Tuzla: Rijeke plave i nose mostove

Jaka kiša je u skoro svim opštinama Tuzlanskog kantona prouzrokovala poplave, klizišta i odrone.

Bosna i Hercegovina 06.08.2014 | 12:09
Tuzla: Rijeke plave i nose mostove

Ekipe Civilne zaštite su cijelu noć bile na terenu na području opštine Lukavac gdje se izlila rijeka Turija i lokalni potoci.

Situacija je najkritičnija u mjesnim zajednicama Orahovica, Turija, Lukavac Gornji, Huskići, Hrvati, Modrac, Dobošnica, Gnojnica, Kruševica. Poplavljeno je oko 100 stambenih objekata, a rijeka Turija je odnijela i jedan pješački most. U prekidu je regionalni put Lukavac-Banovići u Jaruškama.

U Banovićima je najteža situacija je u Pribitkovićima u kojoj je bilo poplavljeno nekoliko stambenih objekata. Putevi su oštećeni i neprohodni, a tokom noći su se aktivirala i klizišta. Prijavljeno je i klizište u Banovići Selu.

Tinja je na području Srebrenika poplavila naselja Lisovići, Luka, Centar, Previle, Podorašje, Tinja Donja, Duboki Potok, Bjelave, Špionica. Najkritičnije je u Špionici gdje je poplavljeno na desetine stambenih objekata. Iz tri stambena objekta evakuisano je stanovništvo.

U naseljima Crveno Brdo i Memići i u Poptpeću-Blagić klizište je odnijelo i uništilo lokalni put.

Situacija je alarmantna i u Gračanici gdje su pod vodom brojna naselja. Rijeke Sokoluša i Spreča su se izlile i poplavile na desetine stambenih i privrednih objekata. Veliki broj lokalnih puteva je totalno uništen i devastiran.

Gotovo sve mjesne zajednice na području opštine Tuzla prijavili su poplave u kojima ima na desetine poplavljenih stambenih i pomoćnih objekata. Izlile su se rijeke Jala sve riječice i potoci a prijave o poplavama su stigle iz: Gornja Tuzla, Simin Han, Lipnica, Solana, Miladije, Crvene Njive, Ljubače, Dobrnja, Brgule, Čaklovići, Sepetari, Mramor, Lipnica, Husino, Šićki Brod, Tušanj, Miladije, Badre, Krojčica, Požarnica Vršani. Ekipe civilne zaštite sa mehanizacijom su na terenu.

I na području opština Kladanj, Kalesija, Doboj Istok i Živinice došlo je izlijevanja rijeka i potoka, poplavili su stambeni i privredni objekti, prijavljena klizišta, putevi odsječeni.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Cvele

06.08.2014 15:10

Dokle vise, sve po sirotinji , Boze dragi pomozi nam

ODGOVORITE