Sarajevo: Plakati zločina u Kravicama

Danas, 5. januara 2017. godine, Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) postavilo je transparent na Eifelovom mostu u Sarajevu sa porukom koja treba da podsjeti javnost na zločin u Kravici.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Iz udruženja navode da na ovaj način odaju počast stradalim srpskim civilima ovog sela, a poruka na pomenutom mjestu ostaje do daljnjeg, preciziraju iz UDIK-a.

"Podsjećamo da je do napada došlo na pravoslavni Božić, 7. januara 1993. godine, kada su pripadnici ARBiH iz izgladnjele Srebreničke enklave pod opsadom napali selo Kravica branjeno od seoskih straža i vojnika Vojske Republike Srpske", stoji u saopštenju.

UDIK takođe smatra da je obilježavanje svih stratišta važno za Bosnu i Hercegovinu, naročito za grad Sarajevo, te samo negiranje ovog zločina, može otežati  kulturu sjećanja i proces pomirenja u Bosni i Hercegovini.

"Svjesni smo razilaženja u pitanju svih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, ali smo isto tako svjesni svoje obaveze da obilježimo sve zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, bez obzira na nacionalnu pripadnost žrtava" ističu iz UDIK-a i dodaju da je neophodno da se na taj način oda počast svim žrtvama.

Izvor: UDIK/BN televizija

KOMENTARI6
POŠALJITE PORUKU

Mrki

05.01.2017 12:43

Bezpotrebna provokacija.

Bosanac/Bošnjak

05.01.2017 13:51

Treba u miru i dostojanstveno se sjetiti žrtava, a ne na ovakav grub i primitivan način. Mir i rahmet duši svim nedužnim žrtvama rata

Hoćeš li onda reći da i vi primitivno spominjete svoje žrtve i gurate pod nos bijeli cvjetić? Kako te nije sramota pisati po BN-u zar ne vidiš crvenobjeloplavu zastavu? Dabogda ti Orić došao na vrata!

Srbin

05.01.2017 14:03

BN ima pravo da se farba kako hoće. Meni ne smeta. A žrtvama se diže spomenik a ne neki napisi po mostovima - nije pristojno !

re Srbin

05.01.2017 17:29

Kad je tako, a zasto onda Bosnjaci obiljezavaju na jos uocivljiji nacin svako njihovo stradanje.

y

05.01.2017 22:02

Tamni vilajet

05.01.2017 16:57

Prije nekog vremena na granici, pa slušam vozače kamiona. Oni se smiju dok pričaju kako su ratovali jedni protiv drugih...

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.