Čavić: Skupštinska većina je samo jedan nemoralni matematički zbir

Politička većina u Republici Srpskoj je napravljena korupcijom; Šukalo i njegov kolega, njihovo učešće je potpuno učvršćeno neformalno. Ovakva skupštinska većina iako ima legalitet, nije legalna te smo zbog toga odbili učešće u imenovanju mandatara", rekao je predsjednik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić.

Bosna i Hercegovina 27.11.2014 | 07:30
Čavić: Skupštinska većina je samo jedan nemoralni matematički zbir

Konstituisanju skupštine Srpske, prethodila je afera, koja je u javnosti poznata kao afera “Papak”, nakon čega je potvrđena autentičnost snimka u kojem je neko snimio razgovor Željke Cvijanović gdje ona govori o kupovini glasova", kazao je Čavić i dodao:

"Ja sam podnio prijavu i protiv Željke Cvijanović sa zahtjevom za istragu na adrese SIPA-e i Želimira Lepira, glavnog tužioca u Banjaluci. Težina moje tvrdnje je jednaka težini tvrdnje o neautentičnosti iz SNSD-a. Oni su mijenjali iskaze, od montiranog snimka do neovlaštenog snimanja privatnih razgovora".

Dodao je još i to da je "policija je politički instrument vladajuće stranke i vladajućeg režima.

"Stvar je moguće riješiti forenzičkom opremom koju posjeduju. Neovlašteno snimanje jeste krivično djelo, ali bitnije je ono što ona govori u tom razgovoru".

Pitanje koje se nametalo samo po sebi, bilo je šta ako se utvrdi da je snimak autentičan?

"Ako se to utvrdi, to je u domenu krivične odgovornosti učesnika. Mora se utvrditi ko su osobe koje su primale mito, kao i njihova odgovornost što stavlja novo svjetlo na formiranje vlasti u Srpskoj. Smiješno je očekivati da takva Vlada i dalje egzistira na Skupštinskoj većini. Mi ćemo insistirati da se cijela istraga provede do kraja. Političke afere su postale praksa koju niko ne kažnjava, što je sa stanovišta vladavine Zakona nešto što je poraz cijele zajednice", istakao je Čavić i dodao:

"Izborni zakon je jasno precizirao da je osvojeni mandat lično vlasništvo onog koga je osvojio, tako da ne postoji zakonsko uporište na osnovu kojeg se može tražiti povrat mandata".

Na pitanje da li očekuje da skupštinska većina podrži novu vladu, Čavić je odgovorio:

"Ja sam poslao pismo Dodiku sa jasnim obrazloženjem razloga zbog kojih ne dolazimo. Besmisleno je da mi tamo budemo neka dekoracija, jer naše mišljenje ne može uticati na rukovodstvo gospodina Dodika. Mi nećemo učestvovati u cijeloj priči, ne želimo davati legalitet u ovakvoj vrsti razgovora i formiranja vlasti. Politički uslovi za formiranje vlade Republike Srpske postoje, a da li postoje moralni uslovi to je pitanje koje je u fokusu. Potrebno je imati moral, a ne samo zbir koji se zove skupštinska većina. Dodik pokušava da stvori utisak da smo mi koji smo suprostavljeni njegovoj politici na platnom spisku nekih stranaka iz Federacije", odgovorio je Čavić.

Svoj stav o trenutnoj političkoj situaciji iznio je i politički analitičar Enver Kazaz.

"Ono što moram istaći, Savez za promjene u Republici Srpskoj je najveći politički događaj od 2006. i pada aprilskog paketa. Zašto? Zato što je režim Milorada Dodika nevjerovatno jak, imao je svaku infrastrukturu iza sebe i ako pogledate rezultate izbora u RS, vidjećete da je Savez za promjene postigao nevjerovatan rezultat. S obzirom da je RS počela proces demokratizacije, on će se nužno odraziti na Federaciju bez obzira ko bio na vlasti. Koalicija SDA-HDZ-DF može Federaciji obezbjediti stabilnu vlast".

Na pitanje da li će u državnu vlast ući koalicija oko SNSD-a, Kazaz je imao jasan stav:

"Cijeli sistem raspada se pred dvije izjave i to Čavića i Ivanića. Ono što se može pročitati iz tih izjava, jeste neupitnost Republike Srpske. Ona je neupitna i kao međunarodna politička činjenica. Radi se o tome da će stranke iz Federacije formirati zajedno sa Savezom za promjene i vlast na nivou države. Nova vlast bi mogla relaksirati odnose u BiH u retoričkom smislu i onda onim što nas očekuje u pristupu EU, a to je otkočivanje napretka BiH i kretanje naprijed. Mnogi problemi koji se riješe na nivou Federacije se samim tim riješavaju na nivou Bosne i Hercegovine", zaključio je Kazaz.

Upitan da li je Draganu Čoviću veliki politički pritisak, Čavić je odgovorio:

"Čović je stari politički lisac koji zna šta radi, zato on insistira na građenju odozgo prema gore. HDZ-u je od značaja da uđu u vlast Federacije, a bez Čovića i Dodika je nemoguće razmišljati o funkcionisanju entitetskih vlada".

"Prijateljski odnosi se često izdignu iznad interesa političara. Ovdje je situacija drukčija. Teško je očekivati da Čović pred ponudom koju nikad nije imao, ima potpuno otvorena vrata u smislu političkog djelovanja. Ima otvorena vrata u Federaciji u razgovorima sa DF-om i s druge strane jednim iracionalnim potezom i vezivanjem za Dodika ima šansu da izda svoje glasače. Ja ga poznajem i znam da će uvijek staviti interese glasača ispred svojih", kazao je Čavić o odnosima na relaciji Čović - Dodik kada je u pitanju formiranje vlasti u oba entiteta.

 

Izvor: N1

Komentari / 35

Ostavite komentar
Name

mILA

27.11.2014 07:08

PA ZABOGA čAVIĆU, PODIGNITE SVE GLASAČE NA ULICU KOJI SU GLASALI ZA FUKARU mITROVIĆA, I TRAZITE DA SE VRATI MANDAT POD HITNO, MIRNE PROTESTE PA NEK GLASAČI KAZU SVOJE I GAD NEK VRATI MANDAT. SRAM GA I STID BILO. STIDEO SE ČITAV ZIVOT I ON I NJEGOVI POTOMCI, ZATO ŠTO JE OLOŠ MITROVIĆ , JEDAN OBIČAN LAZOV, A U NARODU SE KAZE KO LAZE TAJ I KRADE. FUKARA GADNA.

ODGOVORITE
Name

Zoran

27.11.2014 07:16

Ko o cemu Cavic o postenju

ODGOVORITE
Name

mILA

27.11.2014 07:16

DA LI U OVOJ DRZAVI IMA IKO NORMALAN. ČAVIĆU, vI I IZ sAVEZA ZA PROMJENE, BUDITE UPORNI I OKO KUPOVINE PAPAKA ISTJERAJTE DO KRAJA. NJIMA ODGOVARA OVAJ HAOS U OVOJ DRZAVI. ŠTO VIŠE HAOSA ONI SU BOGATIJI. POZOVITE BIRAČE DA IZAĐU NA MIRNE PROTESTE U BIJELJINI I DA KAZU OVOM NARODU JAVNO KOJE VOJIN MITROVIĆ. ZN A NAROD ALI TREBA JAVNO NA PROTESTIMA REĆI KO JE. GAD, FUJ.

ODGOVORITE
Name

bl

27.11.2014 07:30

Gospodine Cavicu,skupstinska vecina je vlast,a mi i Vi mozemo kukati koliko hocemo... Vas problem,a time i svih nas je to sto ste imali neogranicene resurse,a dozvolili ste ovakvo stanje

ODGOVORITE
Name

pedi esdaun

27.11.2014 07:31

Mali miruj, samo ti ne pricaj o matematici.

ODGOVORITE
Name

nemoralan čin

27.11.2014 07:49

Pa sta je kod Dodika moralno...

ODGOVORITE
Name

Prevareni

27.11.2014 07:57

Vojinu Mitroviću treba staviti do znanja da je nepoželjan u Bijeljini.

ODGOVORITE
Name

niko

27.11.2014 08:06

G. Čaviću vjerujem u Vas i u Savez za promjene , točak propasti Dodikove politike i lopovluka se pokrenuo, zamjerio bi Vam, kao i svi drugi glasači koji su glasali za Vas, kad nebi do kraja procesuirali Dodika i njegove lopove za sve zlo što su nam loše učinili u proteklih 8 godina.Ako to ne uradite i Vi će te nas izdali.SAMO NAPRED!!!!

ODGOVORITE
Name

bl

27.11.2014 08:17

CAVICU OVO MOZE RAZRIJESITI SAMO ULICA I NIJE MI JASNO DA STE OSTALI MIRNI ODMAH U IZBORNOJ NOCI KADA STE VIDJELI DA SE MONTIRA POBJEDA SNSD SADA CIJELI SVIJET SLUSA SNIMAK O KUPOVINI PAPAKA I OPET CUTITE PA DOKLE ILI POZOVITE NAROD NA PROTESTE ILI CUTITE A NAROD AKO SE SAM ORGANIZUJE ONDA CE I SAM SEBI IZABRATI POTPUNO NOVE VLADARE TAKO DA AKO MISLITE STA RADITI POZOVITE SVI UJEDINJENI NAROD NA NEPOSLUSNOST JER OVI KMERI IMAJU NOVAC DA SVE POKUPUJU TAKO DA CE FORMIRATI VLAST I NA REPUBLICKOM NIVOU A VI SAMO CEKATE DA VAM NAROD DONESE POBJEDU PA POVEDITE NAROD JER PRAVDA JE NA VASOJ STRANI.

ODGOVORITE
Name

BROD

27.11.2014 08:58

GOS.ČAVIĆU POZOVITE NAROD NA ULICU I PRED SKUPŠTINU PA NEKA NAS TAMO ČEKAJU OVO JE DNO DNA ZAR DA NAM PAPCI VODE DRŽAVU A UČITELJICA PR.VLADE

ODGOVORITE
Name

bimbo

27.11.2014 09:09

SVE JE RECENO ULICA ULICA ULICA

ODGOVORITE
Name

ajte

27.11.2014 09:15

Jedva čekam ove uličare, da vidim šta bi oni to radili!

ODGOVORITE
Name

BOA

27.11.2014 09:26

Mitrovic je koliko sam shvatio privatnik. Vlast u Bijeljini je SDS pa gospodo iz vlasti imate inspekcije i brdo nacina da mu sjednete za vrat, molice vas da vrati mandat. Garantujem da ga mozete legalno natjerati na veci gubitak nego sto mu traktorista moze i hoce dati. U pamet se braco iz BN.

ODGOVORITE
Name

Đorđe

27.11.2014 09:28

Gospodine Čaviću; Vi imate pravo što ti pričate.Na teoretskom niovu. Ali Vi ste ujedno i kreator toga "MATEMATIČKOG PARADOKSA ". Ja Vam lično želim svako lično i porodično dobro,ali slabo procjenjujete ljude i dosta puta ste to uradili za vreme Vaše prošlosti.Dali ste to uradili voljno,nevoljno,iz neznanja,pod pritiskom i da ne ulazim u detalje. Ali je to doprinjelo našem svekolikom stagniranju. Povucite se i budite recimo; predsednik Zajedničke Etažnih Vlasnika neke zgrade.Država je ozbiljan projekat. Koliko je to ozbiljan projekat ,samo da kažem ,da niti kod jednog političara nisam vidio taj osećaj.Ovo Vam govori čovek večno odan državi.Prožet idejom da od brzine stvaranja prave države zavisi opstanak našeg naroda."Jučer je bilo kasno" da budem figurativan ,treba što pre. Kod Vas je provereno da ne znate.Mi nemožemo živjeti huljadu godina i da čekamo Vas da naučite i povedete nas u bolje sutra.Narod mora živjeti odmah,a mi svi,koji smo prošli teška vremena, svaka preko 60.godina biće nam kao "sudijska nadoknada vremena".Valjda će "Nići" cvijeće za neka nova buduća pokoljenja,kao što reče naš Njgeoš.Sad treba brzo reagovati ,a u cilju stvaranja uslova za napredak sutra. Još jednom Vam želim svekoliko lično i porodično dobro ... ISKRENO I POŠTENO ... Đorđe

ODGOVORITE
Name

odron

27.11.2014 09:37

ZA AJTE TI SI SE USIDRIO KAO I OVA BAGRA NA VLASTI ALI NECES IMATI KAD DA UPITAS STA CE NAROD RADITI NA ULICI JER TI SI SIGURNO VLADAJUCI I SVI TI ZAPOSLENI A POLA TI NARODA NA KONTEJNERU KRETENU JEDAN A ZATO STO UCITELJICA VODI VLADU GDJE TO IMA SEM OVDJE PA NARAVNO NARODE ULICA I SVE KONTEJNERE ODGURATI PRED VLADU I SKUPSTINU NEKA ONI JEDU IZ NJIH A NAROD U MENZU NJIHOVU NA SAN PIJERA I GAMBORE

ODGOVORITE
Name

SDS

27.11.2014 09:47

Narode srpski!U ruke lopate,budake,vile i ašove pa na polja semberska /podosta ih pustih/ pa u proplanke majevičke.Rad oslobođa.Pustite ove bukače što iz toplih soba tastuju,kukaju i traže hljeba preko pogače. Rad nas je stvorio i održao.Pustite politiku političarima, ulicu uličarima, možete baciti vile sjena ovim "volovima" i "kravama" što pozivaju na nerad i nered /a i ne morate/ Vi mislite na sebe i svoju djecu.Ne dajte da ih ulica vodi!"Ulica" nikada i nikome nije dobro donijela. Vjerujte samo tako neće biti gladnih a manje će biti mržnje i gnjeva što razjeda i mozak i tijelo. Mirni i pošteni narode semberski ne nasjedajte na Čaviće,Bosiće,Mitroviće Šukala,Željke . Milane... koji u svojoj borbi za stolicu na sebe misle a vas kao alat koriste. Uzmimo mi svoj alat i vratimo se životu i radu, miru i slozi, pravdi poštenju, ljubavi prema bogu i bližnjima i vidjet će te PROCVJETAĆE .

ODGOVORITE
Name

NIKAD GORE

27.11.2014 09:48

CAVICU NISAM U TVOJOJ STRANCI ALI SE VIDI ISKRENOST U SVIM TVOJIM IZJAVAMA ILI TV EMISIJAMA, ZNAM DA SI CIJELI RAT BIO SA SVOJIM NARODOM I ZNAM U KOJOJ JEDINICI SI BIO, SVE TI MOGU PRISIVATI ALI DA SI IZDAJNIK TO NEMOGU, A POSEBNO OD OVE DEZERTERSKE VLASTI, U RATU SU SE BORILI (AKO NISU DEZERTIRALI) DA BUDU DEBELA POZADINA, VOLIO BI VIDJET SAMO NJIHOVE VOJNE KNJIZICE, KOLIKO IH IMA SA PRVOM KATEGORIJOM. CAVICU OVO SAMO ULICA MOZE RIJESIT JER PUNO JE NAS BORACA NEZADOVOLJNO ALI OPET SUTIMO, MISLIM DA JE OVO PRELILO CASU. NAROD JE GLADAN, I AKO MISLITE I VOLI TE SVOJ NAROD TO CE TE URADITI.

ODGOVORITE
Name

odgovor nikad gore

27.11.2014 10:03

Opet jedan čija su usta puna naroda, alo narod je rekao svoje, ne uzimaj mene i mnoge druge u ta usta, imaš pravo za sebe da kažeš šta hoćeš, ali narod to je širok pojam!

ODGOVORITE
Name

Sindjelic

27.11.2014 10:20

NARODE Promene su kako stvari stoje zapocele jer Baja ne moze vise da radi sto je radio izmice mu se fotelja a i vlast sa njom.

ODGOVORITE
Name

odgovor sinđelić

27.11.2014 10:23

Gde ti živiš, u Zanzibaru očigledno, još ćeš ti Baju gledati na Vrhu!

ODGOVORITE
Name

Gastarbajter

27.11.2014 11:21

Ja bih zelio da mi neko objasni kako će ta vlast na nivou BiH funkcionisati ako Dodik može da stopira svaku odluku sa kojom nije zadovoljan. To se u sahu zove pat pozicija. Kakve se tu igre igraju i u cijem interesu nije mi jasno ,cekam objasnjenje.

ODGOVORITE
Name

Odgovor Gastarbajteru

27.11.2014 11:31

Gastarbajter PITANJE! 27.11.2014 12:21 Ja bih zelio da mi neko objasni kako će ta vlast na nivou BiH funkcionisati ako Dodik može da stopira svaku odluku sa kojom nije zadovoljan. To se u sahu zove pat pozicija. Kakve se tu igre igraju i u cijem interesu nije mi jasno ,cekam objasnjenje. ODGOVOR: ne može, ako pokuša opstrukcijama tipa da ne dolaze SNSD-ovci na sjednice, to će se nazvati ANTIDEJSTONSKA AKTIVNOST, onda EU i OHR imaju ovlasti da po Bonskim ovlastima vrše i smjene.Znači mogu i smjene OHR je još tu.

ODGOVORITE
Name

odgovor sinđelić

27.11.2014 11:35

Meni se čini baš suprotno, upravo sve govori da i dalje može kako hoće, čak ni vlast na nivou bih ako se bez njega formira , bez njegove saglasnosti neće se ništa moći sprovesti u delo, da ne bude zabune ubeđen sam da ni ovi iz SzP nisu ništa bolji, ako nisu i gori!

ODGOVORITE
Name

Halapaca

27.11.2014 14:39

Ovako da jednom za svagda rascistimo. Srbi su uvlakace bili i ostali. Korupcija i kriminal su izum Srba,i to je stil zivljenja. Milorad Dodik je tipican Srbin jer svo njegovo lajanje, prostakluk, ponasanje to su osobine svih nas. I sada basta.

ODGOVORITE
Name

odgovor na odgovor NIKAD GORE

27.11.2014 14:55

DRUZE JA SAM TAJ NAROD KOJI JE (NE)ZADOVOLJAN, SAM SI REKAO DA JE NAROD SIROK POJAM, JA U TVOJE IME I NE GOVORIM, JER TEBI JE VJEROVATNO DOBRO. Dodik ti je pobjedio za 1% vise glasova, samo mi nije jasno sto se ti nadje u toj rijeci NAROD. Postoji i (drugi)NAROD koji nije glasao za dodika. VALJDA TI JE SAD JASNIJE. LP

ODGOVORITE
Name

Gastarbeiter

27.11.2014 15:37

Koliko sam saznao ovako funkcionise dom naroda : Iz svakog naroda dolazi po 5 prestavnika i da bi odluka bila donesena najmanje 3 prestavnika moraju za nju glasat i Dodik odnosno njegova koalicija kao pobjednik u Republici Srpskoj daju 3 prestavnika a dva SzP ii kad Dodikova 3 glasaju protiv to znaci sve iz početka i tako sledeće cetiri godine a mogu vam reci da nisam razocaran to znaci da se na štetu moje drage Republike Srpske ne moze donijet ni jedna stetna odluka.

ODGOVORITE
Name

балван

27.11.2014 17:08

Како год било,Додо вас је поново надмудрио и побједио.Али мислим да до локалних избора за 2 године ће се морати одржати ванредни парламентрни избори гдје ће СНСД и СДС формирати власт ради избегавање немира!!

ODGOVORITE
Name

Sumnja

27.11.2014 17:55

Podržavam Čavića i volim ga slušati. Inteligentan je i pristojan ali imam neku sumnju za njegove kadrove kao i ostale iz SzP. Previše forsirate neke sumljive tipove, kao Mitrović, a težite promjenama. Nije logično. Nekako više volite kompromitovane, nego čiste ljude. Moramo se složiti da osim nekoliko rijetkih izuzetaka, isti su kadrovi i u SNSD-u kao i kod vas. Jer i oni imaju par pristojnih političara. Zato je moj izbor bio Vukanović jer je kritikovao sve ono što je loše i kod jednih i drugih, a greške su im iste. Međutim, nismo mi sposobni za veći iskorak da izaberemo novog, mladog čovjeka.

ODGOVORITE
Name

dragan

27.11.2014 19:55

Šta li mu ovo znači: "skupštinska većina iako ima legalitet, nije legalna"

ODGOVORITE
Name

Grigorije silni

27.11.2014 20:28

Problem i jeste što takvi vode politiku;druže,sve ti je to mnogo komplikovanije.

ODGOVORITE
Name

snsd

27.11.2014 20:56

Ja sam snsd-ovac. Ali sam pre svega borac VRS -od saptenbra 92.(tada sam napunio 18 ). SRPSKA PRIJE SVEGA !!! SNSD ako udje u koaliciju sa "domovinom" neka ide do đavola. Isto važi i za SDS u Parlamentu BiH.

ODGOVORITE
Name

Borcu VRS

27.11.2014 21:36

SNSD ne ulazi u koaliciju sa Domovinom, nego mu sada ramiz Salkić dolazi na poklonjenje!

ODGOVORITE
Name

Branko

27.11.2014 22:28

Skupštinska većina je samo jedan nemoralni matematički zbir Da je tu skupštinsku većinu formirao SzP, to bi bila normalni matematički zbir.

ODGOVORITE
Name

Za Branko

28.11.2014 07:48

Apsolutno si u pravu!

ODGOVORITE
Name

otadzbina

28.11.2014 08:44

Za Gasterbeitera:Odluke u Domu naroda PS BiH se donose nadpolovicnom vecinom sto znaci da od 15 delegata( po 5 iz svakog naroda) mora 8 glasati za ( nebitno iz kojeg naroda dolaze) i zakon prolazi.Jedini nacin da 3 delegata iz SNSD- a obore zakon je nedolazak na sjednicu jer onda nema kvoruma( kvorum znaci da sjednici moraju prisustvovati vecina delegata iz svakog narod znaci 3).Medjutim ako to oni ucine vise puta bez razloga onda bi se OHR umijesao i nametnuo zakon, jer ruku na srce ali OHR jedva ceka Miletov pogresan potez da se oni umijesaju to je valjda svima jasno.

ODGOVORITE