Busaju se u prsa, a lažno svjedoče!

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić smatra da porodicama poginulih srpskih boraca i civila koje odbiju da svjedoče protiv počinilaca ratnih zločina na Srbima treba ukinuti prava koja su ostvarila u resornom ministarstvu Vlade Republike Srpske.

Republika Srpska 12.10.2017 | 23:09
Busaju se u prsa, a lažno svjedoče!
Savčić je u emisiji "Puls" BN televizije rekao da je drastičan primjer suđenje Naseru Oriću koji je zbog odbijanja srpskih svjedoka da svjedoče o njegovim zločinima, Sud BiH donio oslobađajuću presudu.

"Moram i da prozovem Srbe koji odbijaju da istinito svjedoče u predmetima protiv Srba", kaže Savčić i navodi primjer:

"Neki svjedok je svjedočio da je, za vrijeme dok je bio pritvoren u policijskoj stanici, bio uskraćen za hranu i vodu, što je laž. A imamo čovjeka Srbina koji je bio zadužen da sprema hranu i da je pritvorenicima dostavi. On je trebao da se pojavi na sudu i samo to potvrdi. I on je to odbio. A sutra će se taj isti pojaviti na bilo kojem mjestu, pa i u Boračkoj organizaciji ili institucijama Srpske da traži svoja prava i da se busa u prsa da je on borac najviše klase", navodi Savčić.



Predsjednik Boračke organizacije Srpske je naveo da je Odbor porodica poginulih boraca pokrenuo inicijativu, te da se njima danas pridružio i Odbor ratnih vojnih invalida koji su podržali ovakav prijedlog.

"Mi se sljedeće sedmice na sjednici Predsjedništva Boračke organizacije moramo izboriti da ukinemo status takvim ljudima. Ako je vama neko preči tamo sa druge strane, koji je odgovoran za nečiju nečasnu smrt što je klasicno krivično djelo, onda bi ukidanje statusa za ta lica bilo sasvim korektno", dodao je Savčić.

On smatra da u ovom slučaju i ne treba mijenjati zakon.

"Promjenom statusa automatski se gube prava. Radićemo na tome i nećemo odustati od toga da to tako i uradimo. Mi imamo primjere gdje dođe u Boračku organizaciju i traži sva prava koje je zakon predvidio za porodicu poginulog borca, a kada treba da svjedoči kao žrtva, onda ga nema. Da li ćemo sve mjeriti i živote i dijelove tijela u stotinama hiljada maraka ili imamo i neku drugu vrstu obaveze i odgovornosti", poručio je Savčić u emisiji ''Puls'' BN televizije.

(BN)

Komentari / 37

Ostavite komentar
Name

Istina

12.10.2017 21:17

Ubili nas u pojam! Postali smo najgore karakterne pizde!

ODGOVORITE
Name

mm

13.10.2017 07:16

I ovaj Milomir se previše busa !!!

Name

koja

13.10.2017 07:32

Lažno svjedoče jer dobiju pare a i boje se za živote porodica nakon svjedočenja,ovdje ko svjedoči za zločine i kriminal mora dobiti lažno ime i posao u Australiji.Ovdje i sudije se boje osloboditi zločinca ili kriminalca jer strahuju za dijete.Živimo u vještačkoj nakaradnoj državi.

Name

Re

13.10.2017 07:38

Savcicu Neće žena lažno da svedoci kako joj je muž poginuo. Ostala je sama, napatila se, devojcicu školovala i podigla i nemoj joj sedati na muku. Sram te bilo.

Name

Re

13.10.2017 10:09

Savcicu pa ne mozes natjerati nekog da laze kako joj je muz poginuo samo da bi ostala u borackoj organizaciji. To je tvoja klasicna ucjena. Znaci ili lazno svjedoci ili ces biti izbacen. Niko nema problem da svjedoci ako je ISTINA u pitanju. Za laz niko nece ako je covjek.

Name

Neko lud ovdje???

12.10.2017 21:22

Ne odbijaju ljudi da svjedoče, samo ne žele zaglaviti robije za lažno svjedočenje! Ti optužuješ kćerku poginulog da se je zbog para odrekla pravde za rođenog oca, halooooo, jesi li ti čovjeće normalan???!!!

ODGOVORITE
Name

Bosan@c Srbin

13.10.2017 07:00

Lud i bezobrazan. Vise nemaju granica sa svojim bezobrazlukom. Vrijedjaju i zive a jos vise mrtve. Ne mogu da shvate da zaostaju u svemu iza Federacije i da tonu nepovratno u ponor. Njima treba zbog pljacke i unistenja narodne imovine suditi. I doce taj dan vrlo brzo kada cete biti odvodjeni u zatvore koje ste vec odavno zasluzili. Na celu kolone ce biti najveci ratni dezerter ali i najveci posljeratni pljackas Srpskog ali i ostalih naroda iz RS.

Name

Turboskara za halo jesi ti normalam

13.10.2017 07:00

Halo jesili ti normalan jel svjedocila zbog para i postavili je na visr mjesto zato ne seri haloooo da to rade prodaju se za pare halooooo za auta halpoooo cak i kuce radna mjesta halooooooo ako ti to nije jasno znaci imas problem i nas je tako haloooo jebu se za radno mjesto hajooooo p gdje ti zivis haloooo.

Name

re

13.10.2017 07:22

Pokušaj na silu da se progura nečija krivica, preporučujem ti da potražiš tzv. ratni izvještaj N.N oficira jna za tuzlansku kolonu, taj izvještaj je pun, ali doslovno pun laži, nebuloza i gluposti, recimo izvjestilac piše: "zarobljenici su mučeni i na način da je im ispaljivan manevarski metak u anus.." Taj izvještaj je otišao u beograd na suđenje Iliji Jurišiću koji je naredio napad na kolonu i čovjek je oslobođen, u Beogradu oslobođen, i to gospodin se nije krio niti bilo gdje bježao, čak je proveo u pritvoru ne znam koliko veremna. Neće niko lažno svjedočiti zarad suludih izvještaja, još jedan je problem, srpska strana nije tokom rata skupljala nikakve dokaze dok je bošnjačka to revnosno radila... i sad se sve pokušava preko koljena, svi krivi a zna se ko je kriv.

Name

Indijanac @turbokonjina

13.10.2017 08:24

Jesi li ti normalan, majmune jedan bolesni?!! Lično poznajem Mitrovu kćerku, djevojka radi na poziciji za koju je više nego kvalifikovana i primljena je u Sarajevski MUP bez ikakve intervencije sa strane. Ako ikome treba SIPA doći na vrata i oderati ga od batina, to si ti i bolesnik koji je optužio jedno siroto dijete da se je radi para odreklo pravde za rođenog oca. Kretenčino jedna fašistička! Da si kojim slučajem to izjavio meni u lice, vjeruj da te ni jedan hirurg ne bi sastavio! U ratu sam ganjao četnike, nemam nekih simpatija prema istima, ali za razliku od tebe imam karakter i obraz. Nikada ne bih optužio nečije dijete da se je odreklo mrtvog oca zbog para, taman da je u pitanju Sratko Mladić. Fuuuuuj!!!

Name

Re

12.10.2017 21:25

Prvo tebi sve oduzeti jer si se prodao.

ODGOVORITE
Name

Maršal

13.10.2017 06:29

Savčić se prodao na početku rata, a sada pogotovu. On bi sarađivao i sa crnim đavolom samo da je njemu dobro i da ima neku korist od toga. Ne diraj Savčiću u poginule borce i njihove potomke, oni za vrijeme rata nisu imali platu, već samo život i njega su dali za otadžbinu. Sramota od tebe i tebi sličnih da sržite bilo kakve moralne predike, jer je vaš osnovni cilj je bio dobiti što veći čin i što više odlikovanja i to na kraju dobro unovčiti. Sramota!

Name

A jeli

12.10.2017 22:14

A jeli.Drzavna prinuda umjesto morala.Pa nece da svjedoce jer im se gadi ovo sto je napravljeno na ljudskim lesevima.Ovo nit je drustvo nit je drzava.

ODGOVORITE
Name

Zoki

12.10.2017 22:20

Savcicu nemas pojma sto pricas.Sad si demantovao sebe i ostale iz RSe koji osudjuju Sud BiH radi oslobadjajuce presude Oricu.U pravu si,Srbi nisu htijeli da svijedoce,a ako su i svjedocili to nije bilo uvjedljivo.Sta to onda znaci;Srbi su Oslobodili Orica,a iz razloga jer su Srbi najpotkupljeniji Narod,radi vlastitog interesa rodjenu majku bi prodao,a na kraju trazimo krivce u drugom,u ovom slucaju je Sud BiH.Za nase neuspijehe i neslogu sami smo krivi,a i ti sto nece da svjedoce u pravu su,od toga nece imati nista,nego samo probleme i zivjeti u strahu od osvete.

ODGOVORITE
Name

SRPSKI SOKO

13.10.2017 04:11

E moj generale Savcicu,,nista Ti nisi bolji od Pantelije Curguza,,,sta si do danas *odradio * sa tog CASNOG I DOBRO PLACENOG MESTA mesta za borce,,,NISTA samo prazne price kao OPOZICIJA da li si ZA borce ili PROTIV borca a za REZIM konacno se izjasni nema ovde status kvo da je tako bioo od 1991 gde bi danas bili u ATLANTIKU,,,na zalost REZIM I TEZIMSKA TV I DALJE NE GOVORE ISTINU DA LI SI TI SVESTAN DA SI NA NASOJ BNTV?? GDE SE PRICA SAMO ISTINA I SPROVODI U DELO.

ODGOVORITE
Name

Ali

13.10.2017 07:34

Savcic je unaprijedio BORS, tako sto je za svog glavnog operativca postavio Radmilu Balaban - pa toga se ni Pantelija Curguz nije sjetio SRAMOTA!!!

Name

Rade

13.10.2017 04:34

I ovaj je politikant. Znam ga dobro.Briga njega za borce. Bitno je da je njemu dobro.

ODGOVORITE
Name

Па

13.10.2017 04:50

Да, вазда је пуцало по најтањем и није вас срам и није вас стид.

ODGOVORITE
Name

borac

13.10.2017 04:54

Gospodine jeli se boracka prava ostvaruju svjedocenjem ili ucescem u ratu ??

ODGOVORITE
Name

Haloo

13.10.2017 08:30

Bez srbovanja nema napretka. u srbovanju je sve dozvoljeno..

Name

Leko

13.10.2017 05:11

Pa ko je sada kriv ,tuzilastvo i sud ili svjedoci ili mozda sto sudije nisu mogle i nisu imali pravo osuditi nekoga bez dokaza.Nas firer kaze sud i tuzilastvo a ja mislim da tri sudije koje su jednoglasnu odluku o oslobadjanju Orica donijele na osnovu dokaza.

ODGOVORITE
Name

Strašno

13.10.2017 05:21

Čitam i ne vjerujem šta ovaj čovjek priča. On će i BORS nekome nwšto ukinuti. I to onima koji su izgubili najmilije i preživjeli pakao. Oni su kao glavni problem. SRAM TE BILO SAVČIĆU. Koliko puta za ove dvije decenije ste vi (BORS) iznevjerili sve borce porodice poginulih, RVI, sve boračke kategorije i njihove porodice. Glavni problem je njihovo svedočenje, a nije vaš nerad i svih ostalih političara i institucija na svim nivoima. Vi samo stalno konatatujete i zgražavate se nad oslobađajućim presudama, teškom položaju boračkih katwgorija, itd a ništa ne radite. Baš kao sad sa Orićem. Opetate konstatovali irekli da je sramno. I nikakve konkretne, sistemske, spremne reakcije. Ništa. A onda umjesto da se sakrijete u mišiju rupu vi optužujete porodicepoginučih i borce. Aram da vaa bude. Gadite mi se svi vi naši predstavnici bilo gdje i svi odreda.

ODGOVORITE
Name

Rade

13.10.2017 05:32

I ovaj je politikant. Znam ga dobro.Briga njega za borce. Bitno je da je njemu dobro.

ODGOVORITE
Name

Kal

13.10.2017 05:39

A ti kao ne lažeš.?

ODGOVORITE
Name

Milenko

13.10.2017 06:03

mijauuuu... Bjezi generale u rupu, eto macke.

ODGOVORITE
Name

Registar

13.10.2017 06:07

Kao što treba napraviti registar boraca VRS, isto tako Boračka organizacija treba napraviti registar fukara i izdajnika srpskog roda!

ODGOVORITE
Name

@govnostar

13.10.2017 06:51

Kome bi ti ukidao osnovna ljudska prava majmune jedan???! Da ucjenama tjerate ljude na lažno svjedočenje prijetnjom o ukidanju 80 maraka je8ene milostinje godišnje?!!! Vas treba pronaći i redom za muda vješati po banderama, stoko bolesna!

Name

RASPUCHIN

13.10.2017 06:11

Доласком на функцију предсједника борачке , на самом почетку мандата , обећали сте у неколико наврата да ћете почети борбу за потпуно остваривање права свих борачких категорија ако треба и радикалнијим методама. Од Вашег обећања ништа. Не знам ко је и због чега одустао од свједочења али знам да сте , као и дезертерско-профитерски режим који сте почели штитити , одустали од права свих борачких категорија. То што "велики баја" "штанца" некаква одликовања , која Ви у његово име дјелите , није та борба коју сте обећали. Ви и Ваше колеге официри ЈНА сте , у огромној већини , материјално обезбјеђени (за разлику од многих бораца) и пошто сте исте идеологије као и режим обезбједили сте кроз запослење и чланове својих породица. Или да скратим , "црвена секта" никада није престала владати овим напаћеним народом па и Ви тако , у правој манири "црвених" , прозивате оне које би требали заштитити и оптужујете их што не раде Ваш и посао режима.

ODGOVORITE
Name

Realno

13.10.2017 07:28

Druze kad si toliko dobar i posten hajd kuni se ti da si uvek radio po zakonu i da nisi znao u napred za ovu odluku suda sramonja.

Name

Re "Realno" RASPUCHIN

13.10.2017 08:11

Нити смо Ви и ја другари а поред осталог сам господин па то Ваше ословљавање са "друг" оставите за своје другаре и партијске другове. Провидан Вам је покушај провокације питањем о доброти , поштењу и заклињањем у исто. Види се да сте сљедбеник режима и да нас све желите ставити у исту раван слично као и позната теза : "Сви су они исти". Пошто Вам је коментар малчице непрецизан , да не кажем небулозан , нисам разумио тезу о пресуди? Наравно да сам очекивао овакву пресуду. Очекивао сам је због незаинтересованости и неспособности режима и институција. Навести ћу Вам само једну а то је она фамозна "агенција за истраживање ратних злочина" која све ове године није урадила ништа а једино што је урадила је то да је запослила Џевада Галијашевића. Каква је његова улога тамо (осим величања лика и дјела "великог баје") није познато? Можда је , поред поменутог задатка , шпијунирао и уништавао доказе?

Name

Prsan

13.10.2017 06:35

I ti bi se busao u prsa da možeš doći do njih od silnih odlikovanja koje si dobio.

ODGOVORITE
Name

Marko

13.10.2017 06:38

Pojavi se na sudu i kaze da je spremao hranu i bio u tom kako se vec zovete sabirni centar ili sta vec,pa da ga poslije deset dana uhapse i optuze za ratni zlocin.A vi bi ste kao mogli da ga zastitite,pa.nije jeo ludare covjek !

ODGOVORITE
Name

Krkane Bezobrazni

13.10.2017 08:35

Što se ne zapitaš zašto je donesena oslobađajuća presuda.Šta je tvoja organizacija uradila na prikupljanju dokaza i zaštiti svjedoka i otkud ti pravo da ovako nabusito optužuješ.Šta je vlada,služba predsjednika i ostali organi u RS-u uradila na obezbjeđenju dokaza u ovom slučaju u slučaju Jurišića,Ganića,Divjaka,Haliloviča i ostalih.NIŠTA i otkud vam pravo da nekog optužujete...

ODGOVORITE
Name

Krkane Bezobrazni

13.10.2017 08:35

što se ne zapitaš zašto je donesena oslobađajuća presuda.Šta je tvoja organizacija uradila na prikupljanju dokaza i zaštiti svjedoka i otkud ti pravo da ovako nabusito optužuješ.Šta je vlada,služba predsjednika i ostali organi u RS-u uradila na obezbjeđenju dokaza u ovom slučaju u slučaju Jurišića,Ganića,Divjaka,Haliloviča i ostalih.NIŠTA i otkud vam pravo da nekog optužujete

ODGOVORITE
Name

xxx

13.10.2017 08:40

Pantelija Curguz II

ODGOVORITE
Name

Pouka za pokolenja

13.10.2017 14:24

Ti Savčiću koji si pribavio explicitno pravo da se NVO BORS isključivo pita za prava boraca i daješ ocjene, nemaš pravo. Izjednačen si sa svim ostalim ''profitnim NVO'', svi gledate profit, niko ne može bez sudske osuđujuće presude za krivično djelo lažno svjedočenje biti lišen prava koja mu trenutno pripadaju. A, možda je i natjeralo neke da svjedoče, kako svjedoče, ali je natjeralo većinu boraca VRS, da promijene svoje mišljenje o ne daj Bože, nekakvom novom otadžbinskom ratu. Prvi ja, a mislim većina dala je ''savjete'' svojoj djeci, gdje da se nađu u slučaju bilo kakvih ''ratovanja''. Jednom smo prevareni, nikada više, branite je vi borci sa riješenim materijalnim i drugim svim statusima, a taj vas je procenat 1-2% ostali gladujemo. Zbog cijelog odnosa prema borcima, danas se sramimo što smo bili pripadnici VRS. Šta te Savčiću iznenađuje, osim nas da širiš nebuloze. Dijete tog borca, koga pominješ nije moglo dobiti posao u rodnom zavičaju bolje je primljeno tamo gdje je i šta te briga gdje je, kada mu ništa RS, a posebno NVO BORS nije dala, a njen je otac dao život za ovo danas. Sram da vas je svih zbog odnosa prema borcima VRS, ugledajte se na odnos u Federaciji, sa pitanjem kolika je razlika tamo i ovdje u primanjima.

ODGOVORITE
Name

Митар П.

18.10.2017 07:29

Шта је права истина када је у питању свједочење супруге убијеног судије Илића? Свашта се може прочитати по интернету и ако је само дјелић тога истинит онда нам стварно нема спаса.

ODGOVORITE