Počinje bitka za “Željeznice RS”

Vršilac dužnosti generalnog direktora "Željeznica Republike Srpske" (ŽRS) Dragan Savanović rekao je da u narednom periodu predstoji borba za opstanak "Željeznica" koja podrazumeva pokriće gubitaka i pripremu za restrukturiranje, o čemu je postignut sporazum s većinskim vlasnikom.

Republika Srpska 13.05.2015 | 08:05
Počinje bitka za “Željeznice RS”

Savanović je istakao da je s Vladom Republike Srpske postignut dogovor o angažovanju konsultantske kuće, koje će ići preko Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, te da se, najverovatnije, radi o konsultantskoj kući koja te poslove trenutno obavlja za potrebe "Željeznica Srbije".

- Restrukturiranje u svakom slučaju podrazumeva imovinsku, pravnu, ekonomsku, organizacionu i tehnološku reorganizaciju preduzeća - rekao je Savanović na prijemu za novinare povodom obeležavanja krsne slave ŽRS, Svetog Vasilija Ostroškog.

Prema njegovim rečima, sada predstoji saniranje obaveza i dugova, te rešavanje viška imovine, a, prema novoj organizaciji, i prekvalifikacija radnika, zapošljavanje novih kvalifikovanih radnika i otpuštanja uz odgovarajuće otpremnine.

Govoreći o presudi Vrhovnog suda o isplatama dugovanja prema radnicima koja prelaze 20 miliona maraka, Savanović je rekao da će se sačekati ishod apelacije Ustavnom sudu i da je u međuvremenu poslat zahtev za odgodu plaćanja.

Predsednik Nadzornog odbora "Željeznica RS", Ratko Đuričić, rekao je da se položaj ŽRS ne razlikuje od položaja ovakvih firmi u okruženju i da su u istim problemima.

- Imamo dva nivoa reformi. Prvi je da se moramo dovesti u stanje optimalnosti i organizovati se tako da sistem ne proizvodi trošak, a drugi nivo jeste prilagođavanje evropskom konceptu. Moramo uvesti konkurenciju u transportni mod i liberalizovati tržište - naveo je Đuričić.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

ŽIKA Ž

13.05.2015 06:15

DNS JE DOBIO BITKU SA ŽELJEZNICAMA REPUBLIKE SRPSKE. POTUKAO JE ŽELJEZNICE DO ŠINA, NEMA IM OPORAVKA!

ODGOVORITE
Name

Lapsus Linguae

13.05.2015 06:39

Čemu služi uprava te firme ako im je potrebna konsultantska kuća?!!! Dovedu i postave klipane na direktorska i visoka šefovksa mjesta a onda navodno traže druge ljude koji navodno imaju mozga da rade posao umjesto njih. U pitanju je ništa drugo nego novo pranje novih para iz budžeta preko tih konsultantskih kuća. Sve će ovdje i dalje propadati dok je na vlasti spomenuta korupcija i negativna selekcija i milorad dodik kao oličenje iste. Mnogi koji nisu ni za čuvanje ovaca našli su uhljebljenje u politici i staklari. A onda se hobotnica zla širi po bazi.

ODGOVORITE