Akcize i krediti: Biće još gore

Novac od akciza sadašnja garnitura vlasti iskoristiće za vraćanje uzetih kredita, istaknuto je u emisiji "Izazovi" BN televizije. Ekonomski  stručnjaci upozoravaju da će sva poskupljenja građane da udare po džepu, te da će situacija biti još gora nego što je sad.

Republika Srpska 25.05.2018 | 22:10
Akcize i krediti: Biće još gore
Novac od akciza trebao je da pokrene izgradnju auto-puteva i puteva, ali se od od toga nije ništa desilo jer su pare namjenjene za investicije poslužile da se zakrpe rupe od već uzetih kredita. BiH je u proteklih deset godina uspjela prikupiti skoro osam milijardi KM na osnovu postojećih akciza na gorivo i sredstava za putarine, ali se ipak gradilo uz pomoć kreditnih zaduženja.

“U jednoj zemlji koja je lošeg finansijskog stanja, namet je izazvao lančano poskupljenje svih proizvoda, situacija će biti još gora
kada dođe vrijeme berbe i na kraju ćemo doći do toga da će to biti udar na džepove domaćinstava u BiH i Srpskoj, a da je veliko pitanje ko će se tim auto-putevima voziti”, kaže ekonomista Zoran Pavlović.

Na veće cijene potrošači su odgovorili manjom potrošnjom pa je izgubljena osnovna namjena.

“Imamo efekat da se porast poreskih davanja  vraća manjom potrošnjom i sa manje budžeta, a to je bila osnovna namjera. Dakle radi se o odlukama koje imaju dosta štetnih posljedica i u ovom trenutku nemamo ni jednu  pozitivnu odluku”, kaže prof. dr Milenko Stanić, ekonomista.

Dužničko ropstvo je sve bliže.

“Konačan korak koji nas čeka je da strani povjerioci uzmu naša prirodna bogatstva, prije svega šumu i  elektorprovredu kada će (kao u Bugarskoj) dici cijene struje, sjeći i prodavati šumu i na taj način vraćati dugove”,  pojašnjava Aleksa Milojević, ekonomista.

Ovo je pat pozicija, upozoravaju ekonomisti, naglašavajući da vlast nema koncept za izlaz iz krize.

“O tom konceptu se ne razmišlja. Jedina logika kojom se vode predstavnici javne administracije jeste preživljavanje od izbora do izbora kako da jedna garnitura vlasti sačuva poziciju i stečene privilegije”, ističe Stanić.

"Imamo situaciju gdje se veća vrijednost stvara u budžetskim institucijama nego u industriji, budžeti stvore oko 800 miliona a industrija oko 7 miliona KM. Imamo i viška 70 hiljada radnika u javnom sektoru, a svega 40 hiljada u industriji”, kaže Milojević.

“Mi stvaramo takvu poslovnu klimu koja je odbijajuća za investitore, kako za domaće tako i za strane. A bez toga nema zapošljavanja i novih radnih mjesta”, dodaje Pavlović.

Republka Srpska ima velike potencijale i ogromna prirodna bogatstva, ali nema Vladu koja će to da iskoristi i da pretvori u materijalno dobro, poručili su ekonomisti u emisiji "Izazovi" BN televizije, naglašavajući da bez ozbiljne politike nema napretka.

(BN televizija)

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Ops

25.05.2018 20:44

Oni su uzeli pare i odoše odavde...šta će ovi koji ostaju ovde?

ODGOVORITE
Name

S.kojotovski.

26.05.2018 04:23

Bravo.a mi ostajemo da se patimo u bjedi.

Name

ops-re

26.05.2018 05:54

Ostaćete da glasate i dalje za Dodika a on nek vam pjeva onu pjesmu-dok ja pjeva narod plače nema para ni za gaće.

Name

Re

26.05.2018 08:15

Pavlović i Stanić nemaju nikakve veze sa privredom niti su kada radili u privredi, tako da je njihova priča o privredi teorijska konstrikcija koja nema veze sa stvarnošću.

Name

re RE

26.05.2018 13:17

Možda je Milojevic radio u Energoinvestu,ali ne zna ni on ništa.Ali se u vrijeme SFRJ moglo odlicno profitirati ako si imao titulu dr i zato on nikako ne moze da zaboravi ono vrijeme .Negdje 90-tih se bio uhljebio kod Karadzica na Palama,nismo culi da je išta konkretno uradio.I vidimo da danasnji SDS ne racuna na njega,vjerovatno sto su dobro spoznali njegove kapacitete i mogucnosti.

Name

Brod

25.05.2018 21:39

Ovi ekonomisti neznaju engleski, vladu moze da vodi samo onaj ko nerazumije " duguje-potrazuje".

ODGOVORITE
Name

Goran

26.05.2018 05:46

BROD. Kazes da ne znaju engleski. Ti ne znas nas jezik. Ne razumije se pise odvojeno.

Name

Odgovor RE

26.05.2018 12:50

Svako zna ako uzmes kredit i potrosis u nesto sto ne donosi novac da si donji.Netreba tu neka posebna pamet.Narodski receno zalozis od tate i mame kucu dignes kredit kupis auto, ides na more , partijas i samo jedno jutro nemas nista.

Name

Titanik

26.05.2018 13:39

Rs tone li tone, kredit na kredit,..dokle mogne mogne,.

Name

Acim

26.05.2018 04:53

Ovako to ide,vlast se godinam zaduzuje te pare se ne ulazu da bi se investiralo i stvorila nova vrijednost nego manji dio novca od kredita se trosi za plate i penzije i tako se kupuje kakav takav socijalni mir,a veci dio novca od kredita ljudi na vlasti prisvoje raznim mahinacojama.Znaci samo pojedinci u vrhu vlasti imaju licni profit od kreditnog zaduzenja drzave jer se oni prisvajajuci taj novac bogate.Sta se dalje desava,rate dolaze na naplatu posto se ulaganjem od predhodnih kredita nije stvarala nova vrijednost nego novci nestali bez traga vlast je prinudjena uvoditi akcize,poreze i namete gradjanima a uporedo sa tim ce biti prinudjena i vec to cini smanjivati plate penzije i otpustati radnike iz javnog sektora.E sada oni iz realnog ce se radovati otpustanju onih iz javnog ali grjese Ne otpustaju se oni zato da bi se novac od njihovih plata u vidi posticaja plasirao u realni sektor da bi se on stimulisao da pogura standard i ekonomiju nego ce se otpustati sto jednostavno nece biti novca za njihove plate.Kako ce to otpustanje negativno uticati na realni sektor i pogorsati postojece stanje.Pa jednostavno glavni potrosaci i korisnici usluga realnog sektora su budjetski korisnici koji svoje plate trose na proizvode i usluge iz realnog sektora.I ako se ovi iz realnog sektora uvjek raduju otpustanju i smanjivanju plata u javnom sektoru oni se u stvari raduju svojoj propasti.Jer uz akcize proizvodjacima i vlasnicima biznisa je vec porasla cijena proizvoda i usluga pa i oni moraju povecati cijenu krajnjem potrosacu a krajni potrosac je ostao bez posla ili su mu smanjena primanja pa on vise nema sta da trosi kupuje samo hljeb i vodi goli zivot.I tako "realni"sektor gubi korisnike svojih roba i usluga i on neminivno propada.Tako na sceni je totalna propast naroda samo ce iz ove price dobro proci pojedinci iz vrha vlasti koji su javna sredstava uspjeli mahinacijama prisvojiti sebi i enormno se obogatiti.A ta sredstva koja su prisvojili su zapravo stecena kreditima i moraju se vratiti a vracace ih narod jer ce se morati odreci plate,penzije ostati bez posla.Dakle vlast nas je bukvalno opljackala i od nas napravila bjedu te nam unistila buducnost a mi opet jadni idemo pljeskamo,glasamo zaboravimo gladne trbuhe diveci se "patriotama"kao sto je Dusanka Majkic koji kao brane srpstvo od Bakira i bakirovaca.E narode to je samo trik ona srbuje za desetine hiljada maraka mjesecno a ne iz patriotizma a dokaz svemu tome je da su se veoma lako sa bakirovcima dogovorili oko uvodjena akciza i nameta gradjanima.Kada se donose zakoni koji gladnom narodu stezu omcu oko vrata primjeticete da tada u parlamentu BiH nema nacjonalne retorike potezanja vitalnih nacjonalnih interesa nego vlada sloga i harmonija.Ali narode trazili ste gledajte i trpite,ako vam se svidja vidjeno opet zatrazite isto na oktobarskim izborima.

ODGOVORITE
Name

Зоран

26.05.2018 04:53

Још само да подигну ПДВ и онда је крај.То планирају послије избора па ви гласајте за СНСД.

ODGOVORITE
Name

Re

26.05.2018 07:08

I akcize na struju uvode. To je “evropska praksa”...

Name

zux

26.05.2018 09:19

I smanjenje plata se vec kalkulise i priprema odluka koja moze proci u slucaju tuzbi...

Name

gavran

26.05.2018 05:27

..opet ovaj milojevic..ekonomista iz vremena kad je u fabrici motika radilo 250 ljudi..

ODGOVORITE
Name

Re: GAVRAN

26.05.2018 10:59

Pametniji je od tebe. Njemu je bar svaka na mjestu, i sve sto je ovih godina govorio bio je u pravu.

Name

Rade

26.05.2018 05:59

Sta drugo očekivati,znamo mi kako je sada i kako ce da bude,sve je skuplje i skuplje ,njima to nesmeta jer imaju plate koje mogu podnijeti sve skupoće,a obican narod ,penzioneri glupi koji šute treba ovo rastjerati svi na ulice,plata nesmije biti veća od 1800 maraka nikome ,a svi sto primaju uvesti porez 10 posto i vidjet cete kako ima novca za penzionere minimum 800 maraka penzije.

ODGOVORITE
Name

Па

26.05.2018 06:46

Е да *ебе матер горе не може бити. Пун ми је кофер тих ваших стручњака.

ODGOVORITE
Name

In

26.05.2018 09:49

Moze moze prijatelje biti gore. Bice gore ako ova sekta pobijedi u oktobru . Nakon izbora uvode akcize na struju povecace pdv uvode porez na plate nasim ljudima koji rade uinstranstvu . Svi ti zkoni i odlukesu spremnecekaju sam da uzmu izbore , nesmiju prije izbora nece nard glasati za njih ali poslije izbora to ide po hitnom postupku.

Name

re

26.05.2018 13:20

Bice i akcize II za gorivo,a mozda cak i akcize III,ako zafali love.

Name

Komentar

26.05.2018 10:25

Sta ga briga. Sad uci ruski pa ce tamo malo da pjeva. Uvdje je srpskom narodu opjevao opelo...

ODGOVORITE
Name

Beli

26.05.2018 13:10

Šta ce biti vidjecemo.Siguran sam da se nece desito ovo što predviđa ovaj Milojević,koga inace uopšte ne cijenim.To da ce sijeci nasu sumu da bi se namirili.Znaci ,samo novi krediti,reprogrm i te stvari.Dug ce rasti.Definitivno se nece tim baviti veliki igraci tipa MMf.Eventualno neka od nasih banaka,i sada to rade.

ODGOVORITE