Slovenci i Hrvati hrle u BiH u šoping

Kolone automobila i autobusa vikendom i praznicima stižu u Bihać, Veliku Kladušu i Cazin, uglavnom s hrvatskim i slovenačkim registracijama.

Bosna i Hercegovina 23.01.2017 | 10:30
Slovenci i Hrvati hrle u BiH u šoping
U kolonama su sve češći i autobusi, puni do zadnjeg mjesta, a cilj su - gradske tržnice i šoping. Slovenci i Hrvati prelaze granicu u potrazi za jeftinijim gorivom, namirnicama i brojnom drugom robom.

Ulice Kladuše, Bihaća i Cazina prepune su vikendima, a organizacija je na visokom nivou. Parking je vrlo tražen i nerijetko se plaća euro, a prolazi svaka valuta - kune, evri, konvertibilne marke, piše Al Jazeera Balkans.

Porodice iz Korenice kaže kako na rezervoaru goriva napunjenom u BiH mogu uštediti i do 20 evra. Niža cijena goriva ruši sve barijere, a kupci koji tragaju za uštedom ne mare za niže standarde kvalitete benzina.

Gradi se sve više trgovačkih centara. Samo u Bihaću, u neposrednoj blizini granice s Hrvatskom ih je desetak, a sličan je broj i u druge dvije opštine.

U Gradskoj upravi Bihaća sve više razmišljaju da ovu situaciju pokušaju iskoristiti za razvoj turizma. Čine se napori da grad što ljepše izgleda. Proradili su i semafori, u svemu pomažu i građani.

"Zašto ovo ne iskoristiti i od Bihaća, Velike Kladuše i Cazina ne napraviti nekadašnji Trst u Italiji i čuveni Ponte Rosso", kažu u Gradskoj upravi Bihaća.

Proteklih božićnih i novogodišnjih praznika gužve su bile nezapamćene. Dolazili su brojni turoperatori iz Slovenije i Hrvatske, a najavljuju i nove i češće ture.

Zadovoljni su svi - i gosti i domaćini. Jedni zbog jeftine kupovine, drugi zbog toga što barem vikendom i praznicima putevi vode u Bosnu i Hercegovinu.

(Al Jazeera Balkans)
(Foto: Ilustracija)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Rade

23.01.2017 10:44

A nas svi obilaze, zasto?

ODGOVORITE
Name

punto

23.01.2017 11:13

Ti slovenci dolaze i u Gradisku,slabi su to kupci,sve im skupo sem hrane i pica,napiju se da se upisaju,tu jedino policija uzme mjeru jer i vozaci se nalocu

Name

Igor

23.01.2017 11:15

Takvi koji stede 5 € i treba da nas zaobidju. Vlada treba da dovede avio kompaniju u Banjaluku koja ce nas povezati sa bar 3,4 evropske zemlje direktnim letom . 100 engleza ili holandjana za vikend donesu vise para nego 1000 Hrvata ili Slovenaca za mjesec. Manite se tih socijalnih prica tipa "dobro je i ovde " .

ODGOVORITE
Name

Mile

23.01.2017 12:00

Sine, opet si poceo da se drogiras.

Name

Steiko

23.01.2017 14:58

Sine Ivane, pa sta je bolje 1000 tih slovenaca i hrvata ili to sto ti dolazi sada ?

Name

Tetak Mata

23.01.2017 16:29

Mislim da je bolje ovih 1000 iz Hrvatske i Slovenije pitaj šoping centar vlasnike. I naši se uzjebu kad stane brod kruzer pa ga dočekaju sa muzikom i pršutom a oni svi nosaju vodu u ruci sa kruzera. Više potroši jedan bus kad stane na kavu na benzinskoj

Name

re

23.01.2017 14:08

Babo nek se nesto vrti

ODGOVORITE