Uništavanje rijeke Ugar

U kanjonu rijeke Ugar i njene pritoke Ilomske, izgrađene su tri minihidroelektrane, a u planu je gradnja još tri. Dosadašnje iskustvo pokazalo je da se investitori ne pridržavaju propisa i dozvola prilikom gradnje, što se vidi i na terenu.

Republika Srpska 25.04.2015 | 21:26
Uništavanje rijeke Ugar

Članovi ekoloških udruženja iz Banjaluke i Kneževa obišli su srednji tok Ugra i na licu mjesta se uvjerili da je ova rijeka u potpunosti devastirana gradnjom minihidroelektrana.

Najavljuju odlučniju borbu za spas Ugra.

Prvobitna snaga MHE Novakovići, na koju je koncesiju dobilo preduzeće „Eling-Inženjering“ iz Teslića iznosila je 2,5 MW i propisana je izgradnja vodozahvata „tirolskog tipa“.

Međutim, filijala austrijskog Kelaga, EHE doo Banjaluka, koja je preuzela koncesiju, izgradila je branu tzv „bočnog tipa“ koja je viša i zahvata veću količinu vode, i nije u skladu sa ekološkom dozvolom, To je u februaru ove godine utvrdio i republički ekološki inspektor i naložio promjenu tipa brane, odnosno izgradnju riblje staze.

Predstavnici austrijsko-slovenačkog koncesionara ne žele da stanu pred kamere i odgovore na naša pitanja. U šturom saopštenju kažu da će uraditi sve što je naloženo rješenjem inspekcije. Osim toga, tvrde da su tirolski i bočni tip brane isti, što je daleko od istine.

Kelagovi predstavnici u RS očito se osjećaju zaštićenim, jer im resorna ministrarstva u Vladi Srpske gledaju kroz prste. Tako su se oglušili i na nalog JU Vode Srpske, koja ih je obavezala da naprave hidraulično slapište, što nisu učinili ni nakon godinu i po dana.

Gradeći drugu MHE, Zapeće, koja je trenutno u probnom radu, austrijsko-slovenačko-banjalučki investitor je u potpuno devastirao korito rijeke Ugar, uništavajući bezočno sav živi svijet u njoj.

Predstavnici Centra za životnu sredinu iz Banjaluke, koji imaju zavidno iskustvo u borbi za očuvanje riječnih tokova, osim bitke za Sutjesku i Sanu, u svoj kalendar aktivnosti namjeravaju da uvrste i rijeku Ugar, za koju smatraju da je ozbiljno ugrožena.

Ističu da riblje staze na branama MHE u praksi nigdje ne funkcionišu, pa tako ni na Ugru, i da nadležne institucije treba hitno da reaguju.

Udruženje za zaštitu prirode i prirodnih rezervata Kneževo najavilo je da će kod inspekcijskih organa i nadležnih ministarstava insistirati na dosljednoj primjeni propisa kada je riječ o MHE Novakovići. Takođe ističu da će se protiviti daljoj gradnji MHE u donjem toku rijeke Ugar.

(BN TV)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

inspekcija

25.04.2015 21:34

A da treba srušiti kucu nekom grotnjaku odmah bi inspekcija reagovala. Ovako ništa

ODGOVORITE