почетак мјесеца рамазана, којег постом и молитвом обиљежавају муслимани широм свијета, синоћ је првим теравих-намазом обиљежен и у Подгорици.

Муслимани у Македонији прву ноћ мубарек мјесеца рамазана дочекали су у великом броју џамија широм те државе,

Свети муслимански мјесец рамазан наступио је синоћ са акшам-намазом, заласком сунца. Након синоћ клањаног теравих-намаза, муслимане данас очекује први дан поста.

Према Таквиму Ријасета Исламске заједнице у Босни и Херцеговини (ИЗБиХ), којој гравитира највећи дио муслиманских заједница Балкана, овогодишњи мјесец рамазан има 30 дана и завршава се у четвртак, 08. аугуста 2013. године, када наступа Рамазански бајрам.

Рамазан је девети мјесец хиџретског календара који муслимани и муслиманке проводе у посту од зоре до заласка сунца, настојећи стећи Божије задовољство, морално прочишћење и духовну снагу.

Коментари / 0

Оставите коментар