Ugar je uništena rijeka a ne netaknuta priroda

Prije nekoliko dana u kanjonu Ugra okupili su se domaći političari, strane diplomate, ambasadori, predstavnici pravosuđa i mnoge druge osobe iz javnog života Bosne i Hercegovine. Neformalno druženje, u okruženju "netaknute prirode" na rijeci Ugar, kako navode "Nezavisne novine", u Centru za životnu sredinu smatraju ismijavanjem naroda i širenjem laži.

Republika Srpska 02.07.2016 | 07:16
Ugar je uništena rijeka a ne netaknuta priroda
Iz centra za životnu sredinu poručuju da Ugar nije netaknuta priroda već uništena rijeka, što je, kako kažu, prisutnima mogla da objasni i ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, čije je ministarstvo uz njen potpis izdalo dozvolu za izgradnju više hidroelektrana na ovoj rijeci i njenoj pritoci Ilomskoj.


Srebrenka Golić na otvaranju MHE "Zapeće" na rijeci Ugar

-Prisutni očigledno nisu bili upućeni ili nisu željeli da znaju da je rijeka Ugar uništena izgradnjom hidroelektrana „Zapeće“ i „Novakovići“, a u planu ih je mnogo više koje bi ovu rijeku mogli da dovedu do totalnog uništenja. Navedene dvije hidroelektrane, koje su izgrađene u proteklih nekoliko godina od strane firme Kelag iz Austrije i Njemačke dovele su do uništenje rijeke, njene flore i faune, nivoa i kvaliteta vode u koritu i gnijeva lokalnog stanovništva, kaže Goran Krivić iz Centra za životnu sredinu.


Milorad Dodik i Željko Kopanja na Ugru 2015.

Krivić ističe da su političari koji su se okupili na neformalnom druženju mogli i trebali da zaustave uništavanje rijeke Ugar, i ne samo nje, nego uništavanje svih rijeka u Bosni i Hercegovini kojima prijeti izgradnja hidroelektrana. Naglašava da od tih hidroelektrana korist imaju samo privatni investitori koji uništavaju naše rijeke i onemogućuju lokalnom stanovništvu njihovo korištenje.

-Sljedeći put bismo rado da pozovemo goste, koji očigledno nisu upućeni, da obiđu postrojenja i gradilišta hidroelektrana i da svjedoče o kakvoj se šteti radi, pa da nakon toga ako mogu ostanu ravnodušni i nastave druženje u „netaknutoj prirodi“, dok se za Ugar i sve druge rijeke BiH mnogi njihovi sunarodnjaci godinama bore da ostanu stvarno netaknute“, dodao je Krivić.

Neformalno druženje u prirodi koje okuplja javna i uticajna lica bi trebalo da promoviše prirodne ljepote, njihovo održivo korišćenje i turizam, zapostavljenu granu koja bi mogla da doprinese više nego uništavanje rijeke izgradnjom hidroelektrana, koje prirodno bogatstvo naše zemlje šalju u nepovrat.

Na rijeci Ugar i njenoj pritoci Ilomskoj izgrađene su ukupno tri male hidroelektrane, što je ovu nekada plahovitu planinsku rječicu pretvorilo u potok i u znatnoj uništilo eko sistem u njenom kanjonu.


Za kupanje na Ugru gotovo da nema mjesta

Izvor: Istinito
 

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Neo

02.07.2016 05:29

Sta seljak, u ovom slucaju seljacina, zna o zavicaju? NISTA!

ODGOVORITE
Name

Planinar

02.07.2016 06:30

Unistena je rijeka Sana.Unisten I Ugar.Narod nema nikakve koristi od toga.

Name

samuel

02.07.2016 08:26

re_planinar tvoje je da glasas a ne da pametujes

Name

uputstvo

02.07.2016 05:42

Obratite se prof. dr Cedomiru Crnogorcu, da vam strucno pojasni ovaj fenomen - [email protected]

ODGOVORITE
Name

Dragan

02.07.2016 06:41

Mile ima spremnu odstupnicu kad dodje trenutak, zabole njega ona stvar za nama.

ODGOVORITE
Name

gavrilo

02.07.2016 08:38

Rijeka Ugar je nestala ali je za organizatora druzenja nastao vodotok para..

ODGOVORITE
Name

Miro Bl

02.07.2016 11:46

Pa braćo Srbi, Bosnjaci i Hrvati i ostali od prirode se ne živi bar mi nismo sposobni da imamo koristi od turizma.Možemo prodavati el.energiju.Pa j.bi ga ne može jare i pare.Sad pljujte po mom komentaru ali istina boli

ODGOVORITE
Name

Del Boy

02.07.2016 12:12

Slučajno ili namjerno...kao u njihovoj reklami.

ODGOVORITE
Name

..gavrilo

02.07.2016 13:03

Re-miro.A jesi mustra.Mi kao narod, opstina ili drzava ne znamo unovciti prirodne resurse pa ih onda prepustimo grupici koja zna uzimati pare pa ih preko ko'fol ino-firme unistavanju a sve za dobro.Ne zaboravi da gradjani RS-a tu struju placaju 2,5 puta skuplje

ODGOVORITE
Name

Don Kihot

02.07.2016 18:13

Gilićka i Đokić se u to razumiju do bola, a Baja malo bolje, jer pare su tu , pa ko koga zezne......

ODGOVORITE