Trebinje: Mahinacije oko autobuske?

Nakon stečajnog postupka, nekadašnja trebinjska Autobuska stanica nedavno je prodata pod sumnjivim okolnostima. Radnici tvrde da je stečaj proveden nezakonito, te da do prodaje nije smjelo ni doći, a u cijelu aferu umiješano i pavosuđe.

Republika Srpska 24.01.2015 | 21:16
Trebinje: Mahinacije oko autobuske?

Radnik trebinjske Autobuske stanice i bivši predsjednik Sindikata ovog kolektiva, Vaso Bašić, tvrdi da ilegalna prodaja Autobuske stanice ne bi bila moguća da u Okružnom privrednom sudu u Trebinju nema elemenata organizovanog kriminala.

"To ne tvrdim samo sad, to tvrdim dugi niz godina, a šta je prelilo čašu: četvrtog 12. 2014. godine u Trebinju se desio jedan strašan zločin, tada je u nezakonitoj licitaciji u nezakonitom stečajnom postupku, u centru grada Trebinja, u prvoj gradskoj zoni, prodato je 9 hiljada 350 metara kvadratnih građevinskog zemljišta. Od toga je 2 hiljade 100 metara kvadratnih poslovnog prostora, i sve je prodato za mizernih 362 hiljade maraka", tvrdi Bašić.

Za ovakvu tvrdnju Bašić ima i dokaze: predsjednik Okružnog suda u Trebinju Smail Begović donio je presudu u decembru 2007. godine na osnovu falsifikovanog ugovora, koji nije sudski ovjeren, a prema Bašićevim riječima, takvim ugovorom je preuzet poslovni prostor u okviru trebinjske autobuske stanice od 330 m2 za samo 6.871 KM.

"Postavljam pitanje javnosti da li se može u prvoj gradskoj zoni kupiti poslovni prostor od 336 m2 za 6.871 marku. Naravno da može na osnovu presude koju je donio Smail Begović, koja je vrh organizovanog kriminala. Gospodin Begović je za ovakvu presudu dobio unapređenje, odnosno funkciju predsjendik Okružnog privrednog suda u Trebinju", dodaje Bašić.

U Okružnom privrednom sudu ne žele da govore o ovoj temi. Kažu da su se dogovorili da po bilo kojem pitanju ne izlaze u javnost, ali je predjsendik ovog Suda Smail Begović poručio novinarima da su „glupi ako se bave ovakvim temama.“

"Dana 12. marta 2014. godine sudija Smail Begović je, bez bilo kakvog valjanog razloga, meni ukinuo pravo umješane strane u sudskom sporu, jer je pretpostavio da imam Ugovor koji sam 2009. godine ovjerio, koji je punovažan i samim tim proizvodi pravno dejstvo, te samim tim naša katastarska čestica od 4000 kvadrata ne bi mogla biti dodijeljena preduzeću AD Neimarstvo Trebinje", kaže Vaso Bašić bivši predsjednik sindikata a.d. Trebinjeprevoz.

Preduzeće Neimarstvo A.D. upravlja peronima trebinjske Autobuske stanice pa se postavlja logično pitanja kako bilo koja autobuska stanica može biti u funkciji ako nema dolaznih i polaznih perona? Bašić tvrdi da je imovina preduzeća Trebinjeprevoz prodata za oko 350 hiljada KM firmi Travunija, u čijim se prostorijama nalazi Okružni privredni sud Trebinje, a da je stvarna vrijednost ove imovine preko 5 miliona KM.

Stečajni upravnik Vlado Simović tvrdi da je sve urađeno po zakonu i transparentno, da je Trebinjeprevoz prodato na licitaciji na koju su bili prijavljeni „samo preduzeće Travunija i jedno privatno lice iz Doboja“. Na Bašićeve tvrdnje da je u rodbinskim vezama sa stečjanim sudijom Mirjanom Kokotović, Simonović odlučno negira.

"Nek pronađe tu 'lozu' da vidimo gdje smo mi to u rodbinskim vezama, to su nebuloze... Bašić je vodio sporove koje je izgubio i sada treba da plati sudske troškove. I ono što treba malo da naplati od stečaja, moram obustaviti kako bi se pokrili troškovi spora koje je vodio protiv mene", kaže Simović.

Bašić najavljuje da će istrajati u borbi protiv nezakonitih radnji u vezi sa njegovim bivšim preduzećem.

Komentari / 0

Ostavite komentar