Žetva: Otkupne cijene još nema

Neizvjesno ljeto pred poljoprivrednicima. Žetva pšenice samo što nije počela, a otkupne cijene nema ni u najavi.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


Žetva na pragu, cijena ni na vidiku. Poljoprivrednici su na mukama jer mlinari i prerađivači hljebnog žita još nisu predložili otkupnu cijenu pšenice.

"Cijena pšenice ne može biti jeftinija od 0.34 feninga po kilogramu, sve ostalo vodi poljoprivredne proizvođače u gubitak, ne znam šta ti ljudi misle, dokle će se pljačkati poljoprivredni proizvođač", kaže poljoprivrednik Savo Bakajlić.

Savo Bakajlić pod pšenicom ima zasijano 20 hektara zemlje. I rod i kvalitet su, kaže, na zavidnom nivou, ali poručuje, na nisku cijenu poljoprivrednici neće pristati.

''Ukoliko se ne bude ozbiljno pristupilo i ne budu donesena konkretna rješenja koja neće biti na štetu poljoprivrednih proizvođača, mi ćemo se organizovati. Ako treba i prosućemo je, ali je nećemo dati u bescijenje", ističe Bakajlić.

Nada da će cijena biti korektna ipak postoji.

"Ako je kukuruz 0.38 feninga po kilogramu na tržištu, to govori da cijena pšenice treba da bude u toj visini, ako imamo podsticaje od 200 po hektaru i 5 feninga po kilogramu, to bi trebalo da zadovolji naše proizvođače", ističe Vladimir Usorac iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske.

Tačnu cijenu ne određuju ni mlinari i prerađivači hljebnog žita nego – berza.

"Svako prognoziranje mjesec dana prije žetve je nezahvalno jer može doći do promjena, pa nije poželjno obećavati neke cijene koje se neće desiti u samoj žetvi", naglašava Zoran Kos iz Udruženja mlinara RS.

Cijena se iščekuje, ali i visoki prinosi.

"Ove godine u RS je posijano oko 47 hiljada hektara pšenice, ukupno pod strmim žitima oko 70 hiljada hektara. To su nešto veće površine nego inače. Zadovoljni smo i očekujemo veće prinose", rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Pašalić.

Semberski ratari se pribojavaju ranijih decembarskih najava da bi otkupna cijena mogla biti manja.BN TV

KOMENTARI7
POŠALJITE PORUKU

Fiktivne Isplate Ja Tebi Ti Meni

06.06.2018 19:49

Koja budala izmisli subvencije.Samo prave prostor za korupciju.Ako se nesto isplati onda to radi ako ne onda nemoj i kraj price.

Svugdje u svijetu poljopriveda ima podsticaje...pametnjakivicu seljak proizvodi hranu.....

Tama33

06.06.2018 20:26

trebalo bi biti lako

06.06.2018 20:05

Trebalo bi biti lako ovo izvesti: visok prinos može podnijeti nižu cijenu, tako da svi budu zadovoljni,- izvoziti sve što se može Budžet da smanji režijsku potrošnju i podstakne poljoprivredu Ne smijemo sve šanse uništiti.

Hrana je naša nafta, nekad su nas tako učili

brdjanin

06.06.2018 21:24

Waller

06.06.2018 21:56

G dine Savo,psenica u Srbiji i Hr za novi rod placa se 135-137 €.Turci za nase brasno traze nisku cijenu a psenicu niko ne trazi iz Turske.Pitanje je sta s rekordnim,ovogodisnjim,rodom???Necemo imati gdje ni da je smjestimo.Pominjes da ce psenica biti kvalitetna....to nezna niko dok ne udju kombajni u njive ali iskustva ranijih godina nisu bila dobra s kvalitetom.

Radnici poljoprivrednici,imate li vi Zadruge i silose.Uznjite psemicu,smijestite je u hambare i izadite na slobodno trziste.U tom vas niko noze sprijecit,samo drzavi platite PDV,za to nemojte obabezu od Drzave,uzimat podsticaj ako vam ne odgovara.Druze u "hambar-silos psenicu,pa da vidis uvoza ko kriminal od mocnika.

Sarajevo-zapadno.

07.06.2018 05:01

SRPSKI SOKO

07.06.2018 17:05

CENE PECIVA OD DANAS VECE ZA 75% DODUSE CENA ZA NOVO ZITO JE *CENA ISPOD ZITA*..DOBRO RECE SDS/STANIC KAKVA DRZAVA TAKVA VLAST,,POKRADENEO,,OPLJACKANO,

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.