Ogromna prevara- njemačko, a naše?

Željka Cvijanović, premijerka, morala bi odmah da smijeni Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova RS i ministra finansija Zorana Tegeltiju, jer su direktno učesnici velike prevare nabavke kamera i radara za kontrolu brzine automobila u saobraćaju. Uz to, njih dvojica su teško ugrozili, ovim poslom, bezbjednost Republike Srpske i svih njenih građana.

Republika Srpska 11.02.2018 | 16:24
Ogromna prevara- njemačko, a naše?
Cijeli posao javno-privatnog partnerstva u stvari je dobro osmišljena akcija ovdašnjih političara i njima bliskih tajkuna, čija je namjera da za deset godina u džepove, na račun građana, strpaju cca sto miliona maraka. Toliko im pripada od pola-pola posla. Iako je sav taj novac, ukupno preko 200 miliona KM, trebalo da ode u budžet, jer su ulaganja minimalna.

Da podsjetim, portal Capital.ba objavio je sledeću vijest, 09.02.2018. godine:

Republiku Srpsku kamerama i radarima pokriće firme „Inovatraffic holding“ iz Njemačke „Ekin Teknoloji San. Ve Tic. A.S.“ iz Turske i „WKB Consulting“ iz Banjaluke odlučio je ministar Dragan Lukač prilikom izbora privatnog partnera u poslu teškom 12,5 miliona KM. Oko 100 stacioniranih i 15 mobilnih radara biće postavljeno širom Republike, ove firme ugovor s MUP-om potpisaće na period od deset godina, a prihod od naplaćenih kazni dijeliće se pola–pola”.

Kvaka je u tome što su posao dobile firme iz Njemačke i Turske, ali kada se sagleda kada su te firme osnovane, njihovi osnivački ulozi i vlasnici, prestaje svaka dilema oko toga da je na djelu Velika Prevara.

Paradoks je da bi Veliku Prevaru trebao da istraži MUP RS, čiji je čelni čovjek dio Ekipe koja namjerava da izvrši nezakonitu rabotu.

Krenimo redom!

Prevara - njemačko, a naše

Firma „Inovatraffic holding“ nije nikakva poznata njemačka firma koja se bavi kamerama i radarima, već je riječ o preduzeću napravljenom 29.03.2017. godine.



Tender za nabavku kamera i radara, putem javno.privatnog partnerstva, objavljen je 10. juna, a zatvoren 17. jula 2017. godine.

Praktično, firma „Inovatraffic holding“ osnovana je, (prema zvaničnim njemačkim dokumentima), svega dva i po mjeseca prije objavljivanja tendera, na kojem je, na kraju, i pobijedila.

Nema nikakve dileme da je „Inovatraffic holding“ i osnovana u Njemačkoj kako bi dobila posao od 100 miliona KM i kako bi se prikrili tragovi ovdašnjih visokih funkcionera u ovoj zaista bezobraznoj i drskoj prevari.

Osnivači/suvlasnici su “Inovatrafic” su Đorđe Kačavenda, koji je u nju uložio 24.750 Evra i Miro Maretić, čiji je osnivački ulog 250 Evra.



Firma je registrovana kod privrednog suda u gradu Osnabrück, na adresi Gewerbepark 18 u obližnjem mjestu Bissendorf, pokrajina Donja Saksonija.

Kao direktor je do 23.6.2017 u registru bio upisan Ivan Maretić, ali je 07.12.2017 došlo do promjene i tada je Đorđe Kačavenda upisan za direktora.

Tada je i premješteno sjedište firme, sa ranije adrese Hasetorwall 18 Osnabrück na sadašnju Gewerbepark 18 Bissendorf (udaljenost 11 km). Na ranijoj adresi Hasetorwall 18 je registrovana jedna advokatska kancelarija i jedan poreski savjetnik, pa je (vjerovatno) to ranije sjedište bilo čista formalnost, a ovo novo sjedište je u tržnom centru.

Djelatnost firme je video nadzor prometa, razvoj rješenja za kontrolu prometa, razvoj softvera i hardvera…

Web sajt firme https://inovatraffic.com/ je, može se reći, amaterski: Ne vidi se ni sjedište, ni bilo kakvi podaci osim nekih generičkih slika sa tekstom koji ukazuje na to da se oni bave video nadzorom.

Tašna-mašna firme

Već ranije sam objavio da je i druga firma, koja je dobila posao, najblaže rečeno, presmiješna.

Riječ je o firmi“WKB Consulting” iz Banjaluke, čiji je osnovač Karl Otto Woll, iz Eisenberga, Njemačka.



Osnivački ulog firme je Jedna Konvertibilna Marka, a dobila je posao ukupne vrijednosti 216 miliona KM ‘za deset godina), od čega pola ide u budžet RS, a pola u lični budžet drskih prevaranata!

Za razliku od navodnih njemačkih, a suštinski, tašna-mašna firmi ovdašnjih moćnika, preduzeće „Ekin Teknoloji San. Ve Tic. A.S.“ iz Turske je veoma ozbiljna firma koja radi direktno za Obavještajnu službu te države.

Veoma je interesantno, štaviše zapanjujuće, da je desničarski portal govorisrbija.rs, još 09.10.2017. godine, četiri mjeseca prije konačne doluke o pobjedniku tendera, tvrdio da će pobijediti upravo oni koji su pobijedili - „Inovatraffic holding“ iz Njemačke „Ekin Teknoloji San. Ve Tic. A.S.“ iz Turske i „WKB Consulting“ iz Banjaluke.

Trojanski konji - Turski i Domaći

Portal, koji podržava Dodika, sve to je objavio u tekstu https://govorisrbija.rs/turski-trojanski-konj-za-rusenje-dodika-i-rs/

-На први поглед, у дотичном тендеру за јавно-приватно партнерство чији рок истиче крајем овог месеца нема ничег спорног. Саобраћајној полицији РС потребни су радари за надзор саобраћаја и контролу брзине, као и напредни системи за видео надзор и видео аналитику. Међутим, први аларм се пали код избора компанија које су ушле у ужи круг.

Наиме, ту су фирме ,,BS TS a.s.”, ,,BS Telecom Solutions”, ,,PROINTER ITSS”, ,,Balkan Security Tech Group”, ,,MEDITRONIK”, ,,SQUALIO CLOUD CONSULTING”, али и конзорцијум ,,InnovaTraffic Holding”, ,,EKIN Technology” и ,,WKB Consulting”. Овај последњи блок три компаније је посебно интересантан јер се детаљнијим увидом у пратећу документацију примећује да он фигурира као параван који скрива једног другог привредног субјекта као подизвођача радова – ,,Мибо комуникације“. Заправо, учешће ,,Мибо комуникација“ у овом послу је замаскирано присуством фирми паравана – ,,InnovaTraffic Holding” и ,,WKB Consulting” - navodi se u tom tekstu.



Ističe se i da je kompanija “Mibo komunikacije” veoma bliska Bakiru Izetbegoviću i njegovoj SDA, što je tačno, jer ta firma dobija gotovo sve poslove u Federaciji BiH iz ove oblati.

U tekstu se ukazuje i na bezbjednosi apsekt, jer je moguća zloupotreba podataka do kojih se dolazi snimanjem saobraćaja.

Ogromni bezbjednosni rizici

Što se tiče Bezbjednosnog aspekta, prema riječima stručnjaka, Osnovna su tri pitanja:

- Gdje se skladište podaci dobijeni radom kamera odnosno da li iko izuzev MUP ima pristup tim podacima?

- Ko vrši administraciju i servisiranje sistema i na koji način (da li proizvođač i/ili treća serviserska strana može daljinski pristupiti kamerama)?

- Da li je MUP izvršio testiranje kamera i sistema sa bezbjednosnog stanovišta i napravio sistem informacionog i tehničkog obezbjedjenja od mogućeg odliva podataka?

Ukoliko jedno od 3 gore navedena pitanja nisu jasno regulisana postoji visok bezbjedonosni rizik.

Ukoliko nisu jasno regulisana, postoji otvorena mogućnost da treće strane imaju uvid u kretanje gradjana RS i BiH.

Primjera radi, zamislite kada bi baze ulaska/izlaska iz BiH koje ima Granična policija bile javne? Ili kada bi se bez strogo kontrolisanog bezbjednosnog protoka informacija tek tako davali podaci? To bi bilo krivično djelo i neviđena afera i bruka za Graničnu policiju. U odnosu na slučaj sa saobraćajnim kamerama, razlike nema.

Sudeći prema izjavi Zorana Tegeltije, nadležni iz Republike Srspke nisu jasno regulisali Osnova tri pitanja. Štaviše!!!



Svjedoci ste da se stalno priča o javno privatnom partnerstvu, da ga mnogi zagovaraju a kada dođe do toga želimo ga zaustaviti. Kada je u pitanju ovaj projekat naše stanovište je da se on može realizovati na jedan ili drugi način. Ono što je problem ako ga realizujete kroz direktno finansiranje jeste da vam treba u jednom trenutku značajan iznos finansijskih sredstava i imate ogromne troškove održavanja.

Trebate nove ljude koji će brinuti o sistemu održavanja. Ovako bi taj cijeli teret bio na privatnom investitoru a poslije toga bi taj sistem i tako i tako pripao ministarstvu unutrašnjih poslova pa samim tim i prihodi od tih radara”, rekao je Tegeltija, nakon što je Vlada RS odbacila zahtjev Odbora Narodne skupštine RS za bezbjednost kojim je od Vlade RS zatraženo da odustane od javno privatnog partnerstva u projektu nabavke radara i sama, ukoliko je projekat neophodan, finansira nabavku! (srpskacafe.com 04.01.2018.).

Iz Tegeltijine izjave može se zaključiti da će “partneri” imati potpuno slobodan pristup svim podacima; Štaviše, oni će brinuti o njima. A to jeste veliki bezbjednosni problem!!!

Tegeltija odbacio negativno mišljenje stručnih službi o cijelom poslu

Da podsjetim, stručna lica u Ministarstvu finansija Republike Srpske dala su mišljenje da je ovaj posao štetan po MUP RS.

Međutim, ministar finansija Zoran Tegeltija ignorisao je negativne stavove stručnih lica.



Izvori bliski premijerki Željki Cvijanović su mi saopštili da je Tegeltija na sjednici Vlade RS, na kojoj se odlučivalo da li će MUP RS ići i javno-privatno partnerstvo ili će se ta institucija kreditno zadužiti, insistirao da “nema prostora za kreditno zaduženje”!

Cvijanovićeva, prema istim izvorima, nije bila oduševljena takvim projektom, ali se nije usudila suprotstaviti Tegeltiji i Lukaču.

Njihova je bila ključna, tako da MUP RS neće sam ubirati sredstva od naplate kazni, već će 50 posto otići “stranim partnerima”.

Postupak okončan

„Postupak izbora privatnog partnera okončan je donošenjem rješenja ministra od 6. februara. Na javni poziv MUP-a RS za javno-privatno partnerstvo stigle su tri prijave. U skladu sa studijom ekonomske opravdanosti, period na koji se zaključuje ugovor je deset godina, dok raspodjela prihoda od naplaćenih prekršajnih kazni iznosi po 50 odsto. Obaveze i prava javnog i privatnog partnera biće utvrđene ugovorom o javno-privatnom partnerstvu“, kazali su u MUP-u za CAPITAL.



Taj portal naveo je i raniju izjavu ministra Lukača o tome za šta služe kamere i radari.

Nadzorne kamere će 24 sata snimati prolazak svih vozila preko naših cesta, ulaze i izlaze iz naših gradova i na taj način ćemo imati bolju pokrivenost i kontrolu kretanja i kriminogenih osoba i onih počinilaca krivičnih djela koji izvrše krivično djelo bilo gdje u RS i ako su prošli vozilom mi ćemo to znati“, rekao je Lukač.

-Опрема турског произвођача ,,EKIN Technology” (што је иначе компанија позната по својим везама са турском обавештајном заједницом) коју ће ,,Мибо комуникације“ монтирати даје озбиљне могућности за надзор грађана.



Њихови системи радарске контроле саобраћаја су много више од тога и пружају могућности симултаног препознавања и повезивања регистарских таблица са лицем власника возила и његовим релевантним подацима. Ради се заправо о шпијунској опреми представљеној као реквизитима за саобраћајце. Дотичним пројектом је планирано да оваквом опремом буде покривена читава Република Српска, и то на преко 110 локација-, tvrdi portal govorisrbija.rs

Nastaviće se...

slobodanvaskovic.blogspot.ba

Komentari / 112

Ostavite komentar
Name

Kazu

11.02.2018 15:30

Za Lukaca se prica da ima dosta lokala u svom vlasnistvu u Banja Luci.Iskoristio priliku dok je bio nacelnik komunalne policije

ODGOVORITE
Name

UDBA

11.02.2018 15:38

"SMRT FAŠIZMU I NARODNIM NEPRIJATELJIMA"

Name

Proleter

11.02.2018 15:53

Jel ovo Integral osnovao podružnicu u Njemačkoj? Šta reći a sačuvati dostojanstvo i ne pretvoriti se u nešto nenormalno. To je naša realnost. To smo mi.

Name

DraganFind

11.02.2018 16:01

Jos zanimljivija stvar je kad odes da vidis ko je vasnik domena InovaTraffic.com ... https://whois.icann.org/en/lookup?name=InovaTraffic.com .... Na istoj adresi registrovan je i MMSCODE ... ma bravo bravo bravo

Name

PA KAŽEEE

11.02.2018 17:08

NEMOŽE NAM NIKO NIŠTAA, JAČI SMO OD SUDBINEE, MOGU SAMO DA NAS MRZE, ONI ŠTO NAS NEVOLEEEEE , cepaj Mileee oojhhaaaa

Name

Sramota i Bruka

11.02.2018 17:26

Pa dokle ce ovi kriminalci sa slike da haraju kroz RS? Pa nase vlasti su ogrezle u kriminalu i korupciji. Halo predsjednice, zemlja zove mars, ima li tamo ikoga? PAPAK!

Name

redoslijed radnje

11.02.2018 17:32

Znaci Tegeltija je ministar-kriminalac pod zastitom komisara Lukac-a, ministra-kriminalca, a ova dvojica su ministri Dodika, predsjednika-kriminalca.. A Zeki je kolateralna steta za potrebe i ako ustreba..

Name

Zeki Press

11.02.2018 17:39

Nasa privredna aktivnost se orjentise na zapadne firme, fakticki "made in germany", jel tako - to svi znaju? Postavkom kamera nasa elaboracija cilja na sigurnost gradjana: lagan stomak veca opreznost u saobracaju. Svi mi smo zadovoljni fakticki bizarnoscu naseg kolege Tegeltije koji financije drzi u svom spremniku, a ako nesto zaskripi tu ce da se ugradi nas cuvar reda komisar Lukac. Fakticki Dodik ovog puta ostaje bez banke u dzepu.

Name

Kriticar

11.02.2018 20:24

Ja bih ovo podrzao i ostavio, ali da ubiru prihode od kazni na putevima koje su ovi privatnici napravili i koji su u njihovom vlasnistvu. Ali, da ubiru prihode na putevima napravljenim od narodnih para, nema ni u Ruandi.

Name

YU

11.02.2018 20:53

A Tito nije valjao, bolji su nacionalisti, oni vjeruju u Boga aaa????

Name

Kazu Kazu

12.02.2018 00:25

E al nije on kriv za to to je kriv mile drzava i najkrivlja je poreska uprava rs pa u banjaluci ljudi imaju po 30 stanova i poreska kao ne zna za to kriju ti isti ne placaju nikakav porez na te stanove izgleda da sto vise imas stanova manje poreza pa sto ne bi i on imo koji lokal kad se svejedno nista ne placa

Name

tdi

12.02.2018 02:18

Jedino sto možemo uraditi jeste u oktobru dati mandat onima za koje se ne vezu bilo kakve afere, koji su se do sada pokazali poštenim i korektnim. To svakako nije SNSD sa DNS, SP, Stevandicem, Tadićem......To je definitivno SDS sa Vukotom budućim predsjednikom. Trebamo podržati Govedaricu za koga ni pozicija, ni opozicija ne mogu reci ni jednu ružnu riječ. Ima dovoljno pameti i energije da povrati nadu u bolje kod ovog naroda. Ne glasanje za SDS je indirektno sudjelovanje u ovim malverzacijama i podržavanje ovog sadašnjeg režima. NARODE U PAMET SE

Name

a dobar moralista?

12.02.2018 06:30

Pa dokle ovaj papak Tegelija treba da pije nasu krv iz pehara? I kakvom boljitku se mi nadamo kod ovakvih poslova koji se sklapaju?

Name

Hazard,

12.02.2018 07:33

Nema tu reda ,brez gerilskih metoda "bogami po oni to i zele ,ali posle he vec kasno 'necu vam pomoci.

Name

Lukaceva Koksara

12.02.2018 10:52

Imamo mi cuvare reda, policajce komisara Lukaca, a imamo i pravosudje samo ne znam zbog cega? Da gule smrznute sitne drogendilere mada nije iskljuceno da i sami koksaju. Nisu oni placeni za velike kriminalne radnje. Zato je Dodik tuzio sam sebe, da vidi poslusnike u stroju. Da li ga slusaju za platu? Kakva lakrdija od sistema vlasti.

Name

Milos

14.02.2018 13:37

Kriminal sve

Name

MILENKO

11.02.2018 15:33

Sve je lijepo rečeno, živim i radim u Pokrajini Niderzaxen koja grsnici sa pomenutom Saxonijom, da bi se ovdje osnovala firma GMH, taman toliko i treba da se uloži. 25000 evra. . . Sve je jasno. . .

ODGOVORITE
Name

Dr Prof

11.02.2018 16:24

Samo sisajte ovce kad za vas glasaju dok nepokrepaju.

Name

dok

11.02.2018 16:27

Donja saksonija je Niedersachsen

Name

Ma j... ovo

11.02.2018 16:31

Ma j...s ovo dajte nesto o Stevandiću

Name

X5

11.02.2018 17:14

Moj Milenko geografija ti je zavidna haha, valja znati sta je u prevodu Niedersachsen :)),,, Schönen Tag noch der Herr.

Name

X5

11.02.2018 17:16

I kaze se GmbH a ne GMH, ti si onaj jedan sto se ufura kad odes dole na godisnji a nemas pojma koji si seljak

Name

X5

11.02.2018 17:22

A Milenko lupetalo jedno, nigdje se netreba uloziti 25000 eura, nego kapital od 25000 eura moras prikazati!

Name

SasaRs

11.02.2018 17:23

Ovo je vrijeđanje ljudske inteligencije. Prevara koja neodoljivo podsjeća na prevaru sa kriminalcem vuceticem, samo je ova mnogo vecih razmjera. Na sta smo spali kukala nam majka. Da kreteni poput lukaca od nas prave ovce... fuuuujjj

Name

dnk

11.02.2018 20:26

Zoki Tegeltija i Klan će poslije izbora u oktobru preuzeti potpunu kontrolu nad snsd-om!!!!! Dojava iz centrale!

Name

Re dok i ...

11.02.2018 21:57

Čita se i izgovara Niderzaxen. Nijemci to tako vele, pa zašto ne bi i balkanska fukara.

Name

Vrijeme je

11.02.2018 22:33

Vreme je i bilo.Tako se i radi ojacas i budes bolji od gazde.Sretno

Name

@re dok i....

12.02.2018 09:22

Ako si balkanska fukara, onda se ne petljaj gdje ti nije mjesto! Ako već pišeš na naš onda je Nidersaksen (Niedersachsen). Pokušavaš x (iks) ugurati u riječ, iako ga nema ni u njemačkom nazivu, a u našem pismu uopšte ne postoji...Ovi gore su te već opisali....kada odete dole "zaboravite" kako se kaže benzinska pumpa, voda i slično, a pametujete o životu ovde...

Name

@re dok i....

12.02.2018 10:37

Ispravka: "Niderzaksen"

Name

Deki

20.10.2021 19:05

Milenko blago tebi za tvoju inteligenciju

Name

Sta Da Covek Kaze,

11.02.2018 15:40

Stvarno,samo đubrad pred zid postaviti ,sve drugo je suvisno .

ODGOVORITE
Name

Kiki

11.02.2018 17:00

To se zove organizovani kriminal! Ovo je već sazrelo za apsane...

Name

!!!

11.02.2018 17:10

Prije nego se postave pred zid da ih narod javno ispljuje za sva zla koja napraviše trebalo bi prvo izvršiti konfiskaciju nelegalno stečene imovine i time spasiti što se spasit može. Vjerujem da Lukač nije u ovom slučaju mozak operacije, nego samo operativac na terenu. Pošto je u ovom slučaju i po Vaskoviću, a i po svim elementima logike i zdravog razuma kriminalna radnja koja ide van okvira RS i BiH dakle slučaj u nadležnosti specijalnog odjeljenja SIPE za organizovani međunarodni kriminal. Ovo ako nedao bog zaživi po zlu prelazi onaj povod za bunu protiv dahija kad se u našem narodu pjevušila ona "puče puška s'pećine, neda begu trećine" a ovom prevarom je osmišljeno da se stranom faktoru da polovina oteta na našoj brzopletosti (kazne za brzu vožnju) Narode koji si krvlju stvotio i odbranio RS zar ćeš sad ovo dozvoliti???

Name

Milos Banja Luka

11.02.2018 22:01

DRAGI SUGRADJANI,JA SAM DO DANAS BIO CLAN SNSD, OD SUTRA SAM NA ULICI SA SZP..MOLIM VAS LJUDI AJDE NESTO DA MJENJAMO,OVO JE PONIZAVANJE NASEG NARODA.MI SMO JEDAN VRIJEDAN I SKROMAN NAROD,ALI IMAMO GRANICE.OVO VISE NE MOZE

Name

Radar

11.02.2018 23:00

Ljudi, pazite se u saobracaju, najnovije tumacenje "strucnjaka"saobracajaca u MUP RS da iako nema saobracajnog znaka ogranicenja 50km/h, a ima tabla naseljenog mjesta ogranicenje je 50km/h, iako je ZOBS jasno to regulisao.PS, jbs zakon, zakon sam ja. Pozdrav

Name

Rada

12.02.2018 09:39

Pa kada je ministar Lukac "sumnjivo lice" kakvi su mu onda sluzbenici koji se trebaju ugledati na "sefa"?

Name

uciteljica

12.02.2018 17:44

Bitno je da je njima glavni sef, Dodik, uzor, ha, ha, ha..

Name

cl

11.02.2018 15:43

Jedini izlaz iz ove agonije uzimanja para gdje god se stigne je na izborima glasati za SDS i Vukotu Govedaricu. Covjek se bori, ukazuje na nezakonitosti, dosljedan je, rjesio se "papaka", ocistio stranku.

ODGOVORITE
Name

!!!

11.02.2018 16:07

TACNO TAKO.JOS MALO DO POBJEDE-KONACNE !

Name

Micko

11.02.2018 16:58

Vukota treba da napravi dogovor sa Pavicem,jedini spas je to. drugo nista

Name

Re Micko

11.02.2018 18:28

E moj Micko, misliš li da je Pavić bolji....?

Name

In

11.02.2018 15:52

Ljudi lijepo nas prodaju sad ce turska obavestajna sluzba imati informacije o kretanju vozila i gradjana u RS znace i kako disemo. sve ce uraditi da napune svoje djepove.

ODGOVORITE
Name

Kili

11.02.2018 17:13

Od sad cu iz principa poštovati propise, ne dam lopovima ni banke...

Name

bimbo

12.02.2018 00:53

E moj Kili oni da bih dosli do para,hvatace nas i u garazi,pa ce mo k...c dokazat ko je u pravu.Ko skonto,skonto

Name

1s

11.02.2018 15:53

Bruka i sramota ,ponasaju se ko da je narod ovca,drugo,gde je ta nasa pamet.,da nesto sami napravimo,mi cemo i dalje orati i kopati,a drugi neka ubiraju kajmak.lopovi

ODGOVORITE
Name

Re

11.02.2018 16:39

Pamet dodje do izrazaja tek kad napustis Vukojebinu.

Name

Re

11.02.2018 16:45

Pa mi smo ih odabrali nema nazad

Name

Dokle Vise

11.02.2018 15:56

Pa ima li kraja ovom hororu?!

ODGOVORITE
Name

biraj one koji ti se cine manje zlo

11.02.2018 16:12

Ima, u oktobru na izborima.

Name

Sandokan

11.02.2018 17:59

Teško U cjeloj je zemlji isto... Narod glup,obećaj mu bilo šta,bilo šta,baci kost nacionalizma,a on kradu li kradu Iz dana u dan i na veliko i malo...

Name

rubio

11.02.2018 15:56

Dokle misle guliti ovaj blentavi narod koji ih nagrađuje na izborima dok im gule kožu...do kad misle,zar im nije dovoljno,obezbijedili su 5 generacija iza sebe...za njih nije zatvor nego neki prevrat i streljati bandite,da se vise niko ne usudi...al mi smo blentav narod,ništa od toga...

ODGOVORITE
Name

Kanada Re, Rubio

12.02.2018 04:14

Slazem se, tu pomaze samo prevrat I streljanje. Kakva crna demokratija , kakvi izbori ? Rumunski scenario I nista vise.

Name

Ja sam Nidžo Jabuko

11.02.2018 16:14

Biće ovdje revolucije pa makar i ciganjske.... Aaaajmoooo kaaaamere još malooooo pa nessttaaalloooo....

ODGOVORITE
Name

VETERAN

11.02.2018 16:22

Stvar je jasne od početka, sve je dogovoreno do tančina, samo ako se ne posvađaju oko plijena što uvijek bude.. E NEZNAM DALI IH NASA OLOVKA U OKTOBRU MOZE SPRIJEČITI I NEKOGA POSLATI U ZATVOR, TO BUDEMO VIDJELI...

ODGOVORITE
Name

re

11.02.2018 19:38

I oktobar je zavrsen, Mile ide dalje sa poslovima, do kraja.

Name

@krkan

11.02.2018 16:26

Kineski recept protiv korupcije.Bandere na trgovima gradova i javno vjesanje,stadione napuniti gradjanima i javno strijeljanje,nema druge.

ODGOVORITE
Name

Lukac sa puskom

12.02.2018 06:58

Dodo lose ti se pise!

Name

Pecanin

11.02.2018 16:28

Sve radare polomiti jer i nisu u skladu sa zakonom a vlasnici su nasi mafijasi kao sto je Miloradov sin.

ODGOVORITE
Name

Ma Ne

11.02.2018 17:03

To su dobri radari,vidis da imaju senzore,prepoznaju kriminalce i posten svijet.Specijalni softver tacno prepoznaje u kom vozilu su lopovi i kriminalci.

Name

055

11.02.2018 16:28

Ne dirajte je,to je suvise koplikovano za nju!

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

11.02.2018 16:33

RS je uginula životinja u pustinji koju glođu razni lešinari.

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

12.02.2018 07:30

Izleda da imamo isti sastav mozga..svaka cast na razmisljanju i komentaru...UPRAVO JE TAKO

Name

He he he

11.02.2018 16:34

Mi smo ih doveli a izborima nek nas karaju dok ne odemo u Njemacku he he he ah da bice izbori ove godine pa ako volite da vas nabijaju izvolte he he he

ODGOVORITE
Name

Don

11.02.2018 18:47

Zašto u Njemačku!? Možemo u majčicu Rusiju, kod brata Putka.

Name

@Don

11.02.2018 19:39

Volim Putina, ali odoh u Njemacku mrsku,...cirkusanti

Name

Sasa

11.02.2018 16:34

Ljudi da li ste svjesni da Savo,Maco i Kaja imaju samo osnovnu skolu zavrsenu... Pogledajte sta nam rade i kako nam se smiju,mi smo stoka narode...

ODGOVORITE
Name

Boran

11.02.2018 16:46

A gdje je tu kum Djuradj Regodic zvani Djola....vlasnik B.Luke .. hotel Talia... dusa od covjeka..

Name

Maja BL

11.02.2018 16:57

Sasa sve si u pravu,ljudi vrijeme je da SZP pobjedi,poslije svega ovoga ako ne damo podrsku SZP mi smo potonuli. SZP sa Pavicem mora napraviti novu vlast,ni on vise nece da gleda ovaj kriminal

Name

Back up

11.02.2018 20:16

Oni su istureni pojedinci udbaških ekipa!

Name

Jelisija76

11.02.2018 16:37

Suvisno je bilo sta reci, za ovo je malo Goli otok, samo vjesala, lopovima nikad dosta, posebno ovim i M. Grada- Petrovac i dr. Drze sve poluge vlasti u rukama, uzas....

ODGOVORITE
Name

Bjeznismean Jeaa

11.02.2018 16:40

Ovo mi lici na onu poznatu nasu firmu D.O.O. ,,Karina-Palina-Sistem and Co. .

ODGOVORITE
Name

racunovodja

11.02.2018 16:51

Lukac vas brani od radikalizovanih muslimana a plata mala dok riskira svoj zivot u udobnoj fotelji i ulaze vlastiti novac u bezbjednot saobracaja a vi protiv njega sve sto im j posteno zaradio ali led oko fotelje se polako topi gdje onda Lukac stupa na snagu i fata lopove,,,cestitam gospodine ministre uzimaj i ti imas pusku i pistolj ko ti sta moze baja ce reci to su spekulacije to je bajina omiljena rijec zivjela RS!!!

ODGOVORITE
Name

Za koga , za narod

11.02.2018 16:53

Ako sam ja ovo dobro skonto ,ubuduće kad god neko u RS-u plati kaznu za brzu vožnju El-Bake dobije SMS iz banke "novo stanje vašeg računa je .........."

ODGOVORITE
Name

bakibaki

12.02.2018 08:15

Bas tako... plus malo licnih infomacija o tebi i tvojima :D

Name

lakrdija

11.02.2018 16:54

Samo ih derite dok ne pokrepaju.

ODGOVORITE
Name

borac

11.02.2018 16:56

Narod je to zasluzio potvrdite opet u oktobru.

ODGOVORITE
Name

narod?

12.02.2018 08:18

koji bre narod... od cca 70% sto ih izadje na izbore oko 35% ih je zaposleno u drzavnoj firmi i sto da glasaju drugacije kad im je dobro... imas onda 20% penzionera koji nemaju pojma sta se desava niti im je stalo u smislu aj lagano... I ostalih 15% su eventualno glasovi drugih podeljeni na sve ostale stranke.... I tako vec skoro 20 godina ...

Name

brko

11.02.2018 16:58

Pitanje za sve nije odakle ovaj ili onaj,nego kako neka firma bez kapitala,zaposlenih i ikakvih referenci moze da uopste konkurise na raspisani tender?Ovo je za nobela iz ekonomije,a moze i za umjetnost,jer umjetnost je naci firmu koja ima opremu i spremna je da udje u posao sa likovima iz ove price. Sto kazu nece se oznojit a milione ce klepnuti,nadjes samo neku finu firmu koja ima opremu,kazes da je pola opreme tvoje a svakako ima dovoljno love u igri da svi budu zadovoljni

ODGOVORITE
Name

Brod

11.02.2018 16:59

Mafija ima državicu

ODGOVORITE
Name

M.Miki.M

11.02.2018 17:21

Nevjerovatno kolika je rupa ova drzava. Kakvi ljudi zive u njoj. Smradovi nevidjeni. Sram vas bilo sve. Uvjek sam se pitao kako nestaje savjest,kako ti ljudi funkcionisu kao obicni ljudi?! Da li mogu da spavaju,jedu,smiju se,provode vrijeme sa djecom... ako to rade sve za svoju porodicu malo li je?! Kako se gubi savjest,ljudsost,dostojanstvo,skromnost... Da li to neko dobija po rodjenju mada u to ne vjerujem... mozda smo se rodili iz necijeg grijeha ali rodjeni smo bezgresni!!! Nije lako postati to sto Vi jeste jer od pomisli na to, ko ima cim da razmislja, uhvati me neka neobjasnjiva jeza kao da dodirnem vrata pakla. Ja nisam upoznao covjeka koji je bilo kojom prevarom stekao ogromno bogastvo a da je pritom srecan zadovoljan i ispunjen. Ako sve to radite da bi ste kupili vjecni zivot mislim da vam to nece pomoci. Vjecni zivot kupujete svojim djelima a ne nedjelima. Udaljili ste se od vjere Boga prijatelja svega sto i jeste smisao zivljenja. Ko ste svi Vi koji tako radite zapravo??? Kazite ko ste??? Molim vas kazite ko ste??? Kako se postaje to kao sto ste vi??? Pokajte se gresnici krajnje je vrijeme. Postovanje i dubok naklon svakom postenom gradjaninu ne ove drzave nego svijeta. A ima ih jos takvih i jedina su utjeha ali i slika stradanja postenog covjeka na u ovozemaljskom zivotu. Bog nek vam da hrabrosti i snage da izdrzite sve ovo. U IME OCA I SINA I SVETOGA DUHA. AMIN Mogao bih da napisem puno toga jos o vama ali to do vas i onako nece stici jer vi gledate samo sebe i jedino sebe jer zivite svoje komplekse a i lijecite ih na drugima. Citav vjek se lijecite od vaseg loseg djetinjstva... Pa zasto zar nemate ni jedan drugi talenat?! A toliko je profesija. Zar samo to znate?! ............. Biblija Kur An mrtva slova na papiru nikoga ne doticu!!! Pozdrav svima.

ODGOVORITE
Name

Re: M.Miki.M

11.02.2018 20:23

Miki, zaista ti hvala sto si svoje misli podijelio s nama. Konacno jedan od rijetkih suvislih, tacnih i nazalost istinitih komentara u par godina, koliko pratim ovaj portal. Lakse je ovo podnijeti kad znas da jos uvijek ima ljudi... Svako dobro od Gospoda.

Name

vjernik

12.02.2018 00:11

Dobro je da ste se ukljucili rijetko posteni svestenici.Normalan covjek zbog ovoga ne moze da spava.

Name

M.Miki M.

12.02.2018 02:45

Svako dobro zelim. I zao mi je sto je zlo uslo u ljude.

Name

Re(M.Miki.M)alitic

12.02.2018 14:14

Sve receno savrseno. Svaka cast.

Name

Kriminal

11.02.2018 17:26

J... ti sve gdje državu vodi jedan Tegeltija iz Mrkonjića. Željka Cvijanovic iz Prnjavora , Dragan Lukač iz Petrovca .Nikola Spiric iz Drvara . Stevandić iz Drvara . Vraćajte se Banjalučani da otjeramo ove lopove odakle su došli i sve im oteti i otjerati ih u zatvor. Ovakav kriminal i ovakav lopovluk od ovakvih kao ovi je nešto što iole u normalnoj državi nije zamislivo .ovo je prešlo sve moguće granice . Lukač i Đola sada da uzimaju pare od naroda nevjerovatno

ODGOVORITE
Name

re

12.02.2018 05:53

Kao vi banjalucani ste nesto bolji?!

Name

Re

12.02.2018 08:06

Željka Cvijanović je iz Teslića!

Name

S

11.02.2018 17:32

Sad je i zvanicno privatna policija. Sto ste trazili to ste i dobili.

ODGOVORITE
Name

re

11.02.2018 18:21

Uskoro ce raspustit ove po stanicama i sklopit javno privatno partnerstvo sa pojedinim grupama za zastitu.Uostalom kad krimosi preuzmu policiju dace garanciju da ni jedna druga krimi grupa a ni njihova nece ugrozavati bezbjednost a za to ce da se utale dobro

Name

Sandokan

11.02.2018 17:51

Koja drama, Pa ovakvih stvari nema ni u Ruandi... Nemogu da vjerujem,da narod još šuti.. Ili je sljep kod očiju.... Ima na 1000 ovakvih slučajeva u BiH... Kad će sudija svirati kraj?

ODGOVORITE
Name

racic

11.02.2018 18:07

Odlicno. Ovo je konkretno skoro pa dokazana prevara. Da vidimo sada opozicione politicare na djelu. Napravite tim skupite dokaze i optuzite konkretno institucije ili licnosti koje u ovome ucestvuju. Dolazi novo vrijeme. Ne treba nas biti strah da budemo hrabri.

ODGOVORITE
Name

Trebava

11.02.2018 18:10

Veliki brat počinje da snima na teritoriji RS! Još malo pa će da nam instaliraju kamere u kuće i stanove!

ODGOVORITE
Name

Zbogom Pameti

11.02.2018 18:28

Zasto da polovunu kazne placam bilo kojoj firmi i da ta firma ima pristup mojim licnim podacima?!?

ODGOVORITE
Name

Č italac

11.02.2018 20:23

Svaki dan samo kukumakanje. Š ta ste pokušali uči nili da promjenite?Kada se pojavi neko normalan-etiketa izdajnika. Samo nastavite srbovati, gladovati i iseljavati se dokle god gledate u sve druge kao neprijatelje. Znam da ste jaki samo sa oružjem protiv golorukih. Izadjite na ulicu i goloruki se suočitie sa pripadnicima Srbske casti i naoruzanim Lukacevim naoruzanim policajcima. Budite makar nekad hrabri. Treba Vam katarza. Katarza!!!

Name

UDRI OPOZICIJO

11.02.2018 20:41

EVO VAM PRILIKE DA IM NE DATE DIĆI GLAVE SUTRA NA SKUPŠTINI, UDRIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII.

ODGOVORITE
Name

052

11.02.2018 21:49

Kakav je ovo zakon.Za 20 km prekoracenja brzine uz placenu kaznu odmah,dali su mi zabranu voznje od 1 mjesec na nivou BH.Nisam se mogao vratiti u inostranstvo na posao na vrijeme.Eto kako oni misle na nase gradjane koji rade vani.I pored transakcija od 3,5 miliardi godisnje sto udje u BH.

Name

Zakon?

12.02.2018 10:53

052 ti prekoracio ogranicenje za "SAMO" 20 i pitas se kakav je zakon? Jel te stid glupsone...

Name

Marko

11.02.2018 22:11

Bezobrazno,drsko pljackanje,za sta mi izgubismo mladost po rovovima,bracu,prijatelje !Ovo je stvarno za strijeljati,dabogda im trebalo za kubansku vakcinu.Nezasiti megalomani,a Tegeltija je u svakoj aferi,prevazisao je i sefa !

ODGOVORITE
Name

A Zasto

12.02.2018 00:21

Opozicija nije blokirala tu odluku i trazila da se narodna skupstina izjasni o takoj suludoj odluci cuj kamere ugraditi i onda daj kaji djoli lukacu i ostalim banditima da ubiru pare pa sta ce onda raditi policija moze al nek onda otpusti bar 200 saobracajnih policajaca

ODGOVORITE
Name

visegrad

12.02.2018 00:55

Ovo će biti pljačka desetljeća !! Ko fol Njemačke konpanije ?? A domaći političari i Tajkuni su pravi vlasnici!? Bravo Mile !!!!

ODGOVORITE
Name

Kanada

12.02.2018 04:18

A ja se I dalje pitam , sta olos I odpadnici ljudskog roda jos treba da urade da bi se narod probudio?

ODGOVORITE
Name

Milorad

12.02.2018 06:04

Eto kako čovjek sve zasluge iz rata poništi ..ne može se voljeti RS a u isto vrijeme je podkradati to nije ljubav Dragane Lukacu.

ODGOVORITE
Name

Toliki krediti a 12 m puno

12.02.2018 06:20

Pricate o tim milionima kao da su sljive,500 milijona vamo,300 tamo a nemate 12.5 milijona za posao koji treba donositi u budzet 20 miliona godisnje i pitate se kud bjezi ovaj izjebeni narod.

ODGOVORITE
Name

Njemacka

12.02.2018 06:28

Svu organizaciju oko otvaranja firme u Njemackoj je posredovao Slavko Bojic a i u BL !

ODGOVORITE
Name

Marko

12.02.2018 06:35

Može li se ovome uči u kraj.Da li se ta pljačkaške vlast može smijeniti? Normalan čovjek ne može ovo čitati da se ne nervira.Dokle?

ODGOVORITE
Name

Consigliere

12.02.2018 07:36

A kako će da se riješi pitanje promptne naplate kazne. Zna se da se dinamika naplate prekršajnih naloga ne podudara sa dinamikom evidentiranja i obrade prekršaja i dostave prekršajnog naloga, u kojem je iznos globe. Naplata znatno kasni. Da li će privatni partner to da toleriše..?? Naravno da neće. Tražiće momentalnu naplatu. Preostaje jedino da se policiji u opis posla unese i radni zadatak: utjerivanje dugova. Pa da se, recimo, oforme leteće jedinice, udarne trojke, po principima javno privatnog partnerstva. One bi kružile naseljima, upadali dužnicima u kuće i radili ono što rade klasični utjerivači. Ni manje ni više od toga. Kad već ne mere drukčije.

ODGOVORITE
Name

jeremija

12.02.2018 09:57

Narod je glup ko cuskija. Opet ce glasati za ove bandite.

ODGOVORITE
Name

Pravda

12.02.2018 10:04

Ljudi sta dizete toliku frku. Ja se slazem da treba poostriti mjere u saobracaju jer je preci jedan ljudski zivot nego 100 miliona. Ako ljudi hoce da voze brzo i placaju kazne neka placaju i neka pune budzet i daju pare privatnom partneru. Ko ih tjera da voze prebrzo. Ko garantuje privatnim partneru da se vozaci nece opametiti i drzati se ogranicenja te da on nece propasti na ovom poslu. Kako u Svici posle silni kazni niko ne vozi preko ogranicenja i saobracajke su smanjene na minimum. Mi osudjujemo sve u napred nebitno da li je to dobro ili ne. Takav smo narod pa nas j..i

ODGOVORITE
Name

hehe

12.02.2018 12:58

Ovo samo dejton 2 moze rijesit.ukinuti RS i skupstinu leglo kriminala

ODGOVORITE
Name

revolucionar

12.02.2018 14:17

Ja stalno pisem da je na celu najveceg finansijsko kriminalnog klana Zoran Tegeltija zajedno sa svojim pomocnicima Kajom,Antonicem,DJurdjevicem itd. Da sada ne nabrajam sta sve posjeduje a za Lukaca bio je mudo za vrijeme rata,sada je jaje sto bi se reklo. Na kraju se posrao na svoju hrabrost tuzeci drzavu poslije rata za 40 hiljada maraka zbog pretrpljenog straha i nezakonskog angazovanja u ratu...sta trebaju tek ostali borci reci koji su bili u rovu non stop. Ali treba narod da jebu kad je glup,tako da samo naprijed.

ODGOVORITE
Name

Firme od mjesec dana,posao 200 milijona

13.02.2018 20:33

Mam... vam jbm,meni kad sam registrovao firmu niste dali ni kredit od deset hiljada da pocnem a kamo li neki posao od 5-6 hiljada,gdje god se obratis kazu nova firma i tako je vec pet godina,stalno sam relativno mlada firma,ono sta dobijem od drzave je rijesenje od poreske za blokadu racuna kad kasnim sa porezom,bilo je tu blokada od 170- 440KM,za te dugove su mi prosle godine blokirali tri puta racun.A vidi ovo,prvi posao pa 200 miliona sa,od cega je skoro sve zarada kad odbijes 10-15% ulaganje i odrzavanje!

ODGOVORITE
Name

Bakinci

14.02.2018 11:26

Zna li iko sta ce biti sa nama

ODGOVORITE