Vlast nas vodi u bankrot!

Svaki treći stanovnik u BiH je zadužen, a tome je najviše doprinijela pogrešna ekonomska politika koju već godinama vodi vlast smatraju ekonomisti.

Bosna i Hercegovina 29.05.2015 | 22:48
Vlast nas vodi u bankrot!

Prekomjerna potrošnja, nedovoljna proizvodnja i sve veće zaduživanje vodi nas u bankrot upozorava ekonomista Hamid Alibašić.

"Mi se nalazimo u bankrotu! To moramo priznati htjeli ili ne. Mi smo odavno poprimili grčki sindrom. kad dolazi do bankrota? Kad ne može vlada da izmiri svoje obaveze, kada uzme kredit, kada nema redovan priliv sredstava iz kojih bi izvršavala svoje obaveze", kazao je Alibašić.

Veliki problem za privredu predstavlja neprestano zaduživanje smatraju ekonomisti, zbog čega krediti koje uzimamo od MMF ne mogu popraviti finansijsko stanje u zemlji.

"MMF nije nigdje riješio problem, pogotovo ako zemlja nema adekvatne politike i program. Ako zemlja ima adekvatnu domaću politiku, politiku ekonomskog razvoja da ta sredstva iskoristi za podršku domaće samostalne politike, onda je moguć pozitivan uticaj tih sredstava. Mi jednostavno nemamo nikakvu politiku, naša politika je od danas do sutra", kazao je ekonomista Milenko Stanić. 

Takođe, ekonomista Aleksa Milojević tvrdi da nas takva politika vodi u dužničko ropstvo: "To znači da ćemo mi raditi ovde za sto maraka i biti nezaposleni i vraćati dugove. Znači da ćemo biti robovi Evrope, robovi MMF, robovi vlastite Vlade. Nas niko drugi nije doveo u dužničko ropstvo nego domaća Vlada."

Iako zaduživanja nisu dobra, ona su ponekad neophodna smatra ekonomista Miladin Jovičić.

"Ako nemate sopstvenih izvora sredstava, vi se morate zaduživati. Nije naš najveći kreditor MMF,  nego Svjetska banka, pa Evropska banka za obnovu i razvoj, pa tek onda MMF. MMF ima najpvoljnije uslove, čak mnogo povoljnije uslove nego ruski kredit.Međutim problem je u tome što MMF traži određene uslove, sredstva su mu povoljna ali je rigidan kada je riječ o uslovima", pojasnio je ekonomista Miladin Jovičić.

Da bi se izvukili iz sve veće ekonomske krize neophodno je da vlast konačno počne sa donošenjem dugoročnih planove u oblasti privrede i sa ulaganjem u proizvodnju pa makar to bilo i iz kredita i tim putem ostvari profit zaključeno je u “Izazovima”.

BN TV

 

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

opa

29.05.2015 21:02

PA MI TJ NAROD SMO ODAVNO U BANKROTU SAMO SU U PLUSU POSTENI INTEGRAL NISKOGRADNJA I MG MIND

ODGOVORITE
Name

Boris

29.05.2015 21:03

Samo se vi drzite ovih đedova ko i dosad ... A mlade ljude ko pita ...

ODGOVORITE
Name

Mitar

29.05.2015 21:04

Sta bi se desilo da sds dodje na vlast? Sutra bi plate i penzije bile duplo vece ili???

ODGOVORITE
Name

re.mitar

30.05.2015 02:15

Desilo bi se da bi nova vlast godine trebala da sredi sta je ova korupciona vlast godinama narod pokradala a vidim da to takvima kao tebi nije smetalo pa zato I tako pitanje.

Name

smoluca

29.05.2015 21:21

Teorija i samo teorija...Oni koji treba da rade sta konkretno na poboljsanju stanja u drustvu su lopovi.Nista dok se ne iskorijeni lopovluk iz drustva.

ODGOVORITE
Name

mapetovci

29.05.2015 21:22

Sve goli stručnjak do stručnjaka, svi bili na nekoj od funkcija gdje si mogli pokazati šta znaju i umiju i pokazali su!!! Jedino steta, nedostaje Cenićka i ona voli pametovati,a bila ministar i isto pokazala šta zna i umije,a to je jedno veliko nista!To sto oni zbore bi znala i moja baba samo nije živa ,nikakav stručnjak a kamoli ekspert ne moraš biti! Budi šef pa digni neku fabriku iz pepela,to treba znati,lako je knjišku teoriju prosipati!!

ODGOVORITE
Name

dejanpd

29.05.2015 21:36

Odličan zaključak, ali kako, to nisu rekli?! Ako bi kredite ulagao u privredu SAD, a do sada je ulagao u javnu potrošnju, pa opet bolnice duguju stotine miliona, Rafinerija preko 500 miliona, Željeznica takodje, pa sve one podobne firme, koje kao prave nekakve reprograme koje ne placaju, pa Birač, Novoteks,...na sve strane dugovi, sve se to mora pokriti iz tekućeg priliva, kako redovnog tako i kreditnog, sam sistem, kada bi neko obrisao gumicom noćas sav tekući dug je takav da sutra nema dovoljno novca za tekuće rashode, nema kapaciteta privreda da pokriva rashode javnog sektora, naravno razlog su nerealno visoki troskovi administracije, ogroman aparat i ne prevelike, ali ipak tolike plate i ostala davanja u javnom sektoru da ih ova privreda ne moze pokriti, sto znaci, da bi proveli ideju o vraćanju RS na pravi kolosijek, oko 50% viska radnika u javnom sektoru, ukljucujuci i javna preduzeca, organizacije i ustanove, moralo bi biti otpusteno, sto je veliki, ali jednokratni trosak,a za preostale plate bi morale biti nize i to srazmjerne odredjenom poslu i normi, odnosno ucinku, sve dodatne naknade po osnovu odbora i dr. ukinuti, vozila, duplanje davanja, kao na primjer i prevoz i smjestaj i troskove odvojenog zivota, sto je nelogicno, tj. cista pljacka budžeta, te jos mnogo mjera za koje ne postoji volja vlasti iz razumljivih razloga, to bi znacilo izdaju svih onih koji su obezbjedjivanjem glasova dosli do radnih mjesta koja su prekobrojna, logicno je da kod nas polupismeni i siromasni narod nema ambicije kao na zapadu da se bavi privatnim biznisom, a i zasto bi rizikovao kada je sigurnost u javnom sektoru, niti sta rade, niti kome polazu racune, niti ko kome moze sta, a plate iznad prosjeka, mada je i prosjek smijesan, imajuci u vidu nesrazmjer plata na osnovu kojih se dolazi do istog. Zakljucak, Nije papak nastao praskom, nego evolucijom, počeci su na izbornim mjestima, pa lokalni činovničići, a tek kasnije trgovina foteljama, da bi se doslo do trgovine skupstinskom vecinom na taj nacin, sistem je slozeni skup totalno razlicitih cinilaca, ali svi imaju zajednicki interes, na zalost, taj intees se ne poklapa sa interesom 90% naroda u RS.

ODGOVORITE
Name

Marco Polo

29.05.2015 21:43

Mi smo vec u duznickom ropstvu!I bicemo sve dok su nam inspekcije i sudstvo korumpirano.Dok oni ne budu radili svoj posao kako treba , nit cemo imati ozbiljne investitore nit se mozemo nadati necem boljem.Moze nama doci i Mercedes,Siemens,Ikea il ko zna vec. Kad shvate,da mogu da prijave radnike na 4 sata i na minimalac (bez obzira sto je on inzinjer ili ekonomista),da mogu da prijave jednu smjenu,a drugu ne moraju...nit RS imati novca,nit ce nama biti bolje.Sve, ovo sto gospoda ,pricaju je zamajavanje naroda i njihova licna promocija.

ODGOVORITE
Name

Marco Polo

29.05.2015 21:44

Mi smo vec u duznickom ropstvu!I bicemo sve dok su nam inspekcije i sudstvo korumpirano.Dok oni ne budu radili svoj posao kako treba , nit cemo imati ozbiljne investitore nit se mozemo nadati necem boljem.Moze nama doci i Mercedes,Siemens,Ikea il ko zna vec. Kad shvate,da mogu da prijave radnike na 4 sata i na minimalac (bez obzira sto je on inzinjer ili ekonomista),da mogu da prijave jednu smjenu,a drugu ne moraju...nit RS imati novca,nit ce nama biti bolje.Sve, ovo sto gospoda ,pricaju je zamajavanje naroda i njihova licna promocija.

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

29.05.2015 22:08

To su stvari jednostavne kao pasulj bez mesa. Kad banditi vode državu onda je situacija kao što jeste. Stara narodna kaže, pruži se koliki ti je jorgan. Ovdje nepismene budale hoće ići ukorak sa najrazvijenijim državama svijeta što se tiče potrošnje. Samo inženjeri mogu spasiti ovu državu. Ali ih prvo ovi mutavi, većinom iskvareni stanovnici ove septičke jame moraju dovesti u poziciju da su vlast. A ne nekakva Željka Cvijanović, Milorad dodik, Tegeltija i ostala ekipa lopova, nepismenjaka i podlaca da vodi državu. Uništeni smo u potpunosti. U znanju zaostajeno za spomenutim državama hiljadu godina.

ODGOVORITE
Name

Milicija

29.05.2015 23:05

Mora do'i do bankrota kada banke kreditiraju tajkune NOVA BANKA prati Milu Radisica koji je u bjekstvu , treba u zatvor kako Mile Radisic tako i onaj ko mu daje kredite!

ODGOVORITE
Name

boravisna taksa u RS

30.05.2015 04:36

Pritisni poslodavca, seljak, svo stanovnistvo, to radi ova vlast, kao da smo se nakrali od drzave, pa da nam uzme i svi smo popucali. Svi smo bili u oporavku poslije rata, a vlast uzjasila svom snagom.

ODGOVORITE
Name

marko samardzic

30.05.2015 05:54

Svi smo mi vlada,samo pricamo,optuzujemo,a niko nista da promjeni!Svi u revoluciju za bar malo bolji zivot!!!

ODGOVORITE
Name

posjetilac

30.05.2015 05:57

U Aleksino vrijeme smo radili za sto maraka!

ODGOVORITE
Name

Tamo Daleko Breee

30.05.2015 06:05

Ma super je i ovako… Umesto velike Srbije dobismo bre nekoliko Srpski zemalja… A bankrotirajte jednom sta cekate da i to dozivimo jer ste nam dosad svasta priredili...

ODGOVORITE
Name

Danko

30.05.2015 06:19

Za našu bijedu nije nam kriv ni Dodik ni SDS ni Bakir, nego naš podanički mentalitet. Draže nam je blejati iz naših nacionalno-religijskih torova, kako nam je loše, nego prelomiti u sebi, otkačiti nacionaliste, hodže, popove i stvarati nomalno građansko društvo. Nema nam sreće ni napretka bez evropske Bosne i Hercegovine.

ODGOVORITE
Name

ozren

30.05.2015 08:08

Sta taj Milojević prica znamo sta je radio u njegovo vrijeme.

ODGOVORITE
Name

rodjo

30.05.2015 10:37

Za pametnjakovice.U Cenickino vrijeme nije bijo prodan Telecom i na kontu je bilo i par stotina milijona tj pozitivno su poslovali.U vrijeme Alekse si za 100 KM mogao vise kupiti nego sad za 1000 KM.Problem su cijene,kao da zivimo u CH, ko diktira?Uvoznicki mafijaski lobi ....itd.

ODGOVORITE