Opštine sa jednocifrenim brojem rođenih

U Republici Srpskoj šest opština ima jednocifren broj novorođenčadi u prošloj godini, podaci su Javnog fonda za dječiju zaštitu Srpske.

Republika Srpska 28.01.2015 | 08:01
Opštine sa jednocifrenim brojem rođenih

U Istočnom Kupresu u 2014. rođene su samo dvije bebe, a godinu ranije četiri. u Novom Goraždu rođene su četiri bebe, lani 10. U opštini Jezero su 2014. godine rođene četiri bebe, a samo godinu ranije ova opština je imala 14 novorođenčadi.

U Trnovu je prošle gpdine rođeno sedam beba, godinu ranije devet, dok je broj novorođenih u Kalinoviku devet, a lani 12.

Jednocifren broj od devet novorođenčadi ima i opština Istočni Stari Grad, ali u ovoj lokalnoj zajednici to je povećanje u odnosu na godinu ranije, kada su rođene četiri bebe.

Portparol Fonda Marko Milisav rekao je Srni da su ovo podaci dobijeni na osnovu podnesenih i ostvarenih zahtjeva za pravo na pomoć za opremu novorođenčeta u 2014. godini u 60 lokalnih centara za socijalni rad.

"Može se očekivati da broj rođenih u Republici Srpskoj 2014. godine bude jednak ili nešto viši u odnosu na prethodnu godinu, u kojoj je ovo pravo ostvareno za 9.661 novorođenče", ističu u Fondu za dječiju zaštitu.

Kao ohrabrujuću, u Fondu izdvajaju činjenicu da se broj novorođenčadi povećao u opštinama Republike Srpske sa manjim brojem stanovnika kao što su Krupa na Uni, Kostajnica, Mrkonjić Grad, Šipovo, Bratunac, Han Pijesak, Istočno Novo Sarajevo, Sokolac i Ljubinje.

Najveći grad Republike Srpske Banjaluka prošle je godine postala bogatija za 1.824 bebe, slijedi Bijeljina sa 833 novorođenih, Prijedor u kojem su rođene 524 bebe, Doboj sa 510 novorođenih u prošloj godini, Zvornik sa 339 novorođenih i Trebinje u kojem je rođeno 239 beba.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

imam 28

28.01.2015 07:09

Imam 28 godina, nemam stan ni kuću, ni novca, a samim tim nisam u mogućnosti niti da se ženim niti ću u dogledno vrijeme biti, male su šanse da ću ikad i imati. Ovakva je situacija kod većine moje generacije, zato se nemojte čuditi što narodi izumiru. J**ala vas EU, ratovi.

ODGOVORITE
Name

blbl

28.01.2015 07:17

Mora biti ovako kada od dvije kuce i stale pravimo "opstine". Samo se dodaje predznak "istocno" i ako postoje samo dvije kuce kao rafo da imamo vise opstina i kao da eto nismo sa "onima tamo" a sto sve to izgleda tragicno i smesno to ne brine nikoga.

ODGOVORITE
Name

marija

28.01.2015 07:50

Strasno ,strasno ....al`ipak mislim omladina treba da formira porodice bilo je i gorih vremena kada je dnevnica bila kg kukuruze pa su imali i po petoro i vise djece.

ODGOVORITE
Name

mojsije sa istoka

28.01.2015 07:52

Ni tvoj ni moj deda sa 28 god nisu imali to sto ti zelis pa vidi koliko su djece imali, nego sad je drugo vrijeme nemoj da djete radi nego daj mu kompijuter i igrice cim se rodi

ODGOVORITE
Name

burza

28.01.2015 08:59

Ja imam 29 godina ne zaposlen sam,nadničarima na sreću moju oženio sam suprugu koja radi. Imamo dvoje djece. Narodu treba da bude jasno da političare ni jedne ni druge narod ne zanima ni sta ce da bude sa narodom ni sa RS ovo je samo mazanje i bacanje prašine jadnom glupom narodu koji treba da gleda svoja posla. Svi ostavili zemlju sada gladuju bitno da su otišli živjeti u grad i tamo im je jedino zanimanje podstanar.

ODGOVORITE