Karamarko: Nećemo se odreći BiH

Lider najuticajnije opozicione Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko, koji je proteklog vikenda posetio Hercegovinu, poručio je da će nakon narednih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj doći do promene vlasti, kao i do promene politike Hrvatske prema Hrvatima u BiH.

Bosna i Hercegovina 25.08.2014 | 16:16
Karamarko: Nećemo se odreći BiH

Karamarko kaže da nisu zadovoljni položajem hrvatskog naroda u BiH i ponavlja da je BiH domovina hrvatskog naroda.

"Nećemo je se odreći i nećemo se odreći svojih prava. Zalagaćemo se da se prava hrvatskog naroda izjednače s pravima druga dva naroda", poručio je hrvatski političar.

Prema njegovim rečima, nakon što se HDZ vrati na vlast u Hrvatskoj, službeni Zagreb će biti "aktivniji i angažovaniji".

"Naš je moto da niko u Zagrebu ne može da mirno spava dok to ne može i poslednji Hrvat u BiH", dodao je Karamarko.

Upitan koje će rešenje za položaj hrvatskog naroda u BiH podržati službeni Zagreb i da li je to stvaranje trećeg entiteta, odgovorio je da je to pitanje dogovora.

"Nama je prihvatljivo sve ono što će učiniti Hrvate ravnopravnima, a to će dogovoriti legitimni predstavnici tri naroda. Sve dok od legitimnih predstavnika hrvatskog naroda u BiH ne čujem da su zadovoljni položajem Hrvata, smatraću da nismo izvršili obaveze koje nam nameće i Ustav Hrvatske", kaže lider HDZ-a.

Karamarko je dodaoda nije bitna forma nego sadržaj, odnosno da je bitno da Hrvati sami biraju svoje političke predstavnike, da imaju svoje školstvo, kulturu, televizijski program...

 Kako će se to organizovati je, naglašava, na predstavnicima tri naroda koji treba da dogovore najbolji i najprihvatljiviji model.

"Meni lično, HDZ-u i vladi koju ćemo uskoro formirati biće prihvatljiv tek onda kada to potvrde legitimni hrvatski predstavnici u BiH. Sve do tada smatraću da hrvatski narod nije ravnopravan u BiH, a takva BiH, po nama, ne bi smela ni započeti pregovore o ulasku u EU, a kamoli postati ravnopravna članica Unije", zaključio je Karamarko.

Kada su u pitanju predstojeći opšti izbori u BiH, raspisani za 12. oktobar, Karamarko je precizirao da će on i HDZ "podržati sve kandidate Hrvatskog narodnog sabora BiH".

 

Izvor: Večernji list

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

hazim

25.08.2014 14:32

A sta je sa pravima Srba u Hrvatskoj?

ODGOVORITE
Name

hErcegov

25.08.2014 14:38

Ma sve OK,samo i dalje učite djecu po Hercegovini da im je domovina Hrvatska i sve je pod kontrolom,samo napred gosn KARAmarko

ODGOVORITE
Name

Oko sokolovo

25.08.2014 16:27

Hrvatska će na kraju biti sastavljena iz entiteta kao i BiH. U BiH će biti tri entiteta a u Hrvatskoj najmanje dva.

ODGOVORITE
Name

BiH

25.08.2014 16:36

Ja ne znam sta ovi iz Hrvatske i Srbije hoće?!?! Ako se nekome ne svidja sto je Bosanac i Hercegovac, neka ide gdje mu bolje! Bosna i Hercegovina je za sve nas dobra, ali političari samo hoće bijedu da zavade, da narod se njihovim lopovlucima ne bi zabavio!!!

ODGOVORITE