Krenuo marš “Stazama egzodusa”

Više od 500 učesnika marša "Stazama egzodusa 2014" uputilo se jutros iz sela Tumare na Ozrenu ka naselju Stog kod Vozuće u opštini Zavidovići stazom dugom 22 kilometra, povodom obilježavanja 19 godina od progona 1.920 srpskih porodica sa područja Vozuće i iz doline rijeke Krivaje.

Republika Srpska 10.09.2014 | 10:06
Krenuo marš “Stazama egzodusa”

Riječ je o "kamionskom putu" koji ide pravcem Brijesnica - Malčići - Kvrga - Prokop - Borovci - Lozna, kojim su Srbi iz Vozuće i doline Krivaje bježali od pripadnika takozvane Armije BiH i plaćenika iz islamskih zemalja koji su protjerali kompletno srpsko stanovništvo sa ovih prostora.

Jedan od organizatora današnjeg marša LJubinko Đurić rekao je Srni da su u koloni građani iz Bijeljine, Srpca, Prnjavora, Vukosavlja, Modriče, sa dobojskog područja, te pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH iz Banjaluke.

Prema njegovim riječima, ovogodišnji marš otežan jer je put u lošem stanju zbog vremenskih nepogoda.

Dolazak i okupljanje učesnika u Stogu planirano je do 15.00 časova. U crkvi Svetog Georgija biće služeni Sveta liturgija i parastos za poginule na vozućkom frontu.

Nakon toga, biće prislužene svijeće i položeni vijenci na spomen-obilježja poginulim i nestalim pripadnicima jedinica Vojske Repubike Srpske iz Vozuće i sa drugih prostora, koje su učestvovale u odbrani srpskog naroda na ovom području.

Masovno stradanje Vozućana u prošlom ratu dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine. Tada je iz 30 naselja protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova.

Tokom četiri godine odbrane Vozuće i ostalih naselja u dolini rijeke Krivaje, sa tog prostora poginulo je više od 300 boraca i civila, među kojima je bilo djece, žena i starijih ljudi.

Na tom prostoru život je izgubilo i 400 vojnika iz jedinica Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske.

Marš "Stazama egzodusa" uvršten je u kalendar obilježavanja značajnih datuma u Republici Srpskoj.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

heo

10.09.2014 08:17

Svaka cast ali treba da obavjestavate i o anti-fasistickim godisnjicama.Sramota da se odricemo najvecih bitaka u nasoj istoriji i da to sada prisvajaju muslimani i ustase!

ODGOVORITE
Name

Zašto

10.09.2014 08:32

Zašto Milorad ovdje nije na čelu kolone...?

ODGOVORITE
Name

Мили

11.09.2014 06:58

Јуче у маршу "Стазама егодуса Срба из Возуће и долине Криваје" био је један дјечак из Српца који има само 6 година. Тај дјечак је заједно са својим оцем и осталим учесницима колоне препјешачио цијели пут. Иначе његов отац је био борац ВРС и тешко је рањен на возућком ратишту. Такође у тој колони су биле и двије сестре из Српца, чији је отац уградио свој живот у темеље РС на возућком ратишту-на коти Паљеник, тог 10.09.1995. г. Старија је имала 5 година, а млађа 1,5 мјесец када им је отац нестао. Како се колона приближавала селу Стог, њих двије су се распитивале гдје је Паљеник. Зато, овај Марш стазама егзодуса треба да постане традиција и да се одржава сваке године!!!

ODGOVORITE