EP - vječiti problem srpskih fudbalera!

Advokat ima zadatak da odvede reprezentaciju Srbije na Evropsko prvenstvo, na kome je srpski nacionalni tim poslednji put bio 2000. godine, a pre toga 1984.!

Fudbal 14.11.2014 | 11:00
EP - vječiti problem srpskih fudbalera!

Srpski fudbal decenijama korača kroz godine koje su pojeli skakavci. Država je bar dva puta promenila ime, pasoš je isto toliko puta promenio boju, ko zna koliko je selektora selo na trenersku "električnu stolicu", ali Jugoslavija i Srbija od 2000. godine nisu videle kako uživo izgleda evropsko prvenstvo u fudbalu. Priliku da se pojavimo ponovo na velikoj evropskoj sceni imamo sada, ali je koristimo na miligrame...

Šamarčina, koju su nam zalepili u junu 2000. godine Holanđani u Roterdamu (6:1), posle klackanja kroz grupnu fazu sa Slovenijom (3:3), Norveškom (1:0) i Španijom (3:4), još ima ožiljke. Dan pred meč u koji ćemo u tišini odigrati u Humskoj je prilika da se podsetimo kako nam je i drugi obraz brideo davne 1984. godine na EP u Francuskoj kada je posle poraza od Belgije (2:0) i Francuske (3:2) u mreži "plavih" završilo i laganih pet komada Danaca. Od tada do danas, za punih 30 godina, nacionalni tim nam je svratio samo do Belgije i Holandije te 2000.

- Druga su vremena i drugačiji je fudbal danas. Nadam se da je utakmica u petak prilika da se iskupimo za mnoge stvari. Bar iz ove najbliskije prošlosti. Već nekoliko dana smo zajedno u Staroj Pazovi i ružne scene iz nedovršenog meča sa Albanijom su iza nas. Ono što je novi zadatak je Danska i obaveza da se pobedi, ako želimo da posle 16 godina naši navijači i reprezentacija opet odu na Evropsko prvenstvo - kaže Nenad Tomović, as Fiorentine koji bi trebalo da bude u konkurenciji za poslednju liniju odbrane pred Vladimirom Stojkovićem.

Danska i Grčka. Stoje jedni do drugih iz dva vrlo simbolična razloga. Prvo, Danci su nam dužni kao Grčka. Zbog one "petarde" iz 1984. godine, a onda i zbog Evropskog prvenstva 1992, kada su ničim izazvani otišli umesto Jugoslavije u Švedsku. Nama je međunarodna zajednica tada uz pomoć UEFA uklizala s leđa, sa dve noge...

Zbog sankcija smo proterani sa EP, a pilot Steva Popov je jedva vratio "Jatov" "boing 737" sa piste u Stokholmu u Beograd. Danskoj nikada nismo naplatili taj dug. Grčka u ovoj priči stoji onako simbolično. Između ostalog i zbog toga što će nam u sledeći utorak na Kritu biti rival u prijateljskom meču. Da li će osmesi u ponedeljak u avionu biti iskreni ili kiseli, zavisi i od događaja koji kreću da se kotrljaju u petak od 20:45.

- Optimizam raste iz dana u dan. Ja verujem da strpljivom igrom možemo da dobijemo Dance. I ova kazna po kojoj ne možemo da igramo pred svojim navijačima možda može da se pretvori u plus za Srbiju. Ionako je pritisak toliko veliki na našim leđima. Ja sam u dresu Zvezde, a svojevremeno i za Đenovu igrao pred praznim tribinama. Čak i nekoliko saigrača iz reprezentacije ima takvo iskustvo. Mislim da će mnogo neobičnije biti Dancima - dodaje Tomović koji je imao nepunih pet godina kada je Ivan Čabrinović sa Stojkovićem, Savićevićem, Mihajlovićem, Jokanovićem, Petrićem i Mijatovićem 1992. u Švedskoj spremao meč sa Englezima, a Brisel kartu u jednom pravcu. Za povratak kući.

Zdravko Kuzmanović je tada isto imao pet godina i verovatno samo u dvorištu ispred kuće u rodnom Tunu u Švajcarskoj igrao fudbal za svoju i dušu oca Ljube. U petak će možda u veznom redu Srbije biti nit koja nedostaje.

- Ovo nam je najvažnija utakmica u kvalifikacijama. Tu nema dileme. Ako zaista svi želimo na Evropsko prvenstvo u Francusku za dve godine, ovaj meč moramo da rešimo u svoju korist. Priprema taktike za duel sa Dancima traju već dva dana. Znamo da su ozbiljna ekipa, a već polako upoznajemo sve njihove vrline i mane. Meni ne smeta što smo pod ovolikim pritiskom. Volim utakmice koje se igraju pod takvom tenzijom - kaže Kuzmanović.

Tražeći put do Evra u Francuskoj, koji je za godinu i po dana, Srbiji je bolje da se ne osvrće na prvenstva koja se igraju od 1960. godine. Na dosadašnjih 14 igrali smo samo na šest. Dik Advokat i njegova fudbalska porota na terenu imaju priliku da konačno razbiju ovaj bauk.

Aleksandar Kolarov još ne trenira sa Srbijom u Staroj Pazovi, a utakimica sa Danskom se bliži. Zamenik kapitena "orlova" i u sredu je bio samo statista u trening-centru, ali je očigledno da manje hramlje.

- Bolje sam - kratak je bio Kolarov dok je išao ka svlačionici. Selektor Dik Advokat će, prema ranijem dogovoru čekati Kolarova do poslednjeg trenutka, pre nego što počne da sastavlja protokol pred meč sa Dancima.

Duško Tošić čeka kao zapeta puška. Aleksandar Kolarov je još pod posebnim medicinskim tretmanom, a u petak uveče bi mogao da ga zameni Duško Tošić.
- Ja sam spreman i ako selektor odluči da sam deo prve postave, neće biti problema. Danska se namestila kao naša sudbina, a ja takođe volim ovakve utakmice - kaže Tošić.

Fudbalska reprezentacija Srbije koristi sav komfor svog Sportskog centra u Staroj Pazovi. Ipak, posle sastanaka i treninga, Dik Advokat se odlučio da se spava u hotelu "Hajat". Prazan hod igrači koriste po principu "snađi se"..

Dušan Tadić, napadač Sautemptona, u sredu se snašao. Protrčao je pored novinara sa dva stonoteniserska reketa ispod miške.

- Samo da vam kažem da sam najbolji - bio je kratak Tadićev komentar, a nije želeo da kaže ko mu je "mušterija".

Svi reprezentativci Srbije i stručni štab u sredu su uputili podršku Goranu Druliću. Nekadašnji fudbaler nacionalnog tima doživeo je tešku saobraćajnu nesreću pre dve noći, a iz Stare Pazove dobio je specijalne pozdrave.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

bosanac

14.11.2014 10:11

Sretno srbija, vidimo se na EP akoBogda ;)

ODGOVORITE