Katanac na vratima Doma zdravlja

Ulazna vrata Doma zdravlja u Novom Goraždu zaključali su danas zaposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi, a ključ su ostavili u ekspozituru Fonda zdravstvenog osiguranja u ovom mjestu. Time je 11 zdravstvenih radnika stupilo u generalni štrajk, jer nisu u stanju da se izbore sa finansijskim problemima koji se godinama gomilaju u Domu zdravlja.

Republika Srpska 01.02.2016 | 14:25
Katanac na vratima Doma zdravlja

Direktor Doma zdravlja Jelena Gavrilović kaže da više ne postoje ni minimalni uslovi za dalje funkcionisanje ustanove, pa su Upravni odbor i radnici odlučili da obustave rad. „Žiro-račun ustanove blokiran je od juna prošle godine zbog duga od 136.000 KM, radnici nisu dobili osam plata, jedno sanitetsko vozilo nije registrovano, a drugo je u kvaru, a nema ni osnovnog sanitetskog materijala", navodi Gavrilovićeva.

Ona precizira da je račun blokiran zbog tužbi otpuštenih radnika. „Fond zdravstvenog osiguranja je 2013. godine obezbjedio sredstva za rad Doma zdravlja u Novom Goraždu u iznosu od 436.000 KM, a naredne godine cifra je smanjena na 210.000 KM što je bio finansijski udar na ovu ustanovu, jer se nisu mogle isplatiti plate i naknade radnicima po tužbama", dodaje Gavrilovićeva.

Gavrilovićeva demantuje informaciju Fonda zdravstvenog osiguranja da su izvršene obaveze prema Domu zdravlja u prošloj godini. „To nije tačno, jer postoji odluka Vlade Republike Srpske kojom je nekim zdravstvenim ustanovama doznačeno 50.000 naknadne pomoći, ali to nikad nije realizovano", naglasila je Gavrilovićeva.

U ekspozituri Fonda zdravstvenog osiguranja u Novom Goraždu sliježu ramenima i kažu da su oni nemoćni da riješe ovaj problem, niti da daju bilo kakva objašnjenja. Načelnik opštine Novo Goražde Dalibor Nešković potvrđuje da su 2008. godine u ovoj zdravstvenoj ustanovi bila zaposlena 34 radnika, da je broj smanjen na 11, ali da Fond ne može ni njih da izdržava. "Mi ni na koji način nismo uticali na kadrovsku politiku u Domu zdravlja, već smo im prošle godine pomogli sa 50.000 KM ali ove ne možemo, jer je i nama račun blokiran", ističe Nešković.

Nešković izlaz iz ove situacije vidi u kreditnom zaduženju opštine Novo Goražde koja bi uplatila sredstva Domu zdravlja i omogućila mu da nastavi rad, ali da Ministarstvo finansija još nije dalo saglasnost na podizanje kredita ovoj lokalnoj zajednici.

Ogorčenje zatvaranjem Doma zdravlja ne krije ni predsjednik Udruženja penzionera Dušan Todorović koji ne zna gdje će se i kako liječiti oko 300 njegovih članova. „Neka je na čast Vladi Republike Srpske i Ministarstvu koji su dozvolili da se na ovakav način vodi briga o zdravstvenoj zaštiti građana ove opštine", rekao je Todorović.

Pacijenti se jadaju da zbog ne izdavanja recepata moraju kupovati skupe lijekove. Ratni vojni invalid Delivoje Stojanović priča da živi u federalnom Goraždu, a liječi se u Novom Goraždu i da sad ne zna šta da radi. "Treba li da pješice idem do Čajniča ili Rogatice do ljekara, ili da platim liječenje u Goraždu“, pita se ovaj invalid.

Situacija u Domu zdravlja u Novom Goraždu izmakla je kontroli. Direktor i Upravni odbor ustanove podnijeli su ostavke, opština je nemoćna, a Fond zdravstvenog osiguranja „gura po svome“. Sce to puca po leđima građana ove opštine, koja se nalazi na entitetskoj liniji Republike Srpske i Federacije BiH.

(BN TV)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

"KATANAC"

01.02.2016 13:38

USKORO I NA ZGRADI VLADE KATANČINA!

ODGOVORITE
Name

d.d

01.02.2016 14:15

Prvo se zatvaraju male radnje,firme i redom tako. Pa sad se zatvaraju domovi zdravlja,pa ce komunalna preduzeca pa onda blokada opstina i redom. Novca nema.

ODGOVORITE
Name

vanredna situacija

01.02.2016 14:24

Bruka i sramota vlasti, liječenje i lijekove ukidoše.

ODGOVORITE
Name

predlog

01.02.2016 14:50

Predžite u Federaciju.

ODGOVORITE
Name

jovo

01.02.2016 17:11

Bruka i sramota da nema dalje. STRASNO.

ODGOVORITE
Name

ja ti

01.02.2016 18:59

Dodik je izmuzo ovaj narod nema dalje. Ljudi su ko pokisle tuke ne znaju gde su.

ODGOVORITE
Name

Kiki

01.02.2016 21:27

Sad če kredit, prvo mali pa veliki. Pa referendu o nezavisnosti RS, sudu BiH,ulazku u Nato,o SIPI, o danu RS-a,krsnoj slavi,vojsci BiH.. Pa borba ptotiv terorizma, proširenje specijalnih veza i zagledanost u Srbiju, globalna ljubav srpskog naroda prema Rusiji. Onda ide priča,Turci koji podržavaju Bošnjake,Arapi koji grade svoje gradove itd,pa ispočetka. Šta če nam plata i Dom Zdravlja? Imamo sve.

ODGOVORITE
Name

SNSD

02.02.2016 20:00

Ovo je udar na institucije Republike Srpske. Ovim postupcima žele da sruše predsjednika Dodika.

ODGOVORITE