Sud BiH nije doslijedan u svojim odlukama

Odluka Apelacionog vijeća Suda BiH, kojom je ukinuta prvostepena presuda sa izrečenih 100 godina zatvora u predmetu "Zijad Turković i drugi", pokazuje da Sud nije doslijedan u svojim odlukama, što izaziva ogromno nezadovoljstvo i pravnu nesigurnost građana BiH - izjavio je za BN televiziju glavni tužilac BiH Goran Salihović.

Bosna i Hercegovina 02.08.2014 | 15:08
Sud BiH nije doslijedan u svojim odlukama

“Mi smo izuzetno bili zadovoljni prvostepenom odlukom, kojom je izrečeno 100 godina zatvora. Ovdje se radi o nekim pretpostavkama, koje je drugostepeni sud vidio i kada dobijemo odluku razmotrićemo. Ali, ovo pokazuje da Sud nije doslijedan u svojim odlukama, ne samo u ovoj odluci, nego i u predmetima ratnih zločina i korupcije. To pokazuje da ćemo morati razmotriti mogućnost da se formira Apelacioni sud ili Vrhovni sud BiH kao drugostepeni sud, kao što je u svim drugim državama”, kaže Salihović.

On napominje da je Tužilaštvo BiH poštuje odluke Suda i vjeruje u nezavisno pravosuđe, aoli da je nezadovoljno odlukama Suda kojima su tretirani organizovani kriminal, terorizam, ratni zločin i korupcija.

“Takve odluke Suda BiH, odluke puštanja ratnih zločinaca, odluke o korupciji u kojima svi visokopozicionirani budu oslobođeni i ti predmeti spuste na niži nivo, stvaraju ogromno nezadovoljstvo i pravnu nsigurnost kod građana BiH”, ističe Salihović i pita - Kuda će nas to odvesti?

“O ovim stvarima ćemo morati pričati. Moramo razmišljati o formiranju Vrhovnog ili Apelacionog suda BiH i kroz strukturalni dijalog zaokružićemo tu priču”, zaključio je Salihović.


(BN TV)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

istocno sarajevo

02.08.2014 13:47

....kaze covjek koji je naredio da se ne hapsi i ne pritvara covjek koji je dijelio nagrade za odsjecene srpske glave (Semsudin Mehmedovic)

ODGOVORITE
Name

svedok

02.08.2014 16:51

Sipa je 2010 godine dostavila izvjestaj tuzilastvu BiH o tom organizovanom kriminalu u tom predmetu sam saslusan u svojstvu svedoka po naredbi suda BiH neko iz tuzilastva skriva taj organizovani kriminal i odgovorne za milionski sverc.

ODGOVORITE
Name

sudex

03.08.2014 06:21

Sve dok je narod podijeljen u glavama (pri tome ne mislim na entitete jer entiteti mogu funcionisati samo malo da se radi) ovako ce to izgledati. Ovo je nase,ono tamo je njihovo,tako nam namecu vlastodrsci a mi ih slijepo slijediomo.... A kod "vlastodrzaca" i kriminalaca nema nase,njihovo. Kod njih cvjeta posao i lova se obrce i naravno zasticeni su... Ali mi smo slijepi,obicni ljudi,da ne kazem glupi.

ODGOVORITE
Name

Granicni prelaz Raca

03.08.2014 10:27

Funkcionisace sud BiH kada budu hapsili Spirica poslije izbora

ODGOVORITE