Vukanovićevo pismo patrijarhu Irineju

Pismo patrijarhu Irineju

Republika Srpska 13.05.2016 | 22:36
Vukanovićevo pismo patrijarhu Irineju

Vaša svetosti,

Nakon Vaših učestalih istupa u javnosti i direktnog uplitanja u politička dešavanja u Republici Srpskoj, te podrške koju direktno i indirektno pružate režimu u Republici Srpskoj, odlučio sam da Vam napišem otvoreno pismo i zamolim Vas da napokon prestanete da svojim istupima dijelite i zbunjujete srpski narod sa ove strane rijeke Drine.

Zbog strašnog mjesta na kome sjedite i važne funkcije koju obavljate, kao hrišćanin i iskonski vjernik suzdržaću se od teških riječi, kao što sam ranije u više navrata odustajao od javnog obraćanja iako ste svojim ponašanjem i javnim istupima koji nisu primjereni srpskom patrijarhu sigurno zaslužili da Vam se piše mnogo češće, oštrije i otvorenije.

Cijenim Vašu zabrinutost zbog situacije u kojoj se nalazi Republika Srpska, ali nažalost i Vi Vaša svetosti djelimično snosite odgovornost za trenutno teško stanje. Da niste poslednjeg dana izborne kampanje oktobra 2014. godine došli u Banjaluku na otvaranje nedovršenog spomenika Stefana Nemanje i izjavili da Dodik treba da i dalje nastavi uspješno da kormilari Republikom Srpskom, možda bi Republika Srpska danas bila slobodna država u kojoj bi građani mogli slobodno da se okupe i iskažu svoje mišljenje.

Nažalost Vaše neprikalno miješanje u političke prilike u Republici Srpskoj, kao i neprimjereni istupi i učešće pojedinih vladika naše Crkve u predizbornoj kampanji Milorada Dodika, produžile su agoniju i situaciju u kojoj se danas nalazimo.

Ukoliko Vam je iskreno stalo da se zaustave podjele i nasilje, svom prijatelju ste nedavno na slavi u Mrčajevcima trebali poručiti da prestane sa podjelama i pljačkanjem svog naroda, da više ne koristi jezik mržnje, vrijeđa i ponižava političke protivnike nazivaću ih izdajnicima i vodeći protiv njih vodi najprljaviju kampanju zloupotrebljavajući javni servis i medije. 

Nažalost umjesto da pastirski pokušate urazumiti Dodika i od njega zatražite da prestane gušiti osnovna ljudska prava i ponižavati sopstveni narod, Vi ste očito na Svetog Đorđa dobili jasne instrukcije kako da napišete pismo u kome se zastupaju njegovi stavovi.

Dodikova munjevita reakcija i pismo u kojem Vam se zahvaljuje i tobože izražava spremnost da odustane od protesta ako ustukne i opozicija, jasno govori da je sve ranije bilo detaljno pripremljeno, kao što ste u dogovoru sa Dodikom nedavno organizovali i sastanak sa liderima najvećih stranaka u Bijeljini kako bi ojačali njegovu oslabljenu poziciju.

Neću ulaziti u motive ovakvog Vašeg ponašanja, koje nanosi veliku štetu prije svega ugledu naše Crkve ali i cijelom srpskom narodu. Morate biti svjesni velike odgovornosti i posledica svake riječi koju izgovorite ili napišete. Dovoljno bi bilo da samo nekoliko dana dođete u Republiku Srpsku i boravite među svojim vjernicima pa da osjetite sve posledice tiranije i nasilja Vašeg prijatelja koji je najodgovorniji za sistematsku pljačku, uništavanje i podjelu svog naroda.

Ukoliko Vam je teško da pređete rijeku Drinu, dovoljno je da samo nekoliko dana gledate režimske medije koje kontroliše Vaš prijatelj, mržnju i laž koju šire trujući napaćenu naciju, i shvatićete da smo bili slobodniji i tokom perioda nekih stranih okupacija. Samo jednom zaobiđite Dodika pri dolasku, i umjesto sa njegovim kumovima razgovarajte sa narodom i vjernicima i u njihovim očima vidjećete svu tugu, strah, očaj, apatiju i bijedu u koju ih je gurno Vaš prijatelj. Niko nikada nije ovako teško ponizio, podijelio i unesrećio srpski narod, kao što je to uradio Vaš prijatelj.

Umjesto da hrišćanski dignete glas i pokušate svojim autoritetom zaštititi ugnjetavane i ponižene od nasilja paranoičnog Tiranina, nažalost Vi i neki visoki crkveni velikodostojnici podržavate njegovo bezumno nasilje. I Dodik, kao i njegov bivši partijski šef, ideolog i učitelj Tito, istinski je komunisti i ateista koji se naknadno naprasno produhovio, ali ni ćopavi maršal u najteža vremena stradanja i podjele naše Crkve nikada nije ovako grubo ponižavao i zloupotrebljavao našu Crkvu i njene velikodostojnike, i koristio ih u svoje dnevno-političke interese.

Hrišćanski je praštati, jer griješimo svi, često i mi koji pokušavamo da oslobodimo narod od nasilja i tiranije paranoičnog Oca nacije i njegove bahate i otuđene oligarhije. Narod i milostivi Bog će i Vama oprostiti što ste u neznanju ili zabludi podržavali nenarodni režim i nasilje nad soptvenom nacijom, ali više nikada ne bi ste trebali da političkim izjavama dijelite svoj narod i vjernike, i dajete podršku bahatim tiranima, makar Vam oni bili bliski prijatelji kojima dolazite na slavu.

Od smjene vladike Artemije i sve otvorenijih sukoba među našim vladikama, naša Crkva ima mnogo otvorenih rana i nerješenih pitanja kojima bi se trebalo raspravljati na Saboru, a crkveni velikodostojnici ne treba da se miješaju u dnevno-politička pitanja. Crkva i država moraju ostati razdvojene, a pastiri treba da se staraju o duhovnovnosti svoga stada.

Nadam se da ćete razumijeti da Vam ovo pismo pišem sa dobrim namjerama i željom da kao vjernik ukažem na očigledne propuste i velike greške koje mogu imati velike posledice za naš narod i Crkvu. Vjerujem da će podjelama i nasilju uskoro doći kraj, i da će se i naša mnogostradalna Crkva osloboditi pritisaka neodgovornih pojedinaca koji misle da su iznad naroda, Crkve i države.

S poštovanjem i strahom Božijim,
U Trebinju, 13.05.2016. Nebojša Vukanović

Komentari / 129

Ostavite komentar
Name

perhan

13.05.2016 14:51

Irinej je slican dodiku.U njegovoj porodici ,kao i dodikovoj se voze najmocnija auta i bahoto se ponasa. Zajedno u laktasima slave slavu. Isto gledaju na desavanja...

ODGOVORITE
Name

b.luka

13.05.2016 16:56

Irinej:je placeni lobista dodika i njegove vlasti.

Name

Čorba

13.05.2016 20:06

Sreća pa su se zakleli na skromnost. Šta bi bilo da nisu?

Name

Srbin amater

14.05.2016 06:44

Oče nas na nebesima neka se sveti ime tvoje, nek dođe carstvo tvoje i oprosti patrijahu i predtajkunu dugove njihove da ih ne otimaju od naše djeca i djece njihove djece. Amin

Name

HA, HA, HA....

15.05.2016 06:22

OVAJ POLJUBAC ME PODSECA NA "COSA NOSTRA". IMAM UTISAK DA JE IRINEJ HTEO DA POLJUBI RUKU DODIKU, A NE OBRATNO

Name

Ja

15.05.2016 07:13

Pa Irinej, stari ekumenista, ima istog poslodavca kao i Milorad, Vatikan! Mislim kako to da patrijarh ide protiv SVOG NARODA osim ako nije prodana dusa...

Name

VRS

15.05.2016 07:47

CAST SVIMA ALI PATRIJARH PAVLE JE ZA NJIH BIO PONOS SRPSTVA I SRPSKOG RODA. ON DA IMA PAMETI NEBI DJELIO SRPSKI NAROD NI PO KOM OSNOVU..

Name

пиши ћирилицом

15.05.2016 11:22

Вукановићу, кад већ мислиш да толико вриједиш како можеш и самом Патријарху држати лекције, бар пиши ћирилицом, да те ми остали Срби разумијемо. Ивињавам се унапријед ако си писао ћирилицом, а портал пренио писмо на латиници.

Name

Favoriti

13.05.2016 14:52

Odličan tekst! Patrijarhu nije da se meša u politiku i politički život. Pola Srbijanaca nema pojma o situaciji u RS i on bi da se meša. Prestani sa favorizovanjem jedne stranke ili daj ostavku na mjesto patrijarha.

ODGOVORITE
Name

Dragan

13.05.2016 16:51

Covjek koji je nosio Suvari 50 000 km na ruke da pise Patrijarhu Srpskom??!!

Name

Re Dragan

13.05.2016 17:40

Kratko i jasno Dragane! Svaka čast!

Name

Ja

13.05.2016 19:01

Dragane, glup si kao k.! Ti znas da je on nosio!? Sta si ti, vidovita Zorka?

Name

Ненад БЛ

15.05.2016 01:36

Свака ти част Вукане!Само тако настави!

Name

inkognito

13.05.2016 14:54

Iskreno i iz srca, postovanje

ODGOVORITE
Name

Bas tako

13.05.2016 15:58

Neka je neko i ovom odrzao predavanje. Svaka ti cast Vukane

Name

Dragan

13.05.2016 22:39

Mozda jesam glup ali sam Pravoslavac!

Name

banja lucanka

15.05.2016 07:47

Neka bog dragi kazni sve redom ovde nema ni slobode ,ni rada ni leba.

Name

Pero

13.05.2016 14:55

Svaka ti je ko Njegoševa Vukane!

ODGOVORITE
Name

Misko

13.05.2016 16:06

Jedan je bio Patrijarh Pavle, Bog dusu da mu prosti. Ovaj danasnji nazalost nije odolio novcu.

Name

Re

13.05.2016 20:28

Njegos se u grobu prevrće poredis ga ovim.

Name

Re pravoslavac

14.05.2016 10:46

Čuvaj se mača.ko se njim igra od njega strada

Name

Uzas

13.05.2016 14:56

Nisam stranački opredjeljen, ali za vrijeme SDS-a je bila fer demokratija, a sada ne smiješ ništa reci, odmah te proganjaju i pljuju.

ODGOVORITE
Name

Opozicija=Pozicija

13.05.2016 14:57

Bolesno je napadati Patrijarha samo zato sto je pozvao na mir i dijalog!Ni u jednom trenutku nije rekao podrzite Dodika!Ne mogu vjerovari sta je opozicija u stanju da uradi kako bi se docepala vlasti!

ODGOVORITE
Name

Marko

13.05.2016 16:31

Što je uradio Irinej, to Pavle nikada ne bi... Jedan je Pavle

Name

Јоја с Козаре

13.05.2016 16:36

Пошто видим да си ЛАТИНичар, и да ниси прочитао шта је Вукановић написао, теби било шта да се напише, ти ћераш по своме. Уживај у овој љепоти и доброти, и не обзири се око себе, јадан и неб'ио.

Name

x

13.05.2016 17:09

Nemoj druže trovati. Irinej "naivno“ traži baš što i Dodik - da narod NIKADA ne smije protestvovati protiv njegovog BAJAzita jer bo BAJAzit odmah pravi kontramiting a to je onda odmah mogući sukob barjaka.

Name

Re Marko

13.05.2016 20:38

Pa i Pavle je demonstrirao protiv Milosevica držao govore na mitinzima! Samo sto ste vi od juce i kratkog pamćenja

Name

dragica

15.05.2016 12:14

Ako ne znaš pročitati šta piše, trebalo je da nađeš nekog da ti objasni,rastumači.Da je bila namjera da ne podržava Dodika ne bi se obraćao svim političarima nego onom ko je direktno odgovoran za novonastalu situaciju-Dodiku.

Name

LUKA

13.05.2016 14:58

NIKAD SVESTENICI NISU DOLAZILI LOPOVIMA NA SLAVU ALI SE VREMENA MJENJAJU OBRAZI KO DJONOVI A DZEPOVI KO BRODOVI I SVI ZADOVOLJNI

ODGOVORITE
Name

komunista

13.05.2016 15:44

Greška Sveštenici su UVJEK dolazili lopovima na slavu prvo provjeri pa onda napiši.I vrlo rijetko su bili na strani naroda od Nemanjića preko Turaka Austrije i ovje juge uvjek je bilo svaka vlast je od boga provjeri pa napiši je li tako:i nemoj laprdati o tvojim vjerskim osjećanjima zaboli me za njih

Name

MIHAILO MIKIC

13.05.2016 19:57

Komunista, VASA KOMUNISTICKA VLAST NIJE bila od Boga vec od DJAVOLA.

Name

zeljko BIVSI LOPOV

14.05.2016 03:27

TACNO JE DA SU POPOVI UZ LOPOVE JA SAM SE POKAJAO ZA MOJE GRESKE,KAD SAM SE POSLIJE POSTA ISPOVIJEDAO VISE PUTA REKLI MI DA JE PASTIRU DRAZA ZALUTALA/UMILJATA OVCA OD NORMALNE,ONI SU PASTIRI A MI OVCE TAKO JE BILO I TAKO CE BITI UPRAVU JE TITO STO JE VJERU ZABRANJIVO

Name

komunisti

14.05.2016 06:02

E, ako vam je ova od boga. Onda sze sa bogpm zaratili. Kako je divns slika gde oni ljube Tita u ruku. Međutim, to Tito nije tražio.

Name

dragan

13.05.2016 14:58

Kao običan posmatrač svega što se dešava ovih dana moram priznati da me hvata strah. Strah on nečega neplaniranog i nepovratnog. Bojim se da ćemo se u nedjelju i ponedjeljak svi kajati zbog učinjenog, ali naknadna pamet nam neće pomoći. Apel patrijarha sam shvatio kao dobronamjerni gest a ne kao miješanje u političke prilike u Srpskoj. Zbog toga mislim da je ovo Vuakovičevo pismo nepotrebno i nadasve grubo.

ODGOVORITE
Name

Suki

13.05.2016 16:47

Slazem se sa tobom!!! Mislim da ce ovo da bude test za policiju Rep.Srpske i mislim da ce da padnu na tom testu.A to ce biti dovoljan razlog da se ona pritisne i eventualno pokusa utopiti u neku zajednicu policiju sa federalcima...Tako su nas preveslali kod VRS!!! Ja imam samo taj filing...

Name

Koji si ti...

13.05.2016 15:01

...da patrijarhu držiš pridike? Sotono!

ODGOVORITE
Name

x

13.05.2016 17:12

Sotona ti tata! A da to Irinej nije postao katolički Papa pa je nepogrešivi tumač Božje volje na zemlji? E moj, pravoslavac?

Name

Ana

13.05.2016 15:05

Odlično. Korektno i profesionalno. Samo politički diletanti i interesdžije Milu podržavaju.

ODGOVORITE
Name

Django

13.05.2016 15:09

Svaka čast Vukane

ODGOVORITE
Name

Miki

13.05.2016 15:13

Na cemu svaka cast na minimiziranju njegove svetosti.Stidite se.

Name

xyz

13.05.2016 15:55

Miki, a šta misliš da se, onako, malo za promjenu, njegova ''svetost'' vrati svetome, a zaboravi na političko i materijalno, i to materijalno od naroda ukradeno.

Name

1

13.05.2016 15:09

Svaka cast

ODGOVORITE
Name

Neso

13.05.2016 15:32

Bravo Vuksanovicu pravo pismo na pravo mjesto.

Name

Marko Milic

13.05.2016 15:54

Svaka cast

Name

Pravoslavac

13.05.2016 15:11

Sram te bilo bestidni "vjernice" dosta toga je istina ali sta reci.Ti si isti a i gori od ovih na vlasti,!!!

ODGOVORITE
Name

drago

13.05.2016 15:12

ostavi Tita na miru,šta ti on smeta...

ODGOVORITE
Name

Milan

13.05.2016 15:18

Au Vukane ovo si napisao kao nikad dosad.Svaka rijec ovdje je odmerena ali je i sve rečeno sta je trebalo reci.Podrzavam te sto si skupio hrabrost i vrhovnom nase SPC javno rekao sta mu treba reci. Mislim da imamo najlošijeg patrijarha do sada,i da ce sa njim nasa SPC izgubiti mnogo.Volio bih da nisam u pravu a samo ovo njegovo podržavanje nenarodne i nasilne kabadahijske vlasti u RS dovoljno govori o njemu.Mi vjerujuci nismo ovo zasluzili.

ODGOVORITE
Name

srb

13.05.2016 15:19

Dzaba gluvome govoriti i slijepome pokazivati...

ODGOVORITE
Name

Vex

13.05.2016 15:19

Neka si mu rekao i odgovorio si na adekvatan nacin!!!

ODGOVORITE
Name

Opozicija=Pozicija

13.05.2016 15:24

Napadati patrijarha je stvarno neukusno!

ODGOVORITE
Name

lili

13.05.2016 15:24

Svaka cast, sve si u pravu. Ima Irinej koristi od Dodika.

ODGOVORITE
Name

Mico

13.05.2016 15:25

Vukane, svaka ti cast! Dodikovo postovanje Patrijarha vide se na slici gdje ljubi svoju ruku umjesto Patrijarhove. Sve sto si napisao je SRPSKA tuzna istina.

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

13.05.2016 15:26

Svaku rijec je tacno i iskreno napisao, ja ovo pismo u potpunosti podrzavam, i pitam se kako je moguce da podrzavaju lopovluke nenarodne vlasti u RS, kako crkvene tako i politicke strukture.

ODGOVORITE
Name

vukan ljudino

13.05.2016 15:27

Ovo je odavno morao neko da kaze nekome ko zavadja bracu .Zobg tebe Irineju mnogo nas je prestalo ici u crkvu,molimo se kod kuce,a ti i dalje navijaj.

ODGOVORITE
Name

fedor

13.05.2016 15:28

Pa dobro popovi su uvjek bili samo uz vlast sta je tu cudno, svima su se smucili.

ODGOVORITE
Name

bb

13.05.2016 15:32

Nece nikad biti bolje, svi su isti. Sjase Kurta uzjase Murta.

ODGOVORITE
Name

Miki

13.05.2016 15:33

Alal ti vera

ODGOVORITE
Name

Eeer

13.05.2016 15:35

Svaka ti cast Nebojsa vukanovicu al dodikovi ludi glasaci ne razumiju ovo posto su komunusti kao dodik i ostali dodikovi poltroni..sledeci sastanak dodik irinej dobice naredbu od dodika da ofarba bradu u crveno

ODGOVORITE
Name

намојло

13.05.2016 15:40

Да ли неко паметан мисли да се некада на неком протесту нешто ријешило...гаде ми се и ови што владају и ови што хоће да их замјене тобож ради народа...нико од њих нема добру намјеру...а изгледа да у недостатку мудрости и овај народ више не зна шта хоће...остали смо без доста најмилијих,а ако овако наставимо,остаћемо и без онога та шта су они животе дали...нека нам је на част,нисмо боље ни заслужили

ODGOVORITE
Name

Za Vukana

13.05.2016 15:43

Najzad su stvari nazvane pravim imenom bez okolisanja, svaka čast !

ODGOVORITE
Name

Vjernik

13.05.2016 15:48

Mislim da svestena lica nemaju i nnesmiju da traze bilo sta u politici oni su duhovna kolijevka pravoslavlja a ne politike.

ODGOVORITE
Name

VASA SVETOSTI

13.05.2016 15:54

DEZERTERU I RATMOM PROFITERU ATEISTI PRRDRATNOM I ONOM KO JE OKRETAO LEDJA U SKUPSTINI KAD JE PROGLASAVANA RS DAJETE PODRSKU DA LI TU IMA REALNOSTI .... MOLIM VAS VASA SVETOSTI.

ODGOVORITE
Name

boki

13.05.2016 16:00

Sta se moglo desiti ovom narodu gore nego da ga vode bivsi komunisti i bivsi pjanci upitna je razlika izmedju pomenuti

ODGOVORITE
Name

dijasporac

13.05.2016 16:05

Citam kako je episkop Austrisko Svajcarski utajio 100.000 franaka poreza u Zirichu i tamnosnje vlasti su navodno SPS izbrisale iz registra crkava,zbog ovog neodgovornog covjeka. Provjerite tu informaciju,u svakom slucaju nakon Patrijarha Pavla,Sodoma i Sebija do Tokija.

ODGOVORITE
Name

Ima toga..

13.05.2016 16:48

Eno, sveštenička elita, profesori bogoslovnog fakulteta što služe u crkvi Ružica na Kelemegdanu, pljačkali je godinama. A crkva Ružica je najposjećenija SPC crkva, stalno redovi, narod dariva, neko za vjeru, neko za spas, ozdravljenje, izbavljenje... Ali džaba, opljačkaše je, pokupiše ono što narod godinama donosi i dariva.

Name

trebinjac

13.05.2016 16:07

Bolesna borba za vlast,fotelje,strasni tekstovi,pisma...sramotno...sramotno saopstenje i uzasni komentrai....ee moji srbi...

ODGOVORITE
Name

Nije ovo Pavle, čini mi se

13.05.2016 16:07

Poželim one seoske popove iz ranijeg perioda. Išli su pješe, hodali i dijelili sve sa svojim siromasnim narodom. Danas ne mogu da se naviknem na novu sliku: pop u džipu. Zato me i nema u crkvi, na skupovima. Znam i osjećam da ne činim grijeh nego pravednu stvar.Još kad vidim uplitanje u politiku, držanje strane jednima, a okretanje protiv drugih, tad znam da im ne pripadam a ni oni meni.

ODGOVORITE
Name

braco srbi

13.05.2016 16:20

sjetite se naseg patrijarha Pavla,i prisjetite se kako je on zivio i kako je besjedio.Ovaj ide po slavama i predizbornim kampanjama.Tesko nama.Vukane, brate, svaka ti cast!

ODGOVORITE
Name

Basel

13.05.2016 16:22

OH VIDI JADA KO SVE MOZE DA PISE PISMO PATRIJARHU - da se covjek samo nasmeje ......

ODGOVORITE
Name

Posmatrac

13.05.2016 16:56

Pitanje je dali ovaj covjek zasluzuje biti patrijarh

Name

Беба

13.05.2016 18:58

Кога ти господине, понизујеш? Није патријарх Бог! Зар обичан човјек треба да га се боји, ма шта он чинио? Како је могао бити на Додиковој слави са амбасадором Турске? Живио, храбри Вукановићу! Петар из Добоја има велику корист од СНСД-а, очито је. Да ли је то ваш чувар РС, који ни ријеч не рече код Ферхадије, на онакав провокативан говор Турчина?

Name

Petar iz Doboja

13.05.2016 16:25

AKO NEMA DEMOKRATIJE KAKO TI ONDA MOŽEŠ DA PRIČAŠ NEISTINE ,DA VRIJEDJAŠ VIŠE OD POLA RS,DA PROSTO NAJGRUBLJE NAKILJAŠ PREDSJEDNIKA I SVE NJEGOVE GLASAČE. SNSD IMA VEĆINU ,DODIK JE PREDSJEDNIK ZNAČI DOBIO JE VEĆINU.KAKO ONDA TI MOŽEŠ SVE DA VRIJEDJAŠ PA ČAK I NAŠEG PATRIJARHA. KAKO MOGU BITI SVI POTKUPLJENI OD DODIKA, PATRIJARH,VUČIĆ,SVI POLITIČKI ANALITIČARI, SVE NOVINE I SVI NAPREDNI LJUDI.KAKO NIKO NIJE PODRŽEO TVOJ STAV DA VRIJEDJAŠ SVOJ NAROD POD PLAŠTOM ZABRANJENE DEMPKRATIJE.ŠTETA VUKANE TVOJE MLADOSTI I TVOJIH POGLEDA DA ZBOG LIČNIH INTERESA VRIJEDJAŠ NEŠTO STO JE HRIŠĆANIMA SVETO A TO JE NAŠA CRKVA ..S POŠTOVANJEM...

ODGOVORITE
Name

malo sutra

13.05.2016 17:29

Ima vecinu kradjom i kupovinom papaka, nasim parama.

Name

vjernik

13.05.2016 16:26

Bravo za tekst!

ODGOVORITE
Name

Херцеговац

13.05.2016 16:39

Свака част Вукане,мада мислим да је овом Патријарху џаба причати.

ODGOVORITE
Name

Maja

13.05.2016 17:14

Narod vise ne ide ni u crkvu zbog Irineja i njegovih episkopa,svestenstva. U sve se mijesaju i biraju strane,dijele narod. Dosta je vise!

ODGOVORITE
Name

Drago

13.05.2016 17:20

Svaka ti čast momak,potpuno si u pravu!Pokojnom Pavlu nije ni do koljena.

ODGOVORITE
Name

goja bl

13.05.2016 17:28

Svaka čast Vukane.

ODGOVORITE
Name

koleginica

13.05.2016 17:43

Vukane, zao mi je sto je to Patrijarh, inace svaka ti cast! Dosta si i sam propatio da te danas neko zove izdajnikom! Glasaću opet za tebe!

ODGOVORITE
Name

nikola

13.05.2016 17:46

Napio se vode na carsiji,nema mu spasa.

ODGOVORITE
Name

Требава

13.05.2016 17:47

Само због ваших коментара где негативно пишете о паријарху Иринеју сутра идем на митинг СРЦЕМ ЗА СРПСКУ.

ODGOVORITE
Name

Alex 539

13.05.2016 17:56

Bravo Vukanoviću.

ODGOVORITE
Name

xxx

13.05.2016 18:10

Тако смо од „Викилиса” сазнали да председник Србије Тадић, по извештајима америчких дипломата, „иза сцене ради у спрези са важнијим црквеним умерењацима, у покушају да утиче на избор патријарховог наследника”. А 31. маја 2006. потчињени из Београда јављају претпостављенима у Вашингтону: „Став цркве компликују унутрашњи сукоби. Постоји умерено крило (Иринеј Добријевић, епископи Теодосије и Григорије) које је покушало да развије аполитичан став који би одговорио на специфичне интересе СПЦ на Косову (имовина и религиозна мисија). А постоји и тврђа струја која верује да је СПЦ квази-политичка институција колико и религиозни ауторитет”. Крајем 2006, Мајкл Полт се надао победи „умерењака” у СПЦ ако следећу владу формирају „реформисти” (читај: слуге Империје). Када је за патријарха изабран епископ нишки Иринеј, америчка амбасадорка Мери Ворлик је 12. фебруара 2О12. послала депешу у којој пише: „Његова спремност да се позабави контроверзним питањима, као што су помирење са Ватиканом и санкционисање епископа Артемија, слуте на добро”.

ODGOVORITE
Name

Marko

13.05.2016 19:11

Sram te bilo,imaš obraz pa i Sveca vredjaš.

Name

don Kihot

13.05.2016 18:18

Свети Сава је презрео моћ и свјетовну правду Латина и мимо њих је тражио Божју правду ОД ПОРАЖЕНИХ! Он, Свети Сава који је тада био моћнији од цара и патријарха које је молио и од њих благослов тражио!” То је определило историју Срба као историју борбе за правду,чак и по цену надљудских жртава

ODGOVORITE
Name

Mojsije

13.05.2016 18:26

Dobra poruka,u pravo vrijeme

ODGOVORITE
Name

xxl

13.05.2016 18:34

Vukanoviću, nisi u pravu kad ovog Dodika nazivaš komunistom. Mi komunisti smo se davno odrekli ovog prelivode,lopova i ultranacionaliste, uostalom o njegovom radu i njegovoj partiji,svoj sud je dala Socijalistička Internacionala, iz koje je njegov tzv SNSD davno isključen. Pominjati Tita, u kontekstu kako ga ti pominješ Vukanoviću je takođe znak da si podlegao indoktrinaciji u vremenu od 90-tih pa na ovamo, jer u pomenutom vremenu za radnika i malog čovjeka ništa nije urađeno, vraćeno je socijalno stanje u vrijeme Kraljevine Jugoslavije. Razne nacionalističi i vjerski fanatici su proizveli rat razaranje, pljačku neviđenih razmjera narodne i državne imovine, a ti pominješ Tita koji je simbol borbe za male ljude. Zašto pomnješ Tita, kad ono što je on uradio za narode Balkana niko nije uradio otkad istorija broji godine. Ako želiš dobro ovom narodu onda udri po politici od 90-tih pa na ovamo, jer tu imaš materijala na pretek,od nacioanlizma do fašizma, od vjerskog fanatizma, pa do socijalne nepravde. Pusti Tita, već, ako se smatraš poštenom inteligencijom, stavi prst na čelo, razmisli kako pomoći obespravljenom malom čovjeku.

ODGOVORITE
Name

komunista

14.05.2016 08:14

Nemoj mu to uzeti za zlo koliko znam njegova porodica je imala velikih problema i sa ustašama i sa komunistima tako da me ne iznenađuje da ima loše mišljenje o titovini ali mlad je naučiće uostalom sad na titu najviše pljuju nekadašnji najžešći komunisti pa zašto ne bi i on kad ima razloga.jedan od jačih razloga što smo u g do guše jeste što smo nekad bili žestoko za komuniste a sad smo za crkvu.Namjerno nisam napisao da smo bili komunisti i da smo sad vjernici jer su u pitanju interesi a ne komunizam ili vjera i smio bi se kladiti da ovaj kreten gore što svakog ko kritikuje Gavrilovića naziva sotonom ima debele koristi od toga.

Name

neopredjeljeni

13.05.2016 18:34

U potpunosti se slazem sa svakom napisanom rijeci. Krajnje je i bilo vrijeme da ovim popovima neko kaze gdje im je mjesto i sta treba da rade.

ODGOVORITE
Name

Re Dragan

13.05.2016 18:38

Odmah sutra odoh promjeniti ime kad vidim koliko si glup.Suvare se odrekao Dodik i svi njegovi i Vukan mu je odnio pare da covjek ima za hljeba.Umjesto da ga pohvalis ti ga napadas.Tako treba sa vama.Pitas se za 50 000 a ne pitas za 2.000.000 donacije tom istom Irineju.Zasto.

ODGOVORITE
Name

Papak

13.05.2016 19:10

Dobro je da nisam samo ja papak.

ODGOVORITE
Name

Big

13.05.2016 19:10

Svaka čast na tekstu. Treba se i ovim nekad reći. Kad se puca, puca se u oba smjera. Dao je Milokradu podršku a sad sve radi i da ga sačuva na vlasti jer zna da je pada sutra. Pamet u glavu i svi na ulice! Diktatori se samo na ovaj način skidaju.

ODGOVORITE
Name

Predrag Djukic

13.05.2016 19:23

Svaka cast prijetlju Vukane.Svaka ti je na mjestu i zlata vrijedna.Pozdrav od tvog ptijatelja iz Bijeljine.

ODGOVORITE
Name

PotpisujemSVE

13.05.2016 19:56

Postovani gospodine Vuksanovicu, potpisujem svaku Vasu napisanu rijec i jos da dodam (u svoje licno ime): stidim se sto mi je patrijarh (ne mogu da slovo P napisem velikim slovom)g-din irinej. Umjesto da mu je, kao sto je upokojenom Patrijarhu Pavlu bilo, svaki srbin prijatelj, a njemu je samo Milorad Dodik (omrazenik postenog srpskog naroda)prjatelj. Pa zato nas cijeli svijet i mrzi. Ako nam je patrijarh takav, onda je i narod ISTI.

ODGOVORITE
Name

Goran Suvara

13.05.2016 20:24

Vukane , dodjes mi jos 1000000 km!!!

ODGOVORITE
Name

Dk

13.05.2016 20:31

Pa sta ako kritikuje Irineja?Jel on mozda nepogresiv??Pa kako Irineja nije stid i sramota podrzavvati čovjeka koji je svom sinu dao 3 miliona km da se ne drogira?Pa Irineju sram te bilo te mantije koju nosiš..Pa Irineju ..ides na slavu jednom šverceru..Dal bi dosao meni na slavu koji sam 4 godine bio tenkista na T84 i sigurno sam vise zasluzan za nastanak RS..Dal bi otisao na slavu majci koja je za RS dala tri svoja sina...

ODGOVORITE
Name

Goran Suvara

13.05.2016 20:44

Viki vidimo se u NS.Ponesi kofer.

ODGOVORITE
Name

Narod

13.05.2016 21:18

Da je jos 100 godina bio patrijarh, Pavle bi ostao ispravan. Ovaj Irinej, samo sto sjede u fotelju, uneredi se do grla. Trudicemo se da ga sto prije zaboravimo.

ODGOVORITE
Name

Major

13.05.2016 23:43

Kao prvo Pat,predstavlja SPC,ali nije crkva ni Bog. Drugo,mislio sam da je katolicka crkva najlicemjernija vjerska organizacija,na zalost nije,poslije smrti Patrijarha Pavla to je postala SPC.Patrijarh Pavle,nije hodao po mitinzima, samo je u svojoj skromnosti,molio obe strane na razgovore. Na zvanicne diplomatske skupove je isao,po privatnim slavama i festama nije hodao,neka mi oprosti njegova dusa i Bog sto ga pominjem u ovom neprikladnom trenutku.

ODGOVORITE
Name

Nada

14.05.2016 02:38

Koliko istine,ljubavi I straha u svakom slovu!! Ovako može napisati samo neko Ko zaista razmißlja trezveno I vjeruje u Boga... Oče Irineju,poslušaj ako ima u tebi I malo straha od Boga,ako I u tebi novac nije dobio drugo ime- BOG...

ODGOVORITE
Name

Buducnost

14.05.2016 04:48

Pamtim pricu mojih najblizih koji zive u RS . 1993. poginuo je komsijin sin jedinac kome je bilo 24 godine.Siromasna porodica i nisu imali novaca da ni da isprate svoje dijete kako je obicaj nego su komsije i poznanici skupili novac. U toj tragediji antihrist pop roditeljima naplacuje 100 tada njemackih maraka za opijelo. Od tada ne idem vise u crkvu niti dajem priloge nego direktno pomazem ljude u nevolji kad god mogu i od tada popove ne mogu smisliti .A ovaj ptrijarh mi lici na nase politicare - ko da vise njegov je.

ODGOVORITE
Name

Srbin

14.05.2016 05:01

Ovaj Vukanovic bas junacina, ne udara na bilo koga nego direktno na srpskog Partrijarha bez imalo obzira i postovanja, bez imalo stida. Ovako grub napad nije vidjen u istoriji pogotovo od nekoga ko se lazno predstavlja kao vjernik. Sramota. Junacino, izadji na izbore i pobjedi Dodika ako mozes. Rijesi bar jedan problem koji danas pritiska Srpsku ako si sposoban i svi cemo Ti biti zahvalni.

ODGOVORITE
Name

16 ta

14.05.2016 07:10

Kakva si ti budala..neopjevana.Krivih drva i budala nikada neće nestati.Pa jel to patrijarh bezgresan?Jel njegova krv plava???Allloo pa kakvo je njegovo ici na privatne fešte..Sto oje pozvao dodika da drugi dan odrzi miting?

Name

Srbin

14.05.2016 09:41

Sa takvim primitivnim vredjanjem samo pokazujete svoj nivo kulture a u isto vreme sta bi se desilo onim Srbima koji ne misle kao vi ako ne daj boze takvi nekad slucajno dodju na vlast. Vukanovic je imao bezbroj nacina da izrazi svoje misljenje; izabrao je najgori moguci. Rusiti zna svako, pokazite da znate nesto dobro da uradite, pripremite vas program i uvjerite narod da ste bolji od sadasnje vlasti; osvojite vlast na izborima i rijesite onda sve probleme o kojima danas vristite. Na ulici necete postici nista dobro za svoj narod. Zakon ulice je najbrzi put u propast.

Name

Лаки

14.05.2016 06:07

Подигни мач свој Анђеле,скини паучину с очију, видећеш призоре потресне,видјећеш несрећне и болесне, видјећеш чемер смрт и јад... Господине Вукановићу сваку Вашу ријеч потписујем,само како натјерати слијепе да прогледају, глуве да чују.Овај богати шљам око Додика свим средствима брани своје богатство које је опљачкао. Па и црквене великодостојнике купују.Проглашавају борце издајницима,понижавају дјецу погинулих бораца и инвалиде.Само се надам да ће се појавити неки добри Анђео да све види и награди по заслузи. Сувишно је рећи гдје би завршио Лакташки л.... ,у паклу.

ODGOVORITE
Name

slobodan tosic

14.05.2016 06:17

Ovo je tako lijepo,tako tacno napisano,da se nema sta dodati,niti oduzeti.Ja iskreno cestitam autoru Vukanovicu i izrazavam svoje divljenje.Sve i jedna rijec i recenica su istinite i doslovno tacne.Odajuci postova tituli PATRIJARHA,ali ne i njemu kao izabranom na ovu odgovornu i visoku funkciju,mom,srpskom narodu,a i svim narodima koji obitavaju na ovim prostorima,zelim mir,slogu i srecu.

ODGOVORITE
Name

Drago

14.05.2016 08:46

Bravo Vukane, svaka castna tekstu. nemoj da te pokolebaju ovi pojedini komentari Dodikovih poltrona, samo nastavi tako hrabro ostro i pravedno !

Name

Damir

14.05.2016 07:56

Al ga cmoka hhaha

ODGOVORITE
Name

lingvista

14.05.2016 08:11

I režim i crkva misle da je narod zbog njih, a ne oni zbog naroda

ODGOVORITE
Name

mf

14.05.2016 08:19

DA ali je DODIK ovako ljubio u ruku i Turskog Premijera .Koja je to MUCKARA a zdruge strane hoce da unisti srpski NAROD da se pobiju izmedu sebe.SRAMOTA

ODGOVORITE
Name

komunista

14.05.2016 08:52

Pope ako si zaista vjernik najviše što možeš učiniti za pravoslavlje i srpstvo je da danas popodne dobro okadiš i ponovo osveštaš trg krajine

ODGOVORITE
Name

giša

14.05.2016 09:00

Nešo svaka čast ko da si mene pitao a i bolje je što nisi jer bih ja imao još štošta dodati na sve to.Dok nam saborce prebijaju u muslimanskim kazamatima oni se bave trivijalnim stvarima i samo misle na sebe i na svoju vladavinu.Neka nam je bog u pomoći sa ovakvima.

ODGOVORITE
Name

rosa

14.05.2016 19:09

SVAKA ČAST POŠTENI HERCEGOVAC SAMO NAPRED POZDRAV IZ SLOVENIJE DOLE DODIK I LOPOVI .

ODGOVORITE
Name

Gavric Mladen

14.05.2016 22:09

Koliko vidim ovdje vecina ne vidi drvece od sume!

Name

M. Nikic

15.05.2016 06:47

Svaka cast Vukane, svaka ti je Njegoseva. Ckva bi na da je srece uvek bila uz narod i onaj koji u ime Bozije ljubavi govori jezikom pravde, bez obzira ko je i cija je vlast u pitanju.

Name

Soko

14.05.2016 21:43

Znate da se u Hercegovini promijenila ona stara poslovica -kurva o postenju.Sad se kaze Vukelic o postenju.A kruze price da je postao intiman sa nekim bosketom.Vjerovatno bi volio da je Kacavenda patrijarh.mozda mu nebi zamjerao kada bi bio tako drzak da pozove na mir

ODGOVORITE
Name

pera

15.05.2016 05:59

Po tebi prvo treba prmjeniti patrijarha koji ce biti po vasoj volji pa tek onda i sve ostalo.sramota,nista vam nije sveto u borbi za fotelje i vlast.i mnogo se vi brinete za narod..E moji Sojici..samo vam treba da predjete "celzijus"i malo jasate par mjeseci i..

ODGOVORITE
Name

Borac za RS

15.05.2016 06:14

Ma ko si ti mali jadni glupi covjece da pises Patrijarhu da li si ti normalan pa znas li ti uopste hijerarhiju Bog i Svetci na nebu a Patrijarh je njihov izaslanik na zemlji i on lijepo kaze nemojte srbin na srbina a ti imas smjelosti pisati njemu pa starno nisi normalan

ODGOVORITE
Name

boki

15.05.2016 06:20

Jedan poznati pjesnik,još u 19. Vijeku kaže kako se Isusu razapetom još rane od Čavli nisu osusile,a "VI ste sebi uzeli najprve fotelje"./"eli,eli lama azavtani". Uostalom,ako vam smeta ovo sto poručuje hrvatski pjesnik,pogledajte zašto je od tog poziva pobjegao Dositej Obradović.

ODGOVORITE
Name

mili

15.05.2016 07:22

Zivio Doduk!

ODGOVORITE
Name

BL

15.05.2016 10:01

Nije Doduk, nego Duduk.

Name

Taliban

15.05.2016 09:18

Vukanoviću ti kao prosječni novinar nemaš pravo da kritikuješ Patrijarha. Imaš ti u svojoj blizini crkvenog velikodostojnika i njega možeš "šamarati", ali pusti njegovu svetost. Pitaj svoga šefa koga savjetuješ kako to da u Nevesinju postoji Ulica Patrijarha Pavla koja je duga 25 metara i u njoj nema ni jedne kuće.Sramota od opštinske vlasti i stranke koja vlada ovim sumornim gradom već 20 godina da takvu ulicu dodijeli jedinom živom svecu koga pamtimo.

ODGOVORITE
Name

Rade

15.05.2016 11:22

Jedan od boljih na protestu,svaka čast,a ovom Draganu su dobro isprali mozak,jadan.

ODGOVORITE
Name

tb

15.05.2016 13:23

Bravo Vukane! Bravo i za nastup na protestu! Dace Bog da ce se i ubuduc cuti glas razuma iz Hercegovne.

ODGOVORITE
Name

Pero

15.05.2016 14:45

Pa Baja je kupio i Irineja, jer dao je za poslednjih par godina nekoliko miliona crkvi. Imamo papke i u crkvi...pa sta ce te reci jednog dana kada Baja bude odgovarao za sve pljacke i otimacine koje je napravio ili su napravljene pod njegovim nadzorom.

ODGOVORITE
Name

:)

15.05.2016 15:06

Ma šta ima ko da priča ovdje! Svi lažu, kradu i šta opet ništa! Niko ne reaguje! Nemoguće je ispraviti sve jer kakav je narod danas-jedna osoba ili samo njih nekoliko ne mogu ispraviti ništa! Narod se ugleda i na političare jako jako puno,i onda im oni krivi! Svako gleda samo da njemu bude super a šta ga brige za narod!!! Kakva nas je situacija snašla sami smo krivi za to! Što se ovoga tiče ko zna šta je stvarno istina!!!

ODGOVORITE
Name

:D

15.05.2016 15:07

Ma šta ima ko da priča ovdje! Svi lažu, kradu i šta opet ništa! Niko ne reaguje! Nemoguće je ispraviti sve jer kakav je narod danas-jedna osoba ili samo njih nekoliko ne mogu ispraviti ništa! Narod se ugleda i na političare jako jako puno,i onda im oni krivi! Svako gleda samo da njemu bude super a šta ga brige za narod!!! Kakva nas je situacija snašla sami smo krivi za to! Što se ovoga tiče ko zna šta je stvarno istina!!!

ODGOVORITE
Name

:)

15.05.2016 15:08

Najbolji si! Čestitke! Takav i ostani!

ODGOVORITE
Name

Zoran Veselinović

09.07.2016 16:52

Da,u pravu ste.Dajem Vam punu podršku,jer na žalost crkva služi politici,a kada politika se isprlja u svojim prljavim poslovima tada će se oprati a crkva ostati prljava.Iz tih razloga nema zajedništva izmedju vijerskih zajednica i politike,ali na žalost,kako su u politici nečasni ljudi isto tako je i u crkvi.Izvorna duhovnost je davno izblijedila,pa je ustvari i nema,te se crkva našla u prilici da narod vodi potrošenim tradicionalnim predanjima i pričama i ne uče ovaj narod biblijskom moralu,časti,poštenju i učenju Isusa:"Sve što hoćete da Vama čine ljudi,činite Vi njima!"

ODGOVORITE