Obilježeni Dan i Slava Srpske Krajine

“Dok žive Krajišnici, živjeće i Krajina”, naziv je svečanosti kojom je u Novom Sadu obilježena je Krsna slava i Dan Srpske Krajine – Nikoljdan. Proslavi je prisustvovao veliki broj Srba iz svih regija Srpske Krajine, te gosti iz Republike Srpske, Srbije i Kosova i Metohije.

Srbija 13.12.2015 | 12:14
Obilježeni Dan i Slava Srpske Krajine

Da bi potvrdili jedinstvo i ispoštovali ranije dat zavjet - da se ne zaborave preci, zavičaj, pravoslavne crkve i manastiri, običaji, jezik, ćirilica i identitet - članovi svesrpskog Udruženja “Zavet otadžbini” okupio se u centru Novog Sada, da bi uz bogat kulturno-umjetnički program obilježili 19. decembar, dan, kada je 1991. godine na Svetog Nikolu, nastala Republika Srpska Krajina.

“Mi smo oduševljeni činjenicom da su nas prihvatile i ovaj naš Sabor podržale sve značajne kulturne i istorijske institucije”, kaže predsjednik organizacionog Odbora Udruženja “Zavet otadžbini Dragomir Lalić i dodaje da je ponosan što su proslavi prisustvovali i članovi “Matice Srpske” i Srpske akademije nauka.

Udruženje “Zavet otadžbini” je svesrpska organizacija koja okuplja Srbe sa prostora bivše Jugoslavije, kaže predsjednik Udruženja Milenko Karišik. Dodaje da su Srbi u regionu ponovo ugroženi, posebno, kaže u hrvatskoj i na Kosovu i Metohiji.

“Naše Udruženje je po pitanju sabornosti i jedinstva želi da svi Srbi, ma odakle da su budu zajedno, da se udruže i da zajedno rješavaju nagomilane probleme. Samo slogom, jedinstvom i sa jakom Srbijom koja će biti garant da ćemo to i uspjeti” naglašava Karišik.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske general Milomir Savčić kaže da je proslava Dana i krsne slave Srpske Krajine veoma je značajna, posebno u vremenu kada se stiče utisak da pojedini instrumentalizovani politički krugovi pokušavaju da ukinu značajne datume za srpski narod, poput 9. januara, Dana Republike Srpske.

Ali, kaže Savčić, mi se na to ne trebamo obazirati. On dodaje: “Mi dobro znamo kada se šta dešavalo i zašto se dešavalo. To treba da nastavimo da obilježavamo u skladu sa tradicijom srpskog naroda. Ova proslava, ovaj veličanstven treba da bude poruka i slika koja će otići u Republiku Srpsku da masovno i mi obilježimo nastupajući Dan Republike Srpske i Krsnu slavu Republike Srpske”.

Iz organizacionog odbora Udruženja “Zavet otadžbini” poručuju da će nastojati da obilježavanje Dana i krsne slave Republike Srpske Krajine preraste u tradiciju kao i proslava dana Republike Srpske, 9. januar.

BN TV

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Купујмо домаће

13.12.2015 11:24

Свака част РТВ БН што извјештава своје посјетиоце о Слави Републике СрБске Крајине и Републици СрБској Крајини. Док год се спомиње она постоји. Не заборавимо оно што смо имали а други нам отели. Из срца и душе неће моћи никада. Пренесимо то и нашим потомцима. То упућујем и на силу покатоличеним мојим Крајишницима.

ODGOVORITE
Name

re kupuj dom

13.12.2015 11:30

Malo morgen.

Name

Baja

13.12.2015 11:33

Kupis domace u Brckom domace je u Ravnim kotarima

Name

Re Kup domaće

13.12.2015 12:18

Ako ovako budete ujedinjeni kao do sada slavcete i dan republike Srpske i njenu slavu negdje izvan te republike i sjecati se kako je nekada bilo.

Name

Ante

13.12.2015 11:25

Molim vas je li bila ona sirotinja na traktorima zaveli ste narod i ostali su na cjedilu poginule ranjene uplakanu djecu majke a vi jos smijete se pokazati da nesto obiljezavate STIDITE SE.

ODGOVORITE
Name

Rajko

13.12.2015 14:32

Auuuu , gdje si ti pobjegao. Pa zašto taj skup nisi odrzao u Hrvatskoj ?

Name

zasto

13.12.2015 11:42

Zasto u Novom Sadu

ODGOVORITE
Name

Re Ante

13.12.2015 15:35

Pa vi ste ubijali te iste sto su bili na traktorima

ODGOVORITE
Name

srbin

14.12.2015 11:22

RSK zavek