Mali Amerikanci uskoro će učiti o Tesli

Teslina fondacija u SAD već godinama radi na tome da se poglavlje o Nikoli Tesli uvede u američki školski program, a njeni predstavnici ističu da Teslina popularnost raste iz dana u dan, i da mlađe generacije žele da znaju šta se tačno zbivalo u prošlosti na razvoju nauke.

Svijet 22.11.2015 | 16:46
Mali Amerikanci uskoro će učiti o Tesli

Već godinama, u Filadelfiji, osnivač i predsednik naučne fondacije Tesla, Nikola Lončar, pokuššava da ostvari zamisao da poglavlje o Tesli treba uključiti u sve šškolske udžžbenike za decu svih uzrasta, da bi se upoznali sa doprinosima tog velikog srpskog pronalazača koji je proveo veliki deo žživota i brojne izume ostvario bašš u ovoj zemlji, prenosi Glas Amerike.

U tim naporima mu pomažžu direktor Tesline fondacije Semjuel Mejson i predsednik studija Jecer Brajan Jecer

- Uvođenje Tesle u šškolski program verovatno je najveći projekat koji možžemo da uradimo za Teslu. Počeli smo saradnju sa jednom filadelfijskom šškolom pre dve godine da eksperimentalno napravimo program, prvo za nastavnike, a onda i za đake. Da bismo zainteresovali nastavnike i đake, organizovali smo putujuću izložžbu i radimo časove posle šškole - priča Nikola Lončar.

On dodaje da, na početku, nisu znali kakvo će biti reagovanje na uvođenje Tesle u šškolski program.

- Reakcije su fantastične i radimo jako puno promocija, odlazimo na razna mesta, sa izložžbom, sa raznim Teslinim eksperimentima, dovodimo razne govornike, sa raznih strana, tako da smo prilično zauzeti oko toga“ - navodi Lončar.

- Zaššto je Tesla sklonjen iz američke istorije? I Tesla i Vestinghaus treba da budu vraćeni nazad kao lideri Druge industrijske revolucije koja je izvedena u Americi - kaže on.

Nikola Lončar zaključuje da su se tom programu priključili mnogi stručnjaci koji su spojili tehnologiju i umetnost.

Kroz muziku, umetnost, vizuelne efekte, nove igrice na mobilnoj telefoniji, deca uče tehnologiju, fiziku, elektroniku…uče sve to i mnogo je laškše da sve to shvate“, navodi on.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

23.11.2015 11:50

Pa vidjećemo kakvu će mu biografiju, porijeklo i vjeroispovjest napisati i uz to da li će napisati kako mu je Tomas Edinson krao izume...američki skojevići se cijelo vrijeme trude da skroje po svojoj mjeri ono malo istorije što imaju.

ODGOVORITE