SzP ostaje u Savjetu ministara BiH

Izvršna vlast u Federaciji BiH još uvijek nije formirana, a ovih dana posebno se spekuliše o rekonstrukciji Vlade Federacije BiH i Savjeta ministara BiH. Stav najuticajnije bošnjačke stranke u BiH je jasan: SDA ostaje privržena Savezu za promjene na državnom nivou.

Bosna i Hercegovina 05.10.2015 | 17:00
SzP ostaje u Savjetu ministara BiH

Ove sedmice unutarstranački organi Stranke demokratske akcije (SDA) održaće sjednice na kojim će biti predočeni rezultati pregovora sa nekoliko političkih stranaka, između ostalih i Savezom za bolju budućnost (SBB) o formiranju koalicije na nivou entiteta Federacija BiH.

Generalni sekretar SDA Amir Zukić kazao je kako će organi stranke kroz diskusije zauzeti najoptimalniji, najkonkretniji i najefikasniji stav u vezi s načinom funkcionisanja vlasti u naredne tri godine kako bi se započeti proces reformi završio.

"Evidentno je da su se stvari u BiH pomakle i da idu ka boljem", rekao je Zukić.

Šef Kluba Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Asim Sarajlić nedavno je izjavio kako sa novim koalicionim partnerima iz entiteta FBiH može razgovarati i o kvoti na državnom nivou, ali kako se SDA neće odreći Saveza za promjene.

To je pokrenulo nagađanja da bi SBB, na čijem čelu se nalazi Fahrudin Radončić, mogao zamijeniti Demokratsku frontu Željka Komšića.

Zukić ističe kako SDA nikada nije nikoga tjerala i sklanjala iz vlasti, te da je Demokratska fronta iz Vlade Federacije BiH sama izašla.

"Dijalozi unutar organa vlasti trebaju da se vode na sjednicama, a ne slanjem saopštenja i stavova medijima putem kojih se šalju poruke kolegama iz vlasti. Mislim da to nije funkcionalan način rada", rekao je Zukić.

On dodaje da je SDA opredijeljena za Savez za promjene u Savjetu ministara BiH s obzirom na to da je Savez za promjene do sada pokazao da je opredijeljen za evropsku BiH.

"U BiH samo politički neuki ljudi mogu vjerovati da se samo jednom narodu može praviti dobro", kazao je Zukić.

Zukić nije htio ni potvrditi, a ni isključiti mogućnost isključivanja Demokratske fronte iz Savjeta ministara BiH.

"Nećemo nikoga tjerati. Ako neko osjeća da mu je tu tijesno i da ne može djelovati, to je već njegov problem, a ne problem SDA", zaključio je Zukić.

Simbolično je da je nedavno i zamjenik ministarke odbrane BiH, Emir Suljagić (DF), izjavio medijima kako smatra da Demokratska fronta treba izaći iz vlasti na svim nivoima.

Podsjećamo, vlast u Federaciji BiH u krizi je od djelimičnog izlaska Demokratske fronte iz Vlade Federacije BiH.

Izvor: Kliks

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

vrijeme kurve, fukare i budale

05.10.2015 19:31

Čović je istakao da je ulazak Radončića u vlast državni interes. Koja izjava! Ako je i od Ćovića, previše je.

ODGOVORITE