Upozorenje Moskve crnogorskom režimu

Moskva je ozbiljno zabrinuta zbog kursa Crne Gore prema ubrzanoj integraciji u Sjevernoatlantsku alijansu, kazao je zamjenik ambasadora Rusije u Crnoj Gori, Vladimir Gurko.

Region 19.11.2015 | 22:54
Upozorenje Moskve crnogorskom režimu

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Mehaničko proširenje Sjevernoatlntske alijanse prema Istoku, koje ne uzima u obzir interese svih država evroazijske zajednice, već je dovelo i nastavlja dovoditi do stavranja novih linija podjela, gaji psihologiju i obnavlja stereotipe hladnog rata.

Koristeći faktor spoljašnje prijetnje sa Istoka, NATO pokušava da se isturi na političku avanscenu evropske bezbjednosti, dokazati da samo Alijansa može da obezbjedi stabilnost. Vidimo da one zemlje, koje stupaju u blok odmah pokušavaju da probaju za sebe ulogu bočnih „država blizu fronta“, za koje je poterbna posebna zaštita.

Dakle, proširenje Sjevernoatlantske alijanse je , u stavri, vezano za traženje spoljašnjeg neprijatelja te je usmjereno na rekonstruisanje „gvozdene zavjese“ u Evropi, što je u suprotnosti sa samom idejom formiranja nove arhitekture bezbjednosti, koja bi omogućila stvaranje nedjeljive bezbjednosti za sve.

S obzirom na navedeno u Moskvi su ozbiljno zabrinuti zbog kursa Crne Gore prema ubrzanoj integraciji u Sjevernoatlantsku alijansu. Smatramo da stupanje Crne Gore u ovaj vojno-politički savez može ne samo nanijeti ozbiljnu dugoročnu štetu tradicionalno prijateljskom rusko-crnogorskim odnosima, već i dovesti u pitanje kompletan rad po formiranju opšteevropske arhitekture bezbjednosti. Pozivamo da se još jednom odmjere sve „prednosti“ i „mane“ ishitrenog pristupanje Crne Gore Alijansi.

Izvor: IN4S

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Cezar

19.11.2015 20:47

Za šaku dolara, to jest 15% Milo i Mile će prodati i rodjenu mater.

ODGOVORITE
Name

Riti

20.11.2015 06:45

O čemu ovaj rujo i koga on savjetuje, svaka čast Crnoj Gori cjelo balkan treba da sto prije udze u NATO.

ODGOVORITE
Name

Hm

20.11.2015 10:30

A šta će to izdobriti ako Balkan udje u NATO. Hoće li to garantovati sigurnost od terorističkih napada kao nedavno u Turskoj, prekjuče u Parizu i juče u Sarajevu?

Name

Ana

20.11.2015 19:08

KAKAV NATO, AMERIKA JE NAJVEĆE ZLO ČOVJEČANSTVA. SA NJIMA SE NE IDE NI U CRKVU. TERORIZAM JE AMERIKA PROIZVELA I SAD ISPAŠTAMO POSLJEDICE, A I RAT U JUGOSLAVIJI JE DJELO AMERIKE. TOLIKO DA SE NE ZABORAVI KO I ŠTA JE AMERIKA. NEKA AMERIKANCI IDU U SVOJU AMERIKU, A NE U CRNU GORU. MILA POD HITNO PROTJERATI IZ DRŽAVE KOJA NIJE NI BLIZU JEDNOG KINESKOG SELA.

ODGOVORITE