Sjećanje na Prvu sembersku brigadu

Na gradskom trgu u Bijeljini obilježeno je 23 godine od formiranja Prve semberske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske, koja je u odbrambeno-otadžbinskom ratu dala 139 boraca i u kojoj se tokom rata borilo više od 5.000 vojnika.

Republika Srpska 12.04.2015 | 19:49
Sjećanje na Prvu sembersku brigadu

Iz Organizacionog odbora obilježavanja godišnjice Brigade podsjećaju da je Prva semberska laka pješadijska brigada u aprilu i maju 1992. godine bila stacionirana u Brčkom, a potom je, po odluci Istočno-bosanskog korpusa Vojske Republike Srpske, dobila zonu odgovornosti na Majevici.

Prvi načelnik Štaba Prve semberske lake pješadijske brigade Đoko Pajić rekao je Srni, ispred Organizacionog odbora čiji je predsjednik, da je ova brigada učestvovala u odbrani srpskog naroda u Semberiji, na Majevici i u Posavini, kao i u slavnoj akciji "Koridor".

On naglašava da je ova brigada uspješno branila i odbranila pravac Tuzla-Lopare-Čelić, za koji je rekao da je bio trn u oku takozvanoj Armiji BiH.

Pajić podsjeća i da su pripadnici takozvane "Patriotske lige" i "Zelenih beretki" samo nekoliko dana prije osnivanja ove brigade u Bijeljini "pokušali da unište srpski narod".

"Krenuli su od Bijeljine, gdje su podigli barikade. Mi smo na samom početku dali značajan doprinos u deblokadi grada i razbijanju tih paravojnih formacija, spontano se formirajući u Prvu sembersku", rekao je Pajić.

Ispred Centralnog spomen-obilježja na gradskom trgu biće položeno cvijeće i vijenci poginulim borcima ove brigade, a poštu stradalim saborcima i svim poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu odaće njihovi saborci bijeljinske regije, porodice poginulih, predstavnici gradske vlasti i građani.

Izvor: SRNA

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Гојко, Република Српска

13.04.2015 17:25

Јунаци велико Вам хвала и вјечна слава што сте одбранили нашу једину Републику Српску.

ODGOVORITE