Vlade da smanje cijenu goriva

Za ministra spoljne trgvine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Mirka Šarovića nezadovoljstvo, protesti građana i blokada saobraćajnica zbog previsoke cijene goriva nisu iznenađenje jer je to nakon povećana akciza bilo očekivano. Šarović tvrdi da jedino entitetske vlade mogu uticati na smanjenje cijene goriva.

Bosna i Hercegovina 11.06.2018 | 19:33
Vlade da smanje cijenu goriva
"Upozoravali smo da će povećanje akciza dovesti do poskupljenja ne samo goriva već i ostalih usluga i životnih namirnica'', podsjeća ministar Šarović i ističe da je tzv.akcizna koalicija odnosno SDA,SNSD,HDZ i SBB, insistirala na povećanju akciza zbog navodne izgradnje putne infrastrukture.

,,Niko nije razmišljao o posledicama. Ovo je samo početak jer imajući u vidu šta se dešava na svjetskom tržištu nafte situacija će se sigurno pogoršati i doći će do drastičnih poskupljenja koja će uticati na standard građana i ekonomije u BiH'',tvrdi Šarović.

Iako entitetske vlade pokušavaju da odgovornost prebace na Savjet ministra BiH, odnosno na MInistarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Šarović kaže da je nadležnost tog ministarstva samo pitanje kvaliteta goriva, navodeći da entitetske vlade i tu vrše opstrukcije.

"Svaka intervencija na tržištu tečnih goriva po pitanju cijene, nestašice ili nekog drugog poremećaja isključiva je nadležnost ali i obaveza entiteta. Na osnovu zakona jedino entitetske vlade mogu uticati na troškove transporta i skladištenja nafte, kao i na visinu raznih akciza, putarina i ostalih poreza jer svi ti nameti pune entitetske budžete. Ne postoji ni jedna taksa na nivou BiH", naglašava Šarović.

On kaže da vlade Republike Srpske i Federacije BiH mogu da utiču i spriječe divljanje cijena.

"Trenutno je na svjetskom tržištu cijena litre goriva 0,87 maraka i kada na to dodate 0,70 ili 0,80 maraka raznih taksi i akciza u zavisnosti od vrste goriva,lako je izračunati da je to oko 1,60 maraka po litri'',ističe Šarović i dodaje da je jasno vidljivo da entitetske vlade mogu uticati na cijenu goriva te mu nije jasno zašto pojedini ministri iz Republike Srpske,po pitanju cijene i akciza za gorivo, prebacuju odgovornost na Savjet ministara.

,,Ako bi,po njihovim zahtjevima,Savjet ministara reagovao to bi bio prenos nadležnosti'',upozorava Šarović.

On podsjeća da je zakon o povećanju akciza na gorivo prijedlog Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH u kojem sjede SNSD-ov Zoran Tegeltija, ministar finsija Republike Srpske i federalni ministar finansija Jelka Miličević iz HDZ-a.

"Zbog nemogućnosti dogovora to dvoje ministara nema ni podjele do sada prikupljenih sredstava od akciza.Obavezne rezerve nafte u BiH kojima bi se moglo intervenisati na tržištune postoje jer se o tome ne mogu ili ne žele dogovoriti lider socijalista Petar Đokić ministar industrije i energetike u Vladi Republike Srpske i federalni ministar energetike SBB-ov Nermin Džindić'', kazao je Šarović.



BN TV

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

Milan

11.06.2018 17:43

Moze i jeftinije od 1.6 KM. U vecini amerike je oko 1.2 KM za litar.

ODGOVORITE
Name

Re mile

11.06.2018 21:02

Amerikanci zato ratove vode da jim bude jeftinije

Name

dzoni

11.06.2018 21:21

Bravo Šarovicu!Dosta je narodu Dodikove lazne price o zastiti RS!Trebaju nam ustede i jos mnoge pozitivne ekonomske mjere a ne placka naroda i RS uz istovremeno lazno zaklinjanje u istu.Podrska ministru Šarovicu!

Name

Branka 7

11.06.2018 21:56

Ti poredis babe i žabe.BiH sa amerikom.Mogu imati naftu i dzaba da sipaju.vidiš li da su cijeli svijet poklopili i crpe bogatstva sa čitavog bliskog istoka.I nama su fino donijeli svoju demokraciju.zato nam pomoći nema.Proteste organizuju oni koji jedva čekaju da se Srbi medjusobno potuku..ili ponovo sa bošnjacima.tu su oni svakakomeri i ostala bagra belosvetska da priskoče upomoć demokratska.bilo je gorivo skuplje nego sad .Gdje ste bili da protestujete

Name

Re

12.06.2018 05:44

Moze biti i 1.2 km ali se moraju ukinuti svi porezi. Onda je pitanje na koji nacin bi namakli pare za odrzavanje puteva. Pare ne padaju sa neba, znaci opet bi ih uzeli od naroda samo je pitanje sta bi oporezovali. Da li se mogu smanjiti troskovi odrzavanja piteva, to je pravo pitanje. Ako se mogu smanjiti ti troskovi onda se mogu smanjiti i porezi na gorivo. Kada bi prestali krasti namjestenim tenderima ti troskovi bi pali sigurno. SDS-ovac Mladen Bosic je rekao da ce ukinuti taksu za "rezimske" televizije, cekamo da vidimo i to cudo. SNSD neka smanji cijenu goriva, SDS neka ukinu rtv taksu i narodu super.

Name

carlito

12.06.2018 06:43

U Americi ne postoji drzavni porez na gorivo, zato je gorivo jeftino. Amerika puni budzet na druge nacine, a ne preko poreza na gorivo. Cilj joj je da zbog niske cijene gorivo bude motor industrije.

Name

Jag

11.06.2018 18:08

Dajte nam ovog covjeka umjesto Ivanica, i pobjedjuje sigurno!

ODGOVORITE
Name

Car,

12.06.2018 05:58

Gospodo,svi ste vi isti ;svako na svom podrucju je nesto zasrao ,i to mnogo ,sada su vam drugi krivi :a ponaj vise narod prodali ste i narod i drzavu to ni bog ne moze resiti ,sta niste radili i podpisivali eto "uoali ste u vlastitu klopku.

Name

Dire Straits

11.06.2018 19:00

Pa meni tek sada nije ništa jasno. Šarović kaže da je sve na entitetima,da oni mogu smanjiti cijenu nafte i da ne postoji ni jedna taksa na nivou BiH. Pa što se onda išlo na Skupštinu BiH kada su povećane akcize ili putarine, šta već, zna li ko?

ODGOVORITE
Name

re

11.06.2018 19:52

Vidis li da folira?Kao da nije bilo nikakvog drugog povecanja cijena goriva sem tog od akciza od 18 pF po litri .Tako ispada po ovoj njegovoj izjav.iSto ne obeca da ce smanjiti cijene ako SDS pobjedi na nivou RS?Ako je tako kvalitetan neka ovo obeca i promjenicu misljenje o njemu.On misli da smo mi nepismeni i da nam on treba objasniti.

Name

Leo

11.06.2018 19:54

Akcize su usvojene na nivou BiH i to od strane SNSD HDZ i SDA. Djokic je prozvao Sarovica da on smanji cijene,sto je cirkus. Kad je Sarovic bio protiv akciza iz RS ga optuzivali da je izdajnik koji koci razvoj RS. Sto se ostalih nameta tice sve su na nivou entiteta i mjesanje Sarovica ili Savjeta ministara bi bio prenos nadleznosti. Da skratim, bijedna vlast na nivou RS ne zna rijesiti nijedan problem, oni znaju samo praviti krize

Name

Glup si namjerno

11.06.2018 20:18

Da momcino ali novac ide entitetima,a ne drzavnom nivou. Zbog toga je tvoj baja glasao za akzize. Sad neka glasa da ih ukine..

Name

Sanja

12.06.2018 01:34

Kako ce on biti neki presjednik kad je bio u zatvoru zbog kradje.Samo mi nemojte reci da je nevin bio u zatvoru.

Name

p

12.06.2018 05:42

AKCIZE SU USVOJENE OD STRANE AKCIZNE KOALICIJE(SNSD,SDA,HDZ), SAD TE PARE LEŽE NA RAČUNU JER SE ISTI ONI NE MOGU DOGOVORITI OKO PODJELE PLIJENA.ZA TO NIJE GLASAO ŠAROVIĆ.ŠAROVIĆA ZA PREDSJEDNIKA!

Name

Darwill

11.06.2018 19:03

U Libiji je nafta bila dzaba,tj. besplatna. A sada je Libija, nekad prava država kameno doba. Živjela demokratija i "arapska proljeća".

ODGOVORITE
Name

Pajo

11.06.2018 19:47

nema para u buđetu a gotovani udaraju po građanima kakobi moglil da napune svoje đepove nesipaju za svoje pare vec na račun naroda doklece trajati ova tiranija i pljacka.

Name

RE RE

12.06.2018 06:52

BILO JE I PRIJE POVECANJA CIJENA ALI OBE AKCIZE SU TAKO OVIGLEDNA PREVARA KOJU PRIMJECUJE SVAKI POLUPISMEN COVJEK. DRUZE NOVAC IDE ENTITETIMA, JEST TAMAN DODIK NSTEDIO DA GLASAJU ZA AKCIZE DA BI ISLE B i H. DALI VI STVARNO NECETE DA VIDITE MANIPULACIJE DODIKA ILI MISLITE DA ON NE LAZE?

Name

Mile Presednik

11.06.2018 19:57

Ja uvjek naspem pun rezervar i nepitam za cjenu sta ste se stisli to je sve za Srbsku...

ODGOVORITE
Name

Kiro

11.06.2018 20:05

Govori se da ce i u Hrvatskoj biti protesti vozaca zbog visokih cijena goriva.Analiticari odmah odgovorise,drzava moze da obori cijene goriva,ali odmah treba negdje drugo da dize poreze.Tako je i kod nas.A ako se zagrabi iz budzeta onda ako ne protestuju vozaci(zato sto im se izade u susret sa cijenom goriva)protestovace penzioneri,ucitelji,nastavnici,policija,doktori... .vicious cycle.

ODGOVORITE
Name

Dmitar

12.06.2018 04:44

A sta mislis Kiro da popuste malo na akcizama a da malo smanje plate majkicki kosarcu i njima slicnim pa da manje kupuju sluzbenih skupih limuzina da se manje vozaju da neko ko radi u parlamentu pored 7000km plate ne prima i naknade za rad u komisijama koje nikada ne zasjedaju.da se prestane krasti i ugradjivati na javnim nabavkama,sta mislis Kiro bili se tu moglo ustedjeti a da se ne podize cijena benzina da se ne uzma od penzjonera prosvjetar ili ljekara.?

Name

RE KIRO

12.06.2018 06:54

PUSTI COVJECE ANALITICARE, TO SU POLITICKE PROSTITUTKE, KO VISE PLATI TAKO PRICAJU. IMAS MOZAK I RAZMISLJAJ.

Name

dodiku stevandicu i lukacu

11.06.2018 21:56

Nemate potrebe sad smanjivat gorivo sad je kasno treba od ove mafije politicara otet sto su pokrali moze narod za te pare da se vozika do mile volje.u prdekanu sa dodikom

ODGOVORITE
Name

Glas naroda

11.06.2018 22:35

Daj vise otjerajte ove polikante i nesposobne osobe,sledi nam Libija!!!

ODGOVORITE
Name

DODIK

12.06.2018 06:57

JA BIH ZAMOLIO DODIKA DA MIRNO ODE, DA NE DOZIVIMO RUMUNSKI SCENARIO. DA JEDNOM U ZIVOTU BUDE COVJEK.

ODGOVORITE
Name

Dario

13.06.2018 07:02

Veliki i kulturan posten covjek koji je dosta uradio za ovu drzavu jedan od rijetkih.

ODGOVORITE