Započnite borbu protiv celulita

Uklanjanje "pomorandžine kore" sa kritičnih delova tela zahteva disciplinu i upornost, najefikasniji su estetski tretmani.

Moda i ljepota 28.03.2015 | 21:08
Započnite borbu protiv celulita

AKO ste jedna od 80 odsto žena koje na kritičnim mestima na telu imaju celulit, krajnje je vreme da "ispeglate" neravnine na koži. Bilo da se "pomoradžina kora" nalazi na butinama, listovima, sedalnom delu, stomaku ili donjem delu leđa, na raspolaganju su razne metode za njeno uklanjanje. Od promenjenog načina ishrane, uzimanja više tečnosti, masaže, prirodnih preparata, svako može da izabere najbolje rešenje.

Za početak pokušajte jednom nedeljno da pripremite voćni napitak od sveže ceđenog soka od četiri velika grejpa, tri limuna i narandže, koji ćete razrediti sa dva litra negazirane vode. Pijte tokom dana. Agrumi pomažu u razgrađivanju masnoća i podstiču mršavljenje.

Pomoći će i ako ujutru, natašte, umesto šoljice kafe, koja je jedan od glavnih krivaca za pojavu celulita, popijete čašu tople vode u koju ste iscedili sok od jednoga limuna.

OSLOBAĐANjE TEČNOSTI

Izbacite višak tečnosti iz masnih ćelija. Na taj način drastično se smanjuje zadržavanje vode u lipidnom sloju. Iz ishrane izbacite so, pijte mnogo vode, a u jelovnik uvrstite prirodne diuretike kao što su celer, špargla, brusnice, mirođija.

HIDRIRAJTE KOŽU

Celulit izgleda mnogo gore na dehidriranoj koži. Zdrave masnoće hidriraju kožu, jer podstiču tečnost da se zadrži u ćelijama kože, a ne u masnim. Zato, jedite koštunjavo voće, semenke, masline i sve masne ribe, naročito lososa.

ESTROGEN

Ovaj hormon utiče na stvaranje celulita jer podstiče stvaranje masnih ćelija i zadržavanje tečnosti. Jedna od najvažnijih namirnica u borbi protiv celulita je seme lana. Lan sadrži fitoestrogene koji normalizuju previsok nivo estrogena. Dodajte ga u musli ili ovsenu kašu. Takođe, malu količinu fitoestrogena imaju i brokoli, kelj, kupus i prokelj.

KREMA

Krema od bršljana protiv celulita se priprema tako što se u 500 g svinjske masti doda po 50 ml tinkture lista bršljana, 50 ml ulja čičkovog korena i 50 ml ulja od cvetova nevena. Smesu zagrejati na 70 stepeni i uz stalno mešanje dodati 50 ml otopljenog pčelinjeg voska. Gotovu smesu razliti u posudice i dobro zatvoriti. Svako veče pre spavanja namazati kremu na delove tela zahvaćene celulitom i masirati po 15 minuta.

CELER

Ova lekovita biljka pomaže protiv slabe cirkulacije i zadržavanja viška tečnosti u telu, poboljšava prokrvljenost potkožnih tkiva, topi celulit. Može da se uzima kao salata, najbolje u kombinaciji sa jabukom, ali i kao sok. Narendajte koren celera i dve šargarepe, prelijte sa 200 ml vruće vode i dodajte sok od jednog limuna. Poklopite i ostavite da prenoći. Sutradan procedite kroz gazu, podelite u tri doze i popijte tokom dana.

MASAŽA

Preporučuje se svakodnevno masiranje posle tuširanja, kremama ili uljima koja sadrže bršljan, ruzmarin, žalfiju, čempres ili kesten. Kremu najmanje desetak minuta utrljavajte na problematične zone laganim i kružnim pokretima. Za bolji efekat preporučuje se zamotavanje u foliju.

Recimo, skuvajte domaću kafu, soc prohladite i pomešajte sa dve-tri kašike maslinovog ulja. Stavite na problematična mesta i zamotajte celofanskom folijom. Držite 15 minuta, do pola sata, pa operite mlakom vodom. Na kožu namažite neku anticelulitnu kremu.

KAFA

Kofein potpomaže razgradnju masnih naslaga koje stvaraju karakterističnu pomorandžinu koru, podstiče metabolizam i protok limfe. Mlevenu kafu možete dodati u gel za tuširanje, pa dobijenu mešavinu naneti na delove tela zahvaćene celulitom. Kružnim pokretima masirajte nekoliko minuta. Isperite naizmeničnim mlazovima vruće i hladne vode.

ZELENI I BELI ČAJ

Zeleni čaj je idealan u borbi protiv celulita, i za mršavljenje, jer ima diuretska svojstva, ograničava apsorpciju lipida i bogat je antioksidansima. Ako ne volite intenzivnu aromu zelenoga čaja, izaberite zeleni čaj sa dodacima voćnih ukusa ili se odlučite za beli čaj, koji nema tako naglašen ukus.

VODA

Treba popiti šest do osam čaša vode dnevno. Gaziranu vodu pijte u manjim količinama, jer je bogatija solima i pospešuje zadržavanje vode u organizmu, ali je u manjim količinama dobra, jer sadrži dragocene minerale.

ĐUMBIR

U biljni čaj dodajte pola čajne kašičice sveže rendanog korena đumbira. Đumbir podstiče izlučivanje štetnih materija.

MEZOTERAPIJA

Mnoge žene, nažalost, ma koliko bile uporne u nastojanju da se oslobode pomorandžine kore, neće to uspeti same, bez primene estetskih metoda.

U rešavanju problema celulita mogu da pomognu procedure koje koriste radiofrekventnu energiju i ultrazvuk, ali i noviji tretmani - mezoterapija i lipomasaža. Osim što će se na ovan način razgraditi lokalizovane masne naslage, ovim postupcima će se poboljšati cirkulacija u tkivu koje je prožeto celulitom, limfni tok i tonus kože, i preoblikovaće se telo. Terapijom akustičnim talasima, na primer, postiže se poboljšanje u elastičnosti kože za 110 odsto, što su potvrdile i studije rađene u Švajcarskoj, Nemačkoj i Americi. Istovremeno dolazi do sagorevanja depozita masti i smanjenja obima na ugroženim podučjima.

Izvor: Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar