Ništa od linije Banjaluka - Beč

Pregovori između predstavnika BiH i "Austrian Airlinesa" o otvaranju linije iz Beča za Banjaluku nisu urodili plodom, rečeno je "Nezavisnim" iz te austrijske kompanije.

Republika Srpska 23.01.2017 | 12:20
Ništa od linije Banjaluka - Beč
Štefani Cugman, menadžer za međunarodni saobraćaj u "Austrianu" rekla je da je obavljen razgovor predstavnika Uprave te kompanije i Ambasade BiH u Beču.

"Tokom razgovora nije bilo konkretnog dogovora, tako da se čini da u bliskoj budućnosti neće biti uspostavljena linija. Nadamo se da će, kao što je vaš list nedavno pisao, to biti moguće ostvariti jednog dana", istakla je ona.

Izostao je komentar predstavnicika Ministarstva spoljnih poslova i Ambasade BiH u Beču zbog neradnog dana, pišu Nezavisne.

Nezvanično, Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH, boraviće u Beču, gdje će pokušati pronaći način da se pokuša uspostaviti saradnja s tom austrijskom kompanijom, navodi se u tekstu Nezavisnih novina.

Podsjećamo, Cugmanova je nedavno izjavila da linija iz Beča ka Banjaluci nije u vrhu prioriteta, ali nije isključila mogućnost postizanja dogovora o subvencijama, bez kojih, kako je istakla, takva linija ne bi mogla biti isplativa.

"S obzirom na razvoj tržišta u vazduhoplovnom saobraćaju u ovom trenutku, fokusirani smo na atraktivnije projekte u Austriji i projekte koji znače izlaganje manjem riziku", izjavila je ona.

Dodala je, takođe, da je za tu kompaniju u ovom trenutku važniji potencijal samog tržišta od subvencija, te da uspostavljanje potpuno nove linije predstavlja značajan ekonomski rizik.

"Destinacije prema kojima ne postoje aktuelni letovi predstavljaju veći rizik nego na tržištima gdje letovi postoje. A istovremeno, za nove linije uzimaju se avioni kojima bi se mogle opsluživati postojeće i provjerene linije", navela je ona.

Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske, rekao je da o eventualnim subvencijama treba da odluči Vlada Srpske, dok je Miroslav Janjić, direktor Aerodroma Banjaluka, rekao da nadležni stoje pred izborom da li ići na redovni linijski saobraćaj ili na niskobudžetne kompanije, te da će uskoro biti donesene odgovarajuće odluke.

Podsjećamo, Aerodrom Banjaluka je nedavno vodio razgovore s kompanijom "Sea Air" koja je željela uspostaviti letove iz Banjaluke ka destinacijama u Njemačkoj, ali zbog loše reputacije kompanije, ti razgovori nisu doveli do konkretnih dogovora.

"Sea Air" je otjeran sa nekoliko evropskih aerodroma zbog čestog otkazivanja letova i neprofesionalne usluge, a nekoliko bivših partnera podnijelo je protiv njih tužbe zbog prevare, navodi se u tekstu.

(Nezavisne novine)

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Dara

23.01.2017 11:29

Nista novo jedan mali detalj koji ide u prilog da sankcije koje je kabadahija navukao na cjelu republiku nece utjecati na obicne gradjane. Ovo je samo pocetak a mozda i nije jos ni pocetak boljeg vremena o kojem Cvijanovicka prica,al zatucani narod ipak sve im vjeruje. Dakle sretno im bilo sa ovakvom vlascu.

ODGOVORITE
Name

Nisu čista posla..

23.01.2017 12:07

Daro jezik pregrizla/pregriz'o, ne sluti, ne prizivaj novu nevolju na ovaj osiromašeni i bijedni, ali zato veseli, razdragani i raspjevani narod. Ionako ga, povrh domaćih, već četvrt vijeka pritišću nevolja za nevoljom, predahnuti mu nedaju.

Name

Kiki

23.01.2017 12:13

Pa realno gledajuci sa tog dijela, BL okruzenje jedino Baja i leti za BG. A on ima svoj avion. Srbi u Becu su 98 posto sa drugih dijelova bivse Juge.

Name

reDara

23.01.2017 12:23

Nema vise ni povoljnih kredita , a o stranim investicijama da i ne govorim.Sretno!

Name

Austria

23.01.2017 11:33

Sto ce BL kad imaju Sarajevo, Beograd, Zagreb itd. i uskoro Tuzlu. Zahvaljuci Duduka i njegovoj crnoj listi!

ODGOVORITE
Name

Uprolazu

23.01.2017 11:34

Prioritet je aerodrom u Trebinju:)))

ODGOVORITE
Name

ja

23.01.2017 12:21

A onda LAKTASI ?

Name

Čovjek

23.01.2017 12:50

Možda Baja otvori helikoptersku liniju sa Galijasevicem i Kustiricom B Luka -Trebinje

Name

Bvvvvcfvggg

23.01.2017 11:36

Sta ovo dikonja hoce da ubrza odlazak radno sposobnih sram ga bilo ostace samo retardi koji su politicki zaposleni koji nista ne znaju

ODGOVORITE
Name

Nenad

23.01.2017 11:41

Nije mi jasno zašto ne uposle WizzAir, RyanAir, EasyJet ili nešto tog tipa na aerodromu u BL. Sarajevo i Tuzla posluju sa Wizz, i aerodromi su procvjetali! Dajte više bar nešto narodu, prestanite tražiti načine da orobite narod na sve načine.

ODGOVORITE
Name

Re

23.01.2017 12:18

Problem je sto sebe ne mogu da ugrade. Drugo je sto u RS imas vise neradnih dana nego radnih.Svetac ovaj slava ona..

Name

ispravak krivog navoda

23.01.2017 20:51

Nije to problem, sa kompanijom se ne mozes ugraditi, ugradjivanje se radi prilikom nabavke nove opreme i izgradnje na aerodromu.

Name

DE GOTHIA

23.01.2017 22:50

MOŽE SE "UGRADITI" I KOD AVIOKOMPANIJA. NAJBOLJI PRIMJER JE BIVŠI DIREKTOR AERODROMA BEOGRAD I Wizz. TOM SE SADA SUDI ZA KRIVIČNO DJELO... A ZA TO SU TADA ZNALI OVI BANJALUČKI KRIMINALCI PA SU HTJELI I ONI PINKU OD Wizz. A NISU ZNALI DA NEMAJU PUTNIKA KAO BEOGRAD DA BI IM NEKO TO MOGAO PLATITI - KRIVAC ZA BANJALUKU SE ZNA TO JE ONAJ HAJDUK SA MANJAČE ČUBRILOVIĆ

Name

Mile

23.01.2017 11:41

Nema veze, umjesto toga otvaramo liniju Trebinje-Washington.

ODGOVORITE
Name

Herc

23.01.2017 16:28

Za tu liniju, zaduzen je Nedeljko Cubrilovic. I da za gpdinu dsna udupla broj putnoka, isto kao u Trebinju.

Name

4s

23.01.2017 14:14

Znate li ko je i kakav je ministar saobracaja??? zemljo, otvori se !!!

ODGOVORITE
Name

Hypo

23.01.2017 14:16

Pa zašto je "nestala" Hypo banka? Zašto sad Addiko želi da narod pogasi sve stare račune i da raščiste situaciju? Zašto se ne spominje račun sina Igora od par miliona bez pokrića?

ODGOVORITE
Name

Zanzibar

23.01.2017 16:09

Kaze direktor aerodroma da nadlezni treba da se odluce hoce li ici na redovne letove ili niskobudzetne kompanije. Sto mu neko ne objasni da i niskobudzetne kompanije takodje imaju redovne letove.

ODGOVORITE
Name

Nidje veze

23.01.2017 16:36

Ministar vanjskih poslova Bosne Hercegovine pregovara sa Austrianom o uspostavljanju linije Bec Banja Luka. Kakve veze ministar vanjskih poslova ima sa tim? Zasto se petlja u nesto o cemnu nema pojma i nije njegova nadleznost? Ko ga je uopste ovlastio da to radi. Ima li taj aerodrom direktora? Sta na to sve kaze ministar saobracaja i veza RS, vlada RS? Zna li se uopste ko pije a ko placa?

ODGOVORITE
Name

Deja vu

23.01.2017 16:54

Pa i Cubrilovic je jesenas razgovarao sa direktorom aerodroma Beograd po istom pitanju, pa kad je on, sto ne bi i ovaj.

Name

pirmo pirmo

23.01.2017 17:18

Mogo bi ti štogod pročitati.edukovati se osim što samo lupaš.Ova linija mora biti registrovana od strane državeMislim pametnom dosta.

Name

Molba

23.01.2017 18:22

Pirmo pirmo, jest cinjenica da sam slabo edukovan, a i nisam u tim vodama, medjutim, moje slobodno misljenje, s vrha glave, dakle bez da puno razmisljam, je da drzava u vezi s vazdusnim saobracajem iznad svoje teritorije, ne registruje kako ti rece, nego izdaje sertifikat avio-kompaniji. To vjerovatno radi neko pravno lice ovlasteno od strane nekog visokog organa te drzave. Molim te, edukuj me da ubuduce znam: Sta ministar vanjskih poslova ima sa izdavanjem te dozvole, a i trazenjem posla jednom aerodromu, ciji je, usput da kazem, vlasnik jedan entitet koji ima i svoju vladu, i predstavnika vlasnika tog kapitala, i nadzorni odbor, i upravu, i direktora.? Da li je to posao ministra vanjskih poslova ili mu je posao nesto drugo, npr da koordinira rad predstavnika drzave po svijetu i sastaje se sa ministrina vanjskih poslova dugih drzava, itd. Hajde mi to sve objasni, da znam, hvala puno.

Name

DE GOTHIA

23.01.2017 22:43

BOŽE, BOŽE, ŠTA RADE OVI LJUDI - DOKONI POPOVI I JARIĆE KRSTE.... MISLIM DA OVE U ASTRIJSKOJ KOMPANIJI STRAŠNO BOLI GLAVA OD KOJEKAVIH "DELEGACIJA" KOJE SVAKODNEVNO POKUŠAVAJU "UGOVORITI" LINIJU ZA BANJA LUKU. DO SADA OD KOJEKAVIH "PREDSTAVNIŠTVA" REPUBLIKE SRPSKE, MINISTARSTAVA I AERODROMA, A OD SADA EVO I NAŠIH PREDSTAVNIKA IZ SARAJEVA, KOJI KAO KAKVI STRELCI OTVARAJU SAMI SEBI NOVE CILJEVE A POJMA NEMAJU GDJE SE NALAZE IŠTA TREBA DA RADE....

ODGOVORITE
Name

Balkanci su to

24.01.2017 17:27

Jedno misle, drugo pricaju, a trece rade.