Dodik prenio najviše nadležnosti na BiH

Sredinom 1998. godine, u vrijeme prvog Dodikovog mandata legalizovane su zajedničke tablice, zastava i grb BiH, a zajednički pasoši i Granična policija 2000. godine.

Bosna i Hercegovina 05.10.2015 | 13:22
Dodik prenio najviše nadležnosti na BiH

Milorad Dodik, koji najviše u javnosti etiketira druge političare za prenos nadležnosti Republike Srpske na BiH, tokom svojih mandata najviše je radio na tome. Sredinom 1998. godine, u vrijeme prvog Dodikovog mandata legalizovane su zajedničke tablice, zastava i grb BiH, a zajednički pasoši i Granična policija 2000. godine.

U mandatu SNSD-a vršena je priprema ukidanja Vojske Republike Srpske koja će 2006. godine biti integrisana u Oružane snage BiH. U pripremama na ukidanju aktivno je učestvovao Dodikov minisatar odbrane general Manojlo Milovanović. U to vrijeme delegacije iz Ministrastva odbrane Republike Srpske bile su gostujuće u bazama NATO-a. Iz straha da ne bude uhapšen na nekom od evropskih aerodroma, Milovanović je predvođenja delegacija prepustio pukovniku Draganu Jeličiću.

Sredinom 1999. godine Republika Srpska je prekinula platni promet sa Srbijom, a ekonomisti su tvrdili da je privreda Republike Srpske zbog toga zabilježila gubitak od 20 odsto. Istovremeno je u Republici Srpskoj konvertibilna marka postala jedino sredstvo plaćanja.

Takođe, SNSD je potpisao Sporazum kojim su entiteti preuzeli obavezu isplata penzija za sve korisnike sa teritorije Republike Srpske. Kasnije je Vlada Republike Srpske nastojala dokazati da penzije treba isplaćivati tamo gdje su zarađene (FBiH), što i jeste univerzalno pravilo, ali je u suprotnosti sa potpisanim sporazumom. Izaslanik Dodikove Vlade učestvovao je u radnoj grupi za formiranje Suda i Tužilaštva BiH. Tada je napravljen Prijedlog zakona o Sudu BiH, ali nije prošao jer je SDS odbio ga podrži.

Željko Mirjanić, aktuelni predsjednik Kluba poslanika SNSD-a u NS Republike Srpske, nakon izbora 2000. godine postao je kopresjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH, i učestvovao u izglasavanju Zakona o Sudu BiH. SDS, koji je glasao protiv, podnio je apelaciju Ustavnom sudu BiH, koji je preglasavanjem utvrđeno kako je zakon ustavan.

Ustavni sud BiH je u junu 2007. godine objavio odluku da je dotadašnja himna Republike Srpske "Bože pravde" neustavna. Ista sudbina zadesila je i grb Republike Srpske. Zbog izgubljenih ovih ingerencija Republike Srpske, Dodik, kao premijer Republike Srpske, nije reagovao.

Dodikov SNSD je takođe u Predstavničkom domu Parlamena BiH 2002. godine glasao za formiranje prve policijske agencija na državnom nivou SIPA-e, koja je 2004. godine dobila policijska ovlaštenja.

(SB)

Komentari / 50

Ostavite komentar
Name

Milos

05.10.2015 11:26

Niko vece zlo Republici Srpskoj nije nanio nego Milorad Dodik!Vrijeme ce sve pokazati!?

ODGOVORITE
Name

Zeko

05.10.2015 12:05

Dodik je jedan gospodin koji zna sta radi. Narodi u BiH su zlo jer su poglupi.

Name

Ahmet

05.10.2015 12:30

Da ste braćo Srbi rahmetli Aliju Izetbegovića izabrali za predsjednika nebi vas ovoliko upropastio. Stara poslovica u našim narodima je "Niko te nemože upropastiti kao tvoj rođeni". Ja neznam imali iko na ovom svijetu da nas spasi od ovih naših spasitelja. Uništiše nas kao rasadu !

Name

DDD

05.10.2015 12:52

KAO NAJGORE STO JE DODIK UCINIO:PRODAO JE BRCKO I TAKO PREPOLOVIO RS NA 2 DIJELA!TO JE NAJVECE IZDAJNISTVO OD RATA DO DANAS!

Name

Zoran

05.10.2015 13:56

Sve sto je predao necemu vrijedi i nesto radi. Sto je ostalo pod njegovom kontrolom je pakao. Entiteti moraju usutupiti sve imalo ozbiljnije ingerencije jer obezvrjedjuju sve sto stignu.

Name

ReZeko

05.10.2015 18:57

Jesu poglupi, posebno oni sto su glasali za dodika, a zamisli koliko si ti glup kad kazes da je gospodin.

Name

Ilija

05.10.2015 19:21

pa to mu je najbolje sto je do sada ucinio!

Name

Beg

05.10.2015 11:29

Voli on svoju drzavu Bosnu i Hercegovinu samo malo se pretvara i dodvorio desnici u RS

ODGOVORITE
Name

ptica na grani

05.10.2015 11:32

Sve tacno.Samo lud i totalno blesav nece ovo potvrditi.Po meni od svega je gore sto su unistili zivote ljudi,ponizili i ojadili do krajnjih granica.

ODGOVORITE
Name

Nemanja

05.10.2015 11:32

Jedno je prenos nadleznosti na nivo BiH i tu je vjerujem Dodik bio onaj koji je gotovo sve prenio,ali ono drugo,vaznije,koliko je Dodik svojom politikom i pljackom sa tajkunima nanio stete Republici srpskoj!? O tome govori unistavaje institucija,sistema,pljacke,tajkuni,Bobar banka,Birac,Boska,Rafinerija,Mile Radisic,Nikola Tesla,Vucinic,Andric Grad...itd. Republika Spska je unistena iznutra!

ODGOVORITE
Name

Fikret

05.10.2015 11:33

Tablice na autima SDS nije dao da piše BiH.Dodik je to dozvolio i prešutio čak i taxi tablice, gdje prekršen i ustav BiH, jer ni policija nema zasebno tablice i zna se ko to moze imati u BiH. Ovo i opozicija treba upitat Dodika, a i ove u Federaciji, i rješenje je samo hapsiti one koji krše ustav BiH možda nije dobar, a da se prmijeni bio bi dobar!

ODGOVORITE
Name

Živjela ZORA

05.10.2015 11:36

Jeste Dodik glasao za formiranje SIPE 2002, ali nije glasao da SIPA 2004 dobije policijska ovlaštenja, ko je za to glasao? Time je SIPA postala nad policijska institucija u BIH...Šta je sa OSOM, Agenciom za kordinaciju policijskih tjela? Jel i to Dodik? Oružane snage pa formirane glasovima SDS-a, ne kaže niko da nije SNSD učestvovao u tome. Dajte jednom progovorite istinu o svemu... Prenos nadležnosti je i pad 13 zapadno krajiških opština 1995, je li i to Dodik, je li Dodik dao Dobrinju 1996. Uprskao je oko prenosa jasenovačke građe. Naravno i DGS. Himna i Grb-najveća greška je što je Republika Srpska od svog formiranja kopirala Srbiju, pa joj uzela i himnu i zastavu i grb, imamo sad svoju himnu, svoj amblem i svoju zastavu, šta nam fali malo li je. Mi nismo ostali bez himne i grba, ali ostali smo bez vojske... Zašto? Kriv Manojlo, malo sutra.

ODGOVORITE
Name

de

05.10.2015 11:49

Nemamo mi pare za vojsku ?

Name

Михаило Микћ

05.10.2015 13:06

Јадан је СРБски Народ заједно са Хрватима и муслиманима у БиХ. Њима су по наређењу М.З освајачи направили грб и заставу које не симболишу ни један народ. Да је било памети као што није најбољи грб за БиХ је двоглави бијели орао са круном који на својим грудима носи крст са четири с, хрватску шаховску таблу и муслимански полумесец. Заставу је требало направити из постојеће србске и хрватске тробојке које би биле обавијене зеленим ресама као бојом муслимана али и бојом слободе и независности. Све док не изумру бивши комунисти и њихова дјеца који су завадили народе бивше Југославије због својих личних интереса да би они могли тако да остану и даље на власти само сада под другим именом и националним симболима ни једном народу неће сванти и кренути на боље. Стварне промјене у садашњим "државама" бивше Југославије се могу очекивати тек после изумирања комуниста. Када комунистима буде смркло и када они као издајници свог народа оду на ђубриште историје где је њима припремљено мјесто од почетка тада ће народима некадашње Југославије сванути и они ће поново да живе заједно у миру и љубави не више као лажна браћа у лажном братству и јединству већ стварном пријатељству, јер "имати пријатеља вреднује је него имати брата" поготово брата Каинова соја. Прије тога не треба очекивати неке велике промјене, јер комунисти знају само попут пијавице и крпеља и други паразита да сишу крв из људи када се они за тијело залепи. Незнање народа и његова необавештеност и политичка неизграђеност омогућила је лоповима који нису глупи и зато за процењивање да се они наметну народу за вође као "политичари". Зато се без промјене народне свијести и одласком појединих политичара са власти ништа не постиже осим што "сјаше курте да узјаши мурте!"

Name

Zora kad zivi Milenko crkaje

05.10.2015 14:51

Ti sto pricas te gluposti oko SIPAe,i oko Dobrinje nemoj da se glupiras.SIPA,DGS i mnoge druge stvari Dodik je u periodu od 1998 do 2000 dogovorio.Dobrinju 4 i dio Dobrinje1 uzeli su federalci preko Amerikanaca,bez Dodika ali i bez SDSa 2001 godine.......Te zgrade taj blok nize BESTa i trznice,u ratu je bio nas.A u Dejtonu je linija nedefinisana ostala.I na kraju,zbog americkog pritiska taj dio je predat Kantonu Sarajevo.....Tako da ne mlatis.Ako volis Kosarca,Dodika ,Majkicevu,Dalibora Traparu Ljubisu Cosica i koga sve ne nemoj pravit gluposti provaljujuci se i svjesno lazuci.

Name

Cune

05.10.2015 16:30

Dodik dogovorio za DGS i SIPu a SDS glasao, kako to komentarisati? Kako komentarisati gasenje sluzbe drzavne bezbjednosti RS i formiranje OSE. Interesantno je kad je u pitanju Dodik da je on prenosio nadleznosti a kad je upitanju SDS onda je bio pritisak medjunarodne zajednice. Ako je Dodik dogovorio SIPU 2004 zasto joj SDS 2004 date policijska ovlastenja i prava da radi na citavom teritoriju BiH. Ako je Dodik 1999 dao Brko, 1996 SDS je dao Dobrinju i svojom politikom iselio narod iz dobrinje. Ne valjaju ni SDS ni SNSD. Dvije nesrece Republike Srpske

Name

re ptica na grani

05.10.2015 11:52

Da je on vodio brigu da mu narod ne bude gladan da radi da ima dohodak, da borci imaju više vrsta olakšica za život u svojoj RS i da im ne otima stečena prava ne bi bilo neki veći problema, a ovako sve je u toj vlasti njegovoj narod doživio dno dna.

ODGOVORITE
Name

top

05.10.2015 11:53

Tablice posebno. Niko ih nije ni tražio, a on je rekao tada da ih je dao onako "pride"!

ODGOVORITE
Name

Jaa

05.10.2015 11:56

OVAKO JE POTPISANA GRANIČNA SLUŽBA...Bili u Americi Dodik i Radišić (nije Mile) nego Živko. Tamo su dogovarali ko zna šta sve. Priča Radišić da nisu bili zajedno. Prvo je bio Dodik kod američkih službenika, a potom on. "Jedne prilike se sretosmo, Dodik izlazi, a ja ulazim. Kaže Dodik, ja sam dogovorio, a ti potpiši. ja idem gledati košarku... samo ti Živko potpiši", rijeći su Radišića, koji je u to vrijeme bio član Predsjedništva BiH iz RS, možda je tada bio i predsjedavajući. Čim smo ušli, nastavlja Radišić priču, meni odmah doniješe papir. "Ja nisma čitao . Potpisao sam kako mi je premijer Dodi i rekao",kaže Radišić i dodaje da je to bilo poslednjeg dana posjete Stejt departmentu. "Sve je bilo u redu dok nismo došli na aerodrom, a tamo poziv iz Kabineta iz Sarajeva. Šefe jesi li potpisao da se uspostavlja granična služba BiH, američka ambasada saopštila. Ja u čudu. Kažem nisam, demantujte to odmah...Ulazim u avion. Stigao i Dodik. Kažem mu ja sam potpisao što si mi rekao. On odgovara neka si... Posle se ustanovilo da je to bio potpis o uspostavljanju Granične službe, a Dodik nakon toga kada smo se vratili kaže što si potpisao...Ovo je bila ispovijest Živka Radišića na jednoj opuštenoj kafi u njegovom tadašnjem kabinetu u Banja Luci...

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

05.10.2015 12:01

Ma džabe vam sva ta priča, ne da narod svog kri*****ca. On je najbolji sin ovog naroda. Pitajte ono g**** Kuzmanovića.

ODGOVORITE
Name

Sejfo

05.10.2015 14:17

Zalosno

Name

lolo

05.10.2015 12:05

Sutra narod da se pita, narod bi Dodika izabrao za direktora SIPE, Škrbića za glavnog inspektora, a Špirića za direktora Uprave za indirektno oporezivanje. To vam je tako. Ovog puta nije zafrkancija.

ODGOVORITE
Name

BiH

05.10.2015 12:06

Svaka čast Dodiku on radi za drzavu koju voli i ne vidim tu nista sporno.

ODGOVORITE
Name

RS

05.10.2015 12:20

Nije ovo sve! Ali mi nije jasna nasa opozicija u RS iz kojeg razloga cuti o ovome ili kad prica to iznosi mlako.

ODGOVORITE
Name

Stara poslovica

05.10.2015 12:21

Jednom dezerter i izdajnik, stalno dezerter i izdajnik, samo se pretvara moj narode.

ODGOVORITE
Name

slavko

05.10.2015 12:32

A Milinic unio tel.u tuzilastvo i dopisivao se. Nesto ste ga brzo sklonili sa stranica portala. Dajte ga jos malo da vidimo kako laze. E moj Bosicu uvalio si covjeka u zatvor. U toj kafani gdje je on ljudima pricao,a ti prenio sada se gazda za glavu fata. Trebo te je nbaci i reci ti sve,a ne da ti prisluskujes sta ljudi pricaju u kafani. Objavite demokrate sa bn ovo ako imate petlju.

ODGOVORITE
Name

Iskreno

05.10.2015 12:35

Zaista nisam znao da je Baja toliki patriot svoje Drzave BiH a mi na njega drvlje I kamenje. Tako bi svaki trebao da se ophodi. Baja za predsednika BiH!

ODGOVORITE
Name

Njegoš

05.10.2015 12:36

Dodik i njegova stranka su 2005.godine sprovodili kampanju Vojsko Voljno,a sada se taj dezerter pojavljuje na proslavi Krsne slave VRS i srbuje...kakav je to licemjer..

ODGOVORITE
Name

Neko

05.10.2015 12:40

Miralem Dodik pravi Bosancero

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

05.10.2015 12:44

DODIK JE UVEO I DUPLE VJERSKE PRAZNIKE ZA MUSLIMANE, BOŠNJAKE ILI NEKE DRUGE NI SAMI NEZNAJU KAKO DA SE ZOVU. BAJRAMI I NEKE DRUGE HEFTE.!?

ODGOVORITE
Name

Re.zika

05.10.2015 13:07

Neka ti Znas kako se zoves. Nije Baja nista uvodio nego svako ima pravo da slavi svoj vjerski praznik. Ako ces po tome u Muslimana su Dva vjerska praznika a kod pracoslavaca nemoze se nabrojati.

Name

vs

05.10.2015 12:50

Briga Dodika za RS njemu su samo pare u glavi i gde sta da ukrade kleptoman je on narode...

ODGOVORITE
Name

Galileo

05.10.2015 13:10

Sve tacno.Za Ahmeta-Ovo sto Dodik nama radi,radio je vama Lagumdzija u dogovoru s istim....A to za Aliju-isto smece kao i Radovan.Kamo lijepe srecr da smo svi izabrali ekonomiju umjesto nacionalizma i podjela i mi i Bosnjaci i Hrvati.......Da smo se kao ljudi dogovorili umjesto rata da smo izabrali ekonomski uajednicki kompromis i prpsperitet,svi bi bolje prosli.Ovako,sami krivi sami se sprzili.Dodik,Lagumdzija,Covic.....to je samo slijed pogresnih dogadjaja u BiH.I pogresnih izbora....Narod ce imat kada da se kaje.BN molim vas objavite komentar moj...

ODGOVORITE
Name

Re

05.10.2015 19:44

Ti si najpametniji komentar dao. Sve su to ista govna, bez izuzetaka, samo sto je narod glup pa im prolazi sve. Kasno ce biti za kajanje, jer cemo uskoro biti ko Somalija.

Name

cikago

05.10.2015 13:24

Oprosti mi boze ako on predstavlja srpstvo pljackajuci sopstveni narod dodje mi da promjenim vjeru jer me sramota ovakvih Srba patriota koji se busaju u prsa a narod nema mu sta jede omladina odlazi .Sad su svi izdajnici jedino on Srbin......?????

ODGOVORITE
Name

papak

05.10.2015 14:45

Politicki diletant i ekonomski laik, osim ako se radi o vlastitom dzepu. Politicar za cardak i satora, za prasetinu i dobru sljivu, sa dobrom dozom samouvjerenja u vlastite plemenite namjere.

ODGOVORITE
Name

kiza

05.10.2015 14:50

Zasto gore navedenom gospodinu podizete rejting sa ovim i ovakvim komentarima. Treba ga jednostavno ignorisati, a ako narod ponovo glasa i gore naveni gospodin dobije vise od 10 % glasova zasluzili smo da nas sve kompletno pobije ali brzo da se vise ne patimo

ODGOVORITE
Name

rs ali pravi

05.10.2015 15:24

Pa on je postavljen da srusi RS.Svi znamo ko je radio sa ustasama da se stvori 3.NDH entitet,ko je dovodio papu u manastir gdje su poklana srpska djeca,ko se lize sa mudzahedinima i nacistima. Pa kakve taj bolesnik ima veze sa RS!!!! Jednostavno je tu da nas unisti i sve proda. Nece Ameri valjda da ga ruse i vode racuna kako Srbi zive....niti im je to posao niti su za to placeni.Sami trebamo izdajnike pohvatati i narod da im sudi!

ODGOVORITE
Name

mitar

05.10.2015 15:54

Nisam pristalica ni SDS-a ni SNSD-a, ali svi znamo da je prens nadležnosti od 1999 do 2006 uradjen od strane međunarodne zajednice nametanjem odluka. Svi znamo da su zastava, novac, pasosi, sud, tuzilastvo, SIPA, tablice itd. nametnuti. Besmisleno je pričati o nečemu na šta niko u RS nije imao ni uticaja ni mogućnosti da se suprostavili. Poenta je da danas kada nema pritiska međunarodne zajednice ne dolazi do prenosa nadležnosti i to dobrovoljnim putem.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

05.10.2015 17:54

Baš tako Mitre, samo što nisu nametnute od međunarodne zajednice, nego se nije moglo čekati da se lopovi sami dogovore. Dejton je samo mala dopuna/izmjena ustava RBiH. Bosna je suverena i nezavisna država, sastavljena od dva entiteta. Nešto kao dvije malo veće opštine. To što se u nas riječi predsjednik, ministar i slična imena dijele ljudima u rangu portira, ne znači da su dvije opštine zasebne države... Zajedničke institucije su oduvijek postojale/planirane i samo budala može misliti da pola države koristi drugu valutu, pasoše i slično. NIŠTA NIJE NAMETNUTO MIMO ZAKONA, SAMO SE MALO SAČEKALO DA SE LJUDI OHLADE OD RATA. To što mnogi bojkotuju svoju zemlju, hrane se zlom i mržnjom, to je već problem za mentalne institucije.

Name

mitar

05.10.2015 20:27

@Bosanac: Ja sam iz RS i samo me interesuje RS. Za BiH me baš briga i ona mi je nužno zlo. Moj komentar nije bio namenjen za BiH publiku nego za RS.

Name

JANKO

25.11.2016 06:37

@ MITAR Zaista jeste tako, ali ne zaboravi da je Dodik lažima kako su prenijeli nadležnosti napakovao SDS-u "izdaju". Klasična situacija u kojoj je lopovčina pokušavao da sa izvuče vičući "drž' te lopova". Zbog toga ovo treba ljudima pojašnjavati oko prenosa nadležnosti.

Name

muk

05.10.2015 17:08

Uživa sa grbače naroda, gdje mu stane tolika silna garderoba kada za ovih deset godina promjeni svaki dan novo uglancano odijelo, dok mu dosta građana ide bez večere gladno spavati.

ODGOVORITE
Name

cile

05.10.2015 17:21

Dok se vi bavite. Ko prenosi nadležnosti on prenosi zlato i pare ali ko ne prodje u masone. U izraelu ga ne primise

ODGOVORITE
Name

Direkt

05.10.2015 18:41

Dodik je kameleončina i licemjer samo takav. Više lica za svaku stranu po jedno i prilagođavanje drugima, da ne kažem dupeuvlakač.

ODGOVORITE
Name

Милићевић Саша

05.10.2015 19:12

Укидање динара као платежног средства у Републици Српској није жеља или воља додика него нешто што је предвиђеном Уставом Босне и Херцеговине или Анексом 4. Дејтонског мировног споразума. Тамо јасно и недвосмислено пише да ће се монетарна власт вршити за нивоа БиХ, а не са нивоа ентитета или кантона. Такво рјешење је прихватио Караџић, Милошевић,,, а не Додик.

ODGOVORITE
Name

Čekajući Olafa

05.10.2015 20:46

Dan D je sve bliži, ili možda sat. I Valentin je podigao obrve. Olaf nešto kasni.

ODGOVORITE
Name

DNK

05.10.2015 21:17

Ko o čemu dodik o poštenju!Nekad je ta priča prolazila ali više ne!

ODGOVORITE
Name

tacno

06.10.2015 08:46

Izdajnik u ratu izdajnik u miru, ratni profoter u ratu lopov i kradljivac u miru. Svercerski geni su cudo moji narode Srpski.

ODGOVORITE
Name

kgb

07.10.2015 08:10

Ma zabole njega za Republikom Srpskom.Pa narodu su napravili toliko zla vise nego ustase 1995.Narod se raselio , obolio posla nema natalitet u padu mortalitet u porastu ali bitno je da je on nezaposlenom sinu da kredit od 30000000 km a posten narod ne moze dignut pozajmicu od 1ooo km.

ODGOVORITE