Sve je više turista koji posjećuje Hercegovinu

Strani i domaći turisti u sve većem broju obalaze Trebinje gdje imaju priliku da obilaze vjerske objekte, posjećuju vinarije, uživaju u prozvodima hercegovačkih domaćina, ali i da sa prefosionalnim vodičima šetaju kroz netaknute dijelove prirode.

Republika Srpska 30.03.2015 | 20:10
Sve je više turista koji posjećuje Hercegovinu

Siniša Kunić iz Trebinja, nekoliko godina bavi se posebnom vrstom turizma, koja obuhvata lagane šetnje kroz netaknutu prirodu, što je posebno interesantno strancima, koji u sve većem broju obilaze centra istočne Hercegovine.

Razvoj ove grane turizma prepoznali su u USAID i Amerčkim ambasadama u Sarajavu i Zagrebu, koje su podržale projekat “Međuentititeska saradnja u svrhu očuvanja zajedničkog prirodnog i kulturno-istorijskog naslijeđa”.

“Radi se o tome da smo sa organizacijma iz Federacije napravili jednu saradnju koja je sponzorisana. Odobrili su mi da obilježim dvije staze na Bijeloj gori, dvije planinarske staze, da napravim EKO WC za planinare koji tuda prolaze, da bude razmjena djeca iz Federacije u RS i obrnuto”, kaže Siniša Kunić iz organizacije “Šetaj sa mnom”.

Pored dnevnih obilazaka, takozvane "hajking ture" po prirodi mogu trajati i po nekoliko dana, a sve se odvija pod vedrim nebom i u predjelima koja ljudska noga rijetko obilazi. Kunić gostima nudi mogućnost da noće u šatorima, dok je posebno zanimljiva izgradnja improvizovanih skloništa.

“To je jedina vrsta turizma koja je u porastu. Onaj klasični turizam, more, sunčanja, to je u stagnaciji ili čak u opadanju. Turizam koji bilježi porast je turizam prirode, šetanje kroz prirodu, planinarenje –hajking, traking, taj autor turizam. To je sve popularnije, pogotovo ova naša regija bogata sa tim BiH, Crna Gora, to je bogato sa tim prirodnim ljepotama. To je njima još nedirnuta priroda, strašno zanimljivo. Kada dođu pa vide, čobane, ovce pogotovo kada dođu pa se popnu pa vide kulu iz austrijskog perioda. Zanimljivo je zato što imamo taj spoj prirodnog i kulturno-istorijskog nalijeđa”, dodaje Kunić.

I turistički radnici smatraju da ovaj vid turizma ima veliku perspektivu.

“Mislim da je ovaj projekat što je Siniša pričao veoma interesantan za cijelu regiju Hercegovine i za područje Trebinja, pogotovo. Mislim da će strani turisti imati opširnu ponudu što se tiče toga da uživaju u netaknutoj prirodi, osim što Trebinje nudi hotelijerstvo i cijelu gastro ponudu, stiže neka nova ponuda zanimljivija i mislim da će ovaj projakt biti uspješan u budućnosti”, navodi turistički radnik Mirko Stanković.

U šetnja okolinom Trebinja zanimljive su Rusima, Švajcarcima, Amerikancima, kao i znatnom broj gostiju iz svih krajeva bivše Jugoslavije, koji se odmaraju na crnogorskom ili hrvatskom primorju.

Svima njima posebno je interesantno što imaju mogućnost da u istom danu budu na nadmorskoj visini od 1.800 metara, a potom se u popodnevnim časovima kupaju u moru.

(BN TV)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

MiraISA

30.03.2015 18:17

Sve se može kad se hoće...

ODGOVORITE
Name

Motika

30.03.2015 18:59

E sa cime se vi zanosite jadna majko.Pa ocistite korov zemlje oceve i gajite plemenito bilje a ne bacajte ublehe svijetu.Radite nesto neradnici.

ODGOVORITE
Name

Turista

30.03.2015 19:14

Ma da, vi cete da sedite i cekate strane turiste da dodju donesu lovu a vi da im je uzmete .E jako ste pametni.

ODGOVORITE
Name

Sale

30.03.2015 20:45

Bravo Sinisa! Nastavi biti kreativan i ne obaziri se na ove "motikare" sto im ništa nije u redu i sve kritikuju ;)

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

30.03.2015 20:45

Da, svi odreda dolaze avionom i slijeću na trebinjski aerodrom. Vlada Srpske razmišlja o proširenju aerodroma u Trebinju, pošto postojeći ne može da zadovolji frekvenciju avionskog saobraćaja.

ODGOVORITE
Name

Dragan

31.03.2015 04:09

Siniša bravo i sve čestitke!!!

ODGOVORITE
Name

mi sami

31.03.2015 05:26

Ako uvedete redovno sluzenje vojnog roka jos ce se vise povecati broj turista u Hercegovini.Posebno u Bileci.Ja sa kampovao puna cetiri mjeseca...

ODGOVORITE