Mljekari traže još podsticaja

Mljekari i uzgajivači goveda danas su u Bijeljini utvrdili prijedloge za novi pravilnik o podsticaju koji će uputiti resornom ministarstvu. Polovina budžeta za podsticaje u poljoprivredi ide upravo ovim proizvođačima, koji tvrde da je za kvalitetnu proizvodnju potrebno više od 30 miliona maraka.

Republika Srpska 12.01.2018 | 20:47
Mljekari traže još podsticaja
Mljekari ne odustaju od podsticaja od 30 feninga po litru mlijeka. Poručuju da se cijena mlijeka mora povećati, jer su troškovi veliki.

"Mi, proizvođači mlijeka, nismo zadovoljni otkupnom cijenom, jer proizvesti litar mlijeka za 57 feninga je nerealno", rekao je Ostoja Nikolić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja proizvođača mlijeka i uzgajivača goveda Republike Srpske.

"Moja proizvodnja je 9.500 litara po grlu u laktaciji, što predstavlja zapadnoevropski vrlo vrijedan rezultat. Nema nikakvog razloga da budemo lošiji nego zapaodnoevropski farmeri", smatra Čedomir Borojević, farmer iz Šamca.

Farmeri traže veća sredstva i po ostalim stavkama.

"Podsticaj za tovnu junad 300 KM, za priplodne junice 300 KM i zbog većih akciza povećati regresirano gorivo za 10 feninga", rekao je Nikolić.

Nedopustivo je i kašnjenje podsticaja. Sada farmeri čekaju novac već tri mjeseca.

"Taj podsticaj nam je potreban za unapređenje proizvodnje i treba da bude isplaćivan svakog mjeseca", smatra Mladen Vitomir, proizvođač mlijeka iz Rogatice.

Otkupna cijena tovnih junadi je pala; bila je 4,10 a sada je 3,80 KM po kilogramu. Iako se resorna ministarstva hvale povećanim izvozom govedine, u Semberiji nema ko da kupi bikove.

"Trenutno nema otkupa na našem području. Ima mnogo bikova koji nisu otkupljeni i farmeri trpe štete tim tovom. Naše je da proizvedemo, a što se tiče prodaje, to država treba da odradi", kaže Nikolić.

Usvajanjem Strategije ruralnog razvoja BiH na raspolaganju je proizvođačima 30 miliona evra iz IPA fondova. Farmeri ističu da o tome nemaju dovoljno informacija i da vlasti treba na vrijeme da djeluje, jer cilj je spasiti poljoprivredu.



BN televizija

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

farmland

12.01.2018 20:09

Nikoliću nema više farmlanda da dobiješ besplatne junice i poljoprivredne masine

ODGOVORITE
Name

re farmland

12.01.2018 21:40

Neka oduzmu pokradene pare od posticaja koje su kod bivsih kvazidirektora farmlanda Vasiljevića,Topalovića,Đukića,Šandare,Zgonjanina...ima para,samo su u njihovim stanovima,kucama,mercedesima...

Name

E NE MORE

12.01.2018 20:12

PRVO PODSTICAJI ZA BAJINA GOVEDA - mali farmeri nek se strpe !

ODGOVORITE
Name

Milk

12.01.2018 20:13

Podsticaj treba davati direktno poljoprivrednicima a ne prerađivačima koji sebi uzmu kajmak a seljacima ništa.U BN seljak na biciklu ide kao poslednji bijednik i nosi par kanti mlijeka a prerađivač ima kule i gradove.

ODGOVORITE
Name

Plastenik,psenica,kukuruz

12.01.2018 21:04

Pola budzeta ide samo za njihov podsticaj a druga polovica za sve ostalo u RS.Pa malo li vam je stoko bezrepa.

ODGOVORITE
Name

Direkt

12.01.2018 21:54

I dok nasi mljekari se bore za podsticaj od 0.30 KM po litru, u Svajcarskoj podsticaj po litru mlijeka izadje oko 2 KM po litru. Naravno, mi nismo Svajcarska, sto ne znaci da podsticaji trebaju da ostanu na nivou niskom za ozbiljan razvoj mljekarstva u RS i BiH. Postoji i jedan drugi model i to takodje uspjesan, a to je Poljski model. Naime Poljska subvencionise inpute radije nego gotov proizvod. To za rezultat ima veci efekat nego finansiranje gotovog proizvoda. To je od Poljske napravolo trecu evropsku silu u mljekarstvu. Naravno, niko ne ocekuje ni to, ali moze se napraviti nesto u mjeri da budemo Svajcarska na Balkanu jer takvi su nam prirodni potencijali. Mislim da BiH, a narocito RS treba da ulaze u poljoprivrednu proizvodnju (kroz subvencije) barem 3 puta vise nego sad slucaj, a u okviru te poljoprivredne strategije najvise u mljekarstvo, govedarstvo, svinjogojstvo i peradarstvo, kao i na uzgoj voca i povrca.

ODGOVORITE
Name

Joj

13.01.2018 09:14

u Federaciji ima Junica i Guz.ica, kolko treba !

ODGOVORITE
Name

Ajde

13.01.2018 09:28

dok je sisa, bice mlijeka ! Samo opusteno.

ODGOVORITE