Žetva: Otkupne cijene još nema

Neizvjesno ljeto pred poljoprivrednicima. Žetva pšenice samo što nije počela, a otkupne cijene nema ni u najavi.

Republika Srpska 06.06.2018 | 19:37
Žetva: Otkupne cijene još nema
Žetva na pragu, cijena ni na vidiku. Poljoprivrednici su na mukama jer mlinari i prerađivači hljebnog žita još nisu predložili otkupnu cijenu pšenice.

"Cijena pšenice ne može biti jeftinija od 0.34 feninga po kilogramu, sve ostalo vodi poljoprivredne proizvođače u gubitak, ne znam šta ti ljudi misle, dokle će se pljačkati poljoprivredni proizvođač", kaže poljoprivrednik Savo Bakajlić.

Savo Bakajlić pod pšenicom ima zasijano 20 hektara zemlje. I rod i kvalitet su, kaže, na zavidnom nivou, ali poručuje, na nisku cijenu poljoprivrednici neće pristati.

''Ukoliko se ne bude ozbiljno pristupilo i ne budu donesena konkretna rješenja koja neće biti na štetu poljoprivrednih proizvođača, mi ćemo se organizovati. Ako treba i prosućemo je, ali je nećemo dati u bescijenje", ističe Bakajlić.

Nada da će cijena biti korektna ipak postoji.

"Ako je kukuruz 0.38 feninga po kilogramu na tržištu, to govori da cijena pšenice treba da bude u toj visini, ako imamo podsticaje od 200 po hektaru i 5 feninga po kilogramu, to bi trebalo da zadovolji naše proizvođače", ističe Vladimir Usorac iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske.

Tačnu cijenu ne određuju ni mlinari i prerađivači hljebnog žita nego – berza.

"Svako prognoziranje mjesec dana prije žetve je nezahvalno jer može doći do promjena, pa nije poželjno obećavati neke cijene koje se neće desiti u samoj žetvi", naglašava Zoran Kos iz Udruženja mlinara RS.

Cijena se iščekuje, ali i visoki prinosi.

"Ove godine u RS je posijano oko 47 hiljada hektara pšenice, ukupno pod strmim žitima oko 70 hiljada hektara. To su nešto veće površine nego inače. Zadovoljni smo i očekujemo veće prinose", rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Pašalić.

Semberski ratari se pribojavaju ranijih decembarskih najava da bi otkupna cijena mogla biti manja.



BN TV

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Fiktivne Isplate Ja Tebi Ti Meni

06.06.2018 17:49

Koja budala izmisli subvencije.Samo prave prostor za korupciju.Ako se nesto isplati onda to radi ako ne onda nemoj i kraj price.

ODGOVORITE
Name

Tama33

06.06.2018 18:26

Svugdje u svijetu poljopriveda ima podsticaje...pametnjakivicu seljak proizvodi hranu.....

Name

trebalo bi biti lako

06.06.2018 18:05

Trebalo bi biti lako ovo izvesti: visok prinos može podnijeti nižu cijenu, tako da svi budu zadovoljni,- izvoziti sve što se može Budžet da smanji režijsku potrošnju i podstakne poljoprivredu Ne smijemo sve šanse uništiti.

ODGOVORITE
Name

brdjanin

06.06.2018 19:24

Hrana je naša nafta, nekad su nas tako učili

Name

Waller

06.06.2018 19:56

G dine Savo,psenica u Srbiji i Hr za novi rod placa se 135-137 €.Turci za nase brasno traze nisku cijenu a psenicu niko ne trazi iz Turske.Pitanje je sta s rekordnim,ovogodisnjim,rodom???Necemo imati gdje ni da je smjestimo.Pominjes da ce psenica biti kvalitetna....to nezna niko dok ne udju kombajni u njive ali iskustva ranijih godina nisu bila dobra s kvalitetom.

ODGOVORITE
Name

Sarajevo-zapadno.

07.06.2018 03:01

Radnici poljoprivrednici,imate li vi Zadruge i silose.Uznjite psemicu,smijestite je u hambare i izadite na slobodno trziste.U tom vas niko noze sprijecit,samo drzavi platite PDV,za to nemojte obabezu od Drzave,uzimat podsticaj ako vam ne odgovara.Druze u "hambar-silos psenicu,pa da vidis uvoza ko kriminal od mocnika.

Name

SRPSKI SOKO

07.06.2018 15:05

CENE PECIVA OD DANAS VECE ZA 75% DODUSE CENA ZA NOVO ZITO JE *CENA ISPOD ZITA*..DOBRO RECE SDS/STANIC KAKVA DRZAVA TAKVA VLAST,,POKRADENEO,,OPLJACKANO,

ODGOVORITE