Da li je N/FS BiH spreman na samouništenje?

Drugostepena komisija za licenciranje N/FS BiH u četvrtak, 23. maja, trebalo je da saopšti odluku o dodjeli licenci za četiri premijerligaška kluba u BiH, koji u prvostepenom postupku nisu ispunili uslove.

Fudbal 26.05.2019 | 10:01
Da li je N/FS BiH spreman na samouništenje?
Radi se o tri licence za takmičenje u Premijer ligi BiH za sezonu 2019/2020, i to fudbalskih klubova Sloboda iz Tuzle, Krupa iz Krupe na Uni, Čelik iz Zenice, te licenci FK Željezničar za UEFA takmičenja.

Saopštavanje odluka je odgođeno, tačnije, nastavak sjednice odložen za ponedjeljak 27. maja.

I upravo taj čin, kao da je najbolji pokazatelj stanja u bh fudbalu.

Drugostepena, uostalom kao i prvostepena komisija trebalo bi da odlučuje na osnovu činjenica, argumentovanih i dokazanih, a prema propisima N/FS BiH, UEFA i FIFA.

Činjenice se lako sagledavaju, a propisi jasno određuju, i u njima nema prostora za subjektivna tumačenja, zaštitu interesa, a posebno prekrajanje realnosti.

Takva pravila vladaju u fudbalskoj Evropi i svijetu, ali u BiH pojedinci toga još nisu svjesni, pa pokušavaju da se “tokom vikenda” dok se igra posljednje kolo Premijer lige BiH, uz piće i ručkove “rukuju ispod stola”.

Moderna Evropa jeste daleko ispred nas, ali “moderna tehnologija” je itekako stigla na Balkan, pa, na svu sreću, dokumentuje i takva “drugovanja”.

Pokušavajući da “ispeglaju” dokumentaciju o kojoj treba da donesu odluku, pojedinci iz “višegradske grupe” u Drugostepenoj komisiji N/FS BiH kao da zaboravljaju da je identična dokumentacija već dostupna javnosti, ali i u engleskoj verziji, sportsko-diplomatskim kanalima, nadležnima u Nionu.

Zaboravili su, izgleda, i 2011. godinu, kada je fudbalska organizacija u BiH praktično raspuštena zbog sličnih “marifetluka”. Zaboravili su i da se “ponavljač” posebno prati.

Zaboravili su i pravilnik u kome UEFA jasno kaže:

“Ukoliko nacionalni fudbalski savez prijavi za licencu klub koji ne ispunjava uslove, UEFA može suspendovati savez, novčano kazniti i zabraniti mu takmičenje u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope.”

Ko će onda u Nionu objašnjavati da 31. mart u BiH pada 4. aprila?

(dvogledi.com)
FOTO: Ilustracija

Komentari / 0

Ostavite komentar