Nezakonite odluke nekih ministara

Ministri uprave i lokalne samouprave i prosvjete i kulture na neustavan i nezakonit način donijeli su odluke o obračunu naknada za troškove zaposlenika u organima uprave, kulture i prosvjete, odlučio je Ustavni sud RS.

Republika Srpska 22.12.2017 | 07:38
Nezakonite odluke nekih ministara
Naime, kad je riječ o Ministarstvu uprave i lokalne samouprave, Uputstvo o načinu obračuna naknade troškova prevoza zaposlenih u organima uprave RS, kojeg je donijela ministarka uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić, nije u saglasnosti s Ustavom, Zakonom o radu i Zakonom o platama zaposlenih u organima uprave RS.

"Osporavanim odredbama, naime, određeni su uslovi i način ostvarivanja naknade za troškove prevoza zaposlenih u organima uprave na način koji je u suprotnosti s relevantnim odredbama pomenutih zakona, čime je donosilac uputstva izašao iz okvira svojih ustavnih i zakonskih ovlašćenja. Zbog toga su iste odredbe, prema ocjeni Ustavnog suda, u nesaglasnosti s ustavnom odredbom prema kojoj propisi i drugi opšti akti moraju biti u saglasnosti sa zakonom", navedeno je u obrazloženju odluke.

Iz istih razloga, kako je navedeno, Ustavni sud je donio i odluku da dijelovi Uputstva o načinu obračuna naknade troškova prevoza zaposlenih u ustanovama obrazovanja i kulture RS, a koje je donio ministar prosvjete i kulture Dane Malešević, nisu u saglasnosti s Ustavom, Zakonom o radu i Zakonom o platama zaposlenih u oblasti prosvjete i kulture.

Predstavnici oba ministarstva, ali i sindikaci, juče su bili škrti na komentarima. Svi su objasnili da će se o pomenutim odlukama detaljno izjasniti kada ih prouče.

Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, poput njegove koleginice Lejle Rešić, ministarke uprave i lokalne samouprave, rekao je da ne komentariše sudske odluke koje nije vidio.

Upitan da li smatra da je Ministarstvo radilo nešto mimo zakona, odgovorio je odrečno.

"Mi da nismo mislili da je ispravno da donesemo ovakvu odluku, mi je ne bismo ni donosili. Detaljan komentar i obrazloženje ćemo dati javnosti čim proučimo odluku", rekao je on.

Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata radnika uprave, rekao je da će danas biti pres-konferencija tim povodom i da će se tada razjasniti svi njihovi dalji potezi. Jedino je juče bio spreman da otkrije da će biti podnesena inicijativa Ustavnom sudu RS za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Pravilnika o utvrđivanju tih naknada.

Osim o ovoj odluci, Ustavni sud se izjasnio i o tome da Odluka o koeficijentima za obračun naknade za opterećivanje životne sredine ambalažnim otpadom i ciljevima upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom za 2015. i 2016. godinu i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom nisu u saglasnosti s Ustavom RS.

Takođe, Ustavni sud je donio odluke kojima je odbio prijedloge, odnosno nije prihvatio inicijative za ocjenu ustavnosti i zakonitosti osporavanih zakona i podzakonskih normativnih akata. Tako sud nije utvrdio neustavnost pojedinih odredaba Zakona o uređenju prostora i građenju, Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju prostora i građenju, Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, Zakona o platama zaposlenih u organima uprave, Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova i Zakona o službenicima i namještenicima u organima jedinice lokalne samouprave, kao niti neustavnost i nezakonitost pojedinih podzakonskih opštih akata.

(Nezavisne)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Bob

22.12.2017 06:56

Kada su razbojnici marili za ustav? Nikada. Jer kad bi " marili" ne bi bili razbojnici.

ODGOVORITE
Name

KIKLOP

22.12.2017 07:05

KOJESU USTAVNE ZAKONE ONI DONOSILI SAMO AKOSUSE NJIHA TICALI TOSU BILI NEUSTAVNI.

ODGOVORITE
Name

han pijesak

22.12.2017 07:23

Pa u prosvjeti je sve neustavnoi ne zakonito od prijema radnika pa na dalje. Ako te partija šalje možeš šta hoćeš, dođeš na zamjeni radnika na bolovanju i tog bolesnog radnika prebacr na drugo radno mjesto. Onda taj trkne do Travnika ili Širokog brijega, kupi diplomu VKV i priznaju mu dok drugima skidaju. Neki poslušnici rade u dvije škole i primaju , u jednoj su na punoj normi , prijavljeni u drugoj po ugovoru ili kako već, zamislite rade istovremeno u obadvije škole i dobiju dvije plate...

ODGOVORITE
Name

Ja

22.12.2017 13:43

SVAKI ZAKON JE NEUSTAVAN.KOLIKO LICA PRIMA PLATU U EPS RS DA NIKADA NISU DOŠLI NA POSAO.U,, HET,,TREBINJE POSTOJI RIJESENJE NA RADNO MJESTO ZAMJENIK, ZAMJENIKA VOZACA ITO JE NA SNAZI 12 GODINA.