Kako biznis spaja Čovića i Ruse

Biznismeni iz Hrvatske povezani sa ruskim obavještajcima i sumnjivim biznismenima žele privatizovati mostarski Aluminij i Rudnik boksita Posušje, tako što će svoje pogone prebaciti na gas koji se uvozi iz Rusije. A u pećima na gas, prema tom planu, prerađivao bi se nelegirani alumij uvezen iz Rusije, koji bi se potom izvozio u - Rusiju!

Bosna i Hercegovina 20.09.2017 | 20:56
Kako biznis spaja Čovića i Ruse
Hrvatski časopis Nacional objavio je „ekskluzivnu  priču“ o tekstovima Žurnala u kojima smo, još u avgustu, dokumentovali povezanost ruskih špijuna i investitora sa funkcionerima HDZ-a BiH.

Optužujući Žurnal da je objavio priču po nalogu OSA-e BiH i rukovodstva SDA, novinari Nacionala svjesno izbjegavaju navesti da je u istom tekstu Žurnal upozorio i da jedan od potpredsjednika SDA sarađuje sa sumnjivim ruskim investitorima. No, tekst Nacionala manje je bitan od novih činjenica do kojih smo došli tokom našeg istraživanja. 
 
SASTANAK AMBASADORA

Za početak – svi oni koji sumnjaju u povezanost kadrova HDZ-a BiH sa ruskim sumnjivim investitorima, mogu otići na zvaničnu stranicu mostarskog Aluminija.

A tamo piše da je 28.6. 2017. godine, u Spoljno-trgovinskoj komori BiH održan sastanak kojem su prisustvovali državni ministri Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović, te čelnici mostarskog Aluminija.

„Ministri stali iza inicijative za ukidanjem carine na nelegirani aluminij“, naslov je teksta u kojem se navedeno da je uprava Aluminija Mostar predložila ukidanje carine na uvoz nelegiranog aluminija iz Rusije.

U tekstu je navedeno da se na sastanku obratio hrvatski ambasador Ivan Del Vekio, a da je njegov kolega, ruski ambasador „NJ.E Petr Ivancov već upoznao zvaničnu Moskvu sa Aluminijevom argumentacijom“.

Aluminijeva argumentacija detaljno je obrazložena u aktu koji je u julu upućen  Vladi Federacije. Između ostalog, navedeno je da je Aluminij d.d. Mostar zatražio oslobađanje carine sirovine koju će uvoziti iz Rusije, te da se prerada „nelegiranog Aluminija vrši preko „ljevaoničkih peći koje pokreće gas“. Nikakva obavještajna služba nije potrebna da se nađu ove dvije činjenice. 

Kao što nije potrebna obavještajna služba da pronađe vijesti koje dokazuju da je sve ono što smo objavili u avgustu tačno.

Dakle, na Žurnalu smo objavili da biznismeni iz Hrvatske povezani sa ruskim obavještajcima i sumnjivim biznismenima žele privatizovati mostarski Aluminij i Rudnik boksita Posušje, tako što će svoje pogone prebaciti na gas koji se uvozi iz Rusije. A u pećima na gas, prema tom planu, prerađivao bi se nelegirani alumij uvezen iz Rusije, koji bi se potom izvozio u -  Rusiju!

KO JE POSREDNIK

Prema informacijama Žurnala,  posrednik između ruskih investitora i kadrova Dragana Čovića je zagrebački biznismen Zoran Gobac. Na web stranici  HRT-a, da naznačimo Nacionalu, u ponedjeljak, 18. 9. 2017. godine, objavljena je vijest da je ruski Gazprom potpisao desetogodišnji ugovor sa firmom PPD Zagreb o isporuci plina.

Iza kompanije PPD Zagreb, prema pisanju zagrebačkih medija, krije se preduzetnik Zoran Gobac.  Upravo ovu osobu, hrvatski mediji dovodili su u vezu sa ruskim kapitalom. Ali, idemo dalje.

Žurnal je u avgustu objavio da je na realizaciji ruskog plana preuzimanja Alumija Mostar angažovan i bivši službenik hrvatske obavještajne službe Josip Jurčević, aktualni direktor kompanije Ploče Energija, gdje bi trebao biti skladišten ruski plin namijenjen za Aluminij. Sjedište ove firme je u blizini luke Ploče, preko koje bi, prema informacijama koje smo objavili, trebao biti distribuiran ruski plin.

Prije pet dana, prema zvaničnom saopćenju iz Kabineta hrvatskog člana Predsjedništva BiH, bez ikakvog zvaničnog povoda, Dragan Čović posjetio je luku Ploče, gdje je izrazio „podršku jačanju kvaliteti lučkih usluga“.

HRVATSKO PITANJE

Osim Gobca i Jurčevića,prema informacijama Žurnala, na jačanju rusko-HDZ-ovskih veza bio je angažiran i mostarski preduzetnik Zdravko Marić. On je vlasnik kompanije Maral koja se bavi distribucijom nafte i koja je poslovala i sa Gazpromom i Aluminijem. Nakon što je aktualizovana priča o ruskom investiranju u Aluminij Mostar, sin Zdravka Marića, Dario, postao je regionalni direktor ruske Sberbanke.

Nedugo nakon toga, kompanija Aluminij počinje poslovati upravo preko računa te banke, a ruski ambasador Petr Ivancev preko noći počinje, u Večernjem listu, insistirati na „hrvatskom pitanju u BiH“. 

(zurnal.info)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

blbl

20.09.2017 19:08

To je pitanje "opstanka hrvatskog naroda" u BiH i ako ostale stranke ne podrze ovo desit ce se rubikon. :)

ODGOVORITE
Name

Re

20.09.2017 19:43

Nema ga vise umirio se a bio je svaki dan po novinama...

Name

re blbl

20.09.2017 20:05

majorizacija.

Name

% manjina u nestanku

21.09.2017 13:48

"Nositelji europskih vrijednosti" fini neki ljudi, inace za dom spremni!

Name

Dragutin

20.09.2017 19:43

Šta ove Ruse briga uopšte hrvatsko pitanje u BiH?Tako isto i Dodik pomaže Čoviću da reši hrvatsko pitanje u BiH?Ne znam zašto se Srbi stalno petljaju u stvari koje ih se ne tiču???Šta ćemo mi Srbi da dobijemo od toga što će hrvati uspešno da reše svoje nacionalno pitanje u BiH pa i na kraju krajeva da dobiju tu svoju Herceg-Bosnu? Za sada Čović dobro igra sastaje se i sa Rusima i sa Trampom,opasan LISAC ovaj Čović,kako je krenuo preveslaće bošnjake nema šta!!!Uzeće hrvati bošnjacima deo BiH kao ništa,e bošnjaci,bošnjaci,al vas odradiše hrvati,a vi mislili da su vam oni prijatelji,a oni sad traže svoj deo BiH??? Sigurno će hrvati preveslati ove bošnjake po kozna koji put,to će biti totalni krah bošnjaka u BiH!Naslov knjige za bošnjačko-hrvatske odnose bi glasio:Kako je UVENULO hrvatsko cvijeće u BiH???

ODGOVORITE
Name

Re

20.09.2017 20:00

Hajd Dragutine ne seri..lupaš bez veze.

Name

re

20.09.2017 20:01

Jašta će nas preveslati i baška mislimo da su nam prijatelji, niti je '92. niti je '93, mogu samo da plaču Kolindi. BTW današnje hrvatsko cvijeće u BiH su Srbi. Ipak je Dodik proglasio Čovića zaštitnikom Srba u Sarajevu, zar ne?

Name

Re

20.09.2017 20:04

Hehehe a ni terapija ti ne pomaze steta...

Name

Vuk

20.09.2017 20:09

nažalost, jedini koji će biti preveslani smo mi Srbi !! zapamti šta sam ti rekao, nastavi li se Baja družit sa Čovićem i ZA DOM SPREMNIM HDZ-om, crno nam se piše

Name

Dino

21.09.2017 03:49

Nebrini prijatelju. Znaju Bošnjaci da oni nemaju prijatelja ni kod Srba ni Hrvata. Vjekovna mrznja Srba i Hrvata se po ko zna koji put pokazala u ratu u Hrvatskoj, ali takodje i vijekovni snovi i o podjeli Bosne od strane navedenih. Nije vise ni Bosnjak naivan.

Name

re dino

21.09.2017 08:48

Dino, nije bošnjo naivan ali će biti nemoćan. Zaigrali na samo, pa vas natjeraše sa hrvatima zastave u čvor, pa se sad dijelite. Mi imamo svoje vaše vam ne treba pa ćemo se nekad i mi odijeliti od BiH. Svako svojim putem i vjeruj mi da ćemo se bolje i družiti i sarađivati. U ovom stanju političari nas samo prepadaju po nacionalnoj i to uvijek najžešće pred izbore. Čuvaju se međusobno, druže, troše nemilice naše pare a nas huškaju da moramo jedni od drugih braniti svoje. Zato treba svako svoje da ogradi pa će se komšije u tom smislu i pomagati. Lijep pozdrav Dino.

Name

SRPSKI SOKO

20.09.2017 19:45

RUSIMA TREBA MNOGO ALU LEGIRANIH MATERIJALA ZA RAZVOJ AVIO INDUSTRIJE,,NIJE CUDO STO JE JUGA UNISTENA KAD SRBIMA DA BUDE JASNO..RUSIMA NIJE ODGOVARALA JUGA ,,NJIMA TREBAJU SLUGE I SIROVINA.

ODGOVORITE
Name

????

21.09.2017 22:14

Citam komentare koji me podsjecaju na scenario dva djeda u bolnici u gipsu kako jedan drugom prijete batinanjem i izruguju se ozljedama. Od one zemlje je samo ostala karikatura drcnih sektaski podjeljenih plemena koji samo jedan drugom mogu zagorcati zivot. Haaloo glupani padate zajedno u provaliju i tuce te se ko ce zadnji udariti od tlo. Moj problem je sto sam se promjenio tako sto se nisam promjenio. Ostao zakovan u 1985 godini pa kao da preko ekrana gledam lose iscenirani i odglumljeni film sa glupim krajem po glupe protagoniste..

ODGOVORITE
Name

Ljutko

22.09.2017 07:41

Sad je prigoda strpati ga tamo gdje je sa Etkom trebao biti vec 15 godina.